Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Kevés az esély az éremre

Pénteken kezdődik Torinóban a téli olimpia. A magyar csapat eddig hat érmet szerzett a téli játékok során.

A pénteki megnyitóval megkezdődik a XX. téli olimpiai játékok Torinóban. A nyárival ellentétben a magyar csapat érmes reményei rendkívül haloványak. Az elmúlt tizenkilenc olimpián például még egyetlen aranyérmet sem szereztek a magyarok, ezüstből kettő, s bronzból is csupán négy jutott a mieinknek.

Utoljára huszonhat éve, az 1980-as Lake Placid-i játékokon állhatott magyar versenyző dobogóra: igaz, a Regőczi Krisztina–Sallay András jégtánckettős második helye kissé csalódást keltett, mert a műkorcsolyázó-duótól idehaza szinte mindenki aranyat várt. A másik ezüstérem a Kékesy Andrea–Király Ede műkorcsolyapároshoz fűződik. Pk 1948-ban, St. Moritzban végeztek a második helyen.

A magyar bronzérmek nem túl hosszú listájára elsőként 1932-ben Lake Placidben a szintén műkorcsolyázó Rotter Emilia és Szollás László iratkozott fel. A páros aztán négy évvel később, 1936-ban Garmisch-Partenkirchenben megismételte teljesítményét. Az 1952-es oslói, majd az azt követő 1956-os Cortina d’Ampezzó-i játékokon a Nagy László–Nagy Marianna műkorcsolyázó-páros végzett a harmadik helyen.
Az eddigi tizenkilenc téli játékokon az orosz (szovjet) versenyzők szerepeltek a legeredményesebben, mögöttük a németek és a norvégok következnek a sorban.

A legutóbbi Salt Lake City-i téli olimpia éremtáblázatán a németek végeztek az élen, de remek teljesítményt nyújtottak a norvégok és az amerikaiak is.

Idén az eddigi átlagdíjazás csaknem háromszorosáért hajtó olasz versenyzők kereshetik a legtöbbet. A hazai aranyérmesek 130 ezer euróval (32 millió forint) gazdagodnak, noha legutóbb, Salt Lake Cityben még csak 38.400 (9,6 millió forint) volt a jutalom.
Az oroszok 2002-ben rekordot állítottak fel a téli olimpiák történetében azzal, hogy 115 ezer eurót ajánlottak fel a győzteseknek. Azóta már csak 41.600 a tarifa.

A legvisszafogottabban a norvégok viszonyulnak a diadalokhoz: a skandináv ország aranyérmesei hagyományosan egyetlen centtel sem gyarapodnak. Az indoklás szerint az állam eleve rengeteg pénzt költ a felkészülésre, a külön prémium már „nem fél bele".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örömjátékkal

Az első percekben felváltva potyogtak a kosarak. A negyedik perctől rendezték védekezésüket a mieink… Tovább olvasom