Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevés sikerélmény jutott

Alig-alig szerzett örömet szurkolóinak a Győri ETO FC csapata a legutóbbi első osztályú bajnokságban. Változások történtek a csapatnál menet közben és a bajnokság végén is.

A Győri ETO FC fennállásának századik évfordulóján gyenge teljesítményt nyújtott a tizenkét csapatos Arany Ászok Ligában, végül tizedikként zárt. Épphogy elkerülte a – bajnokság ismételt átszervezése miatt ezúttal nem a kiesést, hanem az osztályozót jelentő – utolsó előtti helyezést.

Három edző a csapatnál

A nyitófordulóban vereséggel kezdett az ETO FC, méghozzá az újonc Haladás otthonában. A negyedik fordulóban szerény 1–0-ás eredménnyel gyűjtötte be első győzelmét a Rába-parti legénység. Nem meglepő, de mégis fájó vereség következett a Hungária körúton, a mérkőzés után Varga Zoltán szakmai igazgató – akinek mérlege a bajnokság során 1 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség volt – így nyilatkozott:
„ Nagy önbizalommal jöttünk ki a második félidőre, de a kiállítás megpecsételte a sorsunkat."
Önbizalom ide vagy oda, a meccs tényleg megpecsételte Varga sorsát, hiszen az összecsapást követően távoznia kellett a szakvezetőnek, s érkezett Kiprich József.

Az egykori válogatott labdarúgó edzőként 11 mérkőzés erejéig irányította a zöld-fehér csapatot, mérlege: 3 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség. Egy kevés javulás ugyan mutatkozott a társaság játékában, azonban átütő sikert a Romániából hazatért tréner sem ért el. Volt olyan időszak, amikor egymás után háromszor szenvedett 1–0-ás vereséget az alakulat. A szezon utolsó találkozóján „kiharcolt" döntetlen jelentette a vezetőedző búcsúját, emlékezetes körülmények között a végrehajtásra kijelölt Miriuta Vasile helyett Alekszandar Bajevszki lőtt, s rontott el egy büntetőt. Egyébként Kiprich József szerint ekkor játszott a legötletesebben csapat:
„ Biztosan másképp alakul a találkozó, ha a tizenegyest értékesítettük volna, nem tudom, miért Bajevszki állt a labda mögé."
Valószínű, igaza volt Kiprich Józsefnek, másképp alakult volna a meccs – az már más kérdés, hogy az ő sorsa minden bizonnyal nem –, ha a macedón játékos belövi a büntetőt; az ETO ugyanis az idény után közös megegyezéssel szerződést bontott vele.

Új keret és szakmai stáb

Tavaly novemberben változás történt az ETO-vezetésben, Győrbe érkezett Klement Tibor és Reszeli Soós István. Előbbi klub-, utóbbi mint szakmai igazgató vállalt szerepet a százéves együttes életében. Kialakult az új szakmai stáb és átalakult a játékoskeret is. Több rutinos labdarúgó – köztük a válogatott Miriuta – távozott. Helyettük fiatalok kerültek a keretbe. Nem hatott nagy meglepetésként, hogy a tavaszi szezonra Reszeli Soós István ült le a kispadra, vele a csapatnak 6 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség lett a mérlege.

A szezon előtt megfogalmazott cél elérésére – bekerülni a felsőházba – tulajdonképpen csak papíron volt esély, s ez be is igazolódott.
Reszeli Soós István szerint azonban nem volt hiábavaló az átalakítás:
„ Tulajdonképpen nyertünk fél évet. Ez az időszak arra volt jó, hogy megismerjük a társaságot, tudjuk, kikre számíthatunk. Nem volt felszabadult légkör a csapat körül, hiányzott az a mag, amely köré egy egészséges együttest lehetne építeni. Gazdasági megfontolásból célszerű volt átalakítani a keretet, fiatalokat bevonni. Kiprich távozásáról csak annyit: a kitűzött célokért nem tudtunk volna zökkenőmentesen együtt dolgozni. Miriuta szerződésbontása elsődlegesen anyagi megfontolások miatt történt, de ezáltal teret kaphattak a fejlődő és tehetséges fiatalok."
A zord időjárás miatt csúszott a tavaszi bemutatkozás, amely a Sopron ellen végül eredményesre sikeredett. A folytatás viszont helyenként gyászosra, hiszen nagy vereségekbe futott bele a csapat.

Módosított célok

„ Tavasszal jól sikerült a rajt, azonban rá kellett jönni, hogy egy-két labdarúgó még nem alkalmas a meghatározott feladatok végrehajtására. Viszont fel kellett vállalnunk egy bizonyos kockázatot, nem lett volna értelme változtatni azon a szerkezeten, amit a szezon előtt gyakoroltunk. Sok játékost kipróbáltunk, s a rájátszásra más célt, a biztos bentmaradást tűztük ki."
„ Nem szeretném, ha utólagos csapkolódásnak tűnne, de most is azt állítom, nem volt mindenki együttműködő abban az időszakban. A mérkőzés után szerencsére egy fordulópont következett, voltak egészen jó meccseink, s esélyünk volt a nyolcadik hely megszerzésére. Sajnálom, hogy nem sikerült, s azt is, hogy a közönség egy részével megromlott a kapcsolatom. Szeretném, ha ez a jövőben megváltozna. Sajnos kevesen voltak kíváncsiak az ETO és általában az egész alsóház mérkőzéseire. Tény, a csapat nem tudott élvezetes, látványos támadójátékot produkálni, de voltak biztató pozitívumok, köztük például a fiatal Priskin Tamás »berobbanása« az élvonalba."

Ismét változások

Úgy fest, a következő bajnokságban jó néhány eddigi labdarúgó már nem az ETO színeiben folytatja pályafutását. Meglepetésre nemrég szabadlistára került az eddigi első számú – és a Kisalföld osztályzókönyve alapján csapatában legjobb teljesítményt nyújtó – hálóőr, Sebők Zsolt, s előfordulhat, távozik Böjte Attila, valamint Németh Norbert is.
„ Úgy gondolom, Sebők Zsolt rosszul dolgozta fel, hogy a szezon során lehetőséget kapott a fiatal Krass Árpád is. Azt hiszem, többen szintén belefásultak az eredménytelenségbe, némelyiküknél meg is értem, hogy el akar menni. Azt kijelenthetem, hogy nálam jobban senki sem szeretné, hogy ebben a csapatban tehetséges helyi labdarúgók játsszanak, de most Győrött hiányzik egy generáció. A rutinos játékosok pótlását kívülről kell megoldani."

A csapat maradék szurkolótáborán kívül természetesen az együttes szakmai vezetése sem lehet elégedett az elért tizedik helyezéssel.
„ Elsőként adtuk be a klublicencet, ha vannak is csúszások, gazdaságilag rendben van minden és ne felejtsük el, hogy sikerült egy olyan sztárcsapatot a városba hozni, mint a Bayern München. A kirakat, az első csapat teljesítménye persze nem volt megfelelő, ezen természetesen változtatni kell. Szeretnénk, ha két éven belül az ETO FC lenne a vidék legjobb futballcsapata."

A számok tükrében

Az ETO a 9. helyen zárta az őszt, az alapszakasz végén a 10. helyen állt. Az alsóházi rájátszásban végül maradt ez a pozíció, de a bajnokság átszervezése miatt ez nem jelentett osztályozós helyezést. A 32 mérkőzésből 10-et nyert meg a társaság, 6 döntetlen mellett 16-szor vesztesen kellett elhagynia a játékteret. A játékosok 36-szor találtak az ellenfél kapujába, míg 54-szer az ETO védelme kapitulált. Összesen 25.200 néző tekintette meg az ETO FC hazai találkozóit. Míg ősszel 18.000 néző, addig tavasszal csupán 7200 szurkoló látogatott ki az ETO-stadionba. Az átlagnézőszám mindössze 1575 volt, a legtöbben, pontosan ötezren az őszi, Ferencváros elleni mérkőzést látták. A csapat házi gólkirálya Igor Nicsenko lett, az előző szezonban szerzett 5 találalát tavasszal kettővel toldotta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M. Schumacher 79. futamgyőzelme

A papírformának megfelelően a hatszoros világbajnok Michael Schumacher nyerte az 55.… Tovább olvasom