Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kétszeres pénzt költenének sportra

Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter kedden Mosonszolnokra látogatott, ahol a település elöljáróinak társaságában elhelyezte egy két éven belül elkészülő, 1600 négyzetméteres sportcsarnok alapkövét.
dr. Jánosi György
A miniszter a Kisalföldnek adott interjúban elmondta: a kormány a sportcélú kiadások meg duplázását tervezi. Beszélt még a stadionrekonstrukciós program átalakításáról, a Bozsik- és Héraklész-programokról, valamint a diákolimpia rendszerének változásáról. Hangsúlyozta: szeretnék újra megerősíteni a sportiskolákat. Ezenkívül felvázolta azokat az elképzeléseket is, amelyek a tehetséges fiatalok támogatását segítenék és csökkentenék az élsport és szabadidősport közötti távolságot. Fontos feladatnak tartja, hogy a központi költségvetés segítse az önkormányzatok sportlétesítményi fejlesztését és beruházását is.

Dr. Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a mosonszolnoki sportcsarnok alap kőletételének alkalmából látogatott el a térségbe. A minisztertől elsőként azt tudakoltuk, hogy a megkezdődött négyéves ciklusban mennyi pénzt szánnak sportcélú kiadásokra.

– A kormányprogram azt tűzte ki célul, hogy a ciklus végéig megduplázzuk a sportcélú kiadásokat mind a központi, mind az önkormányzati költségvetések szintjén – kezdte dr. Jánosi György sportminiszter.
– Az összköltségvetésnek legalább az egyszázalékát sportcélra kell fordítani. Jelenleg ez az arányszám nem éri el a fél százalékot. A jövőben az önkormányzatok sporcélú kiadásait szeretnénk segíteni, megerősíteni, s a forrás bővülést úgy kívánjuk elérni, hogy jelentősen megemeljük a sportcélú és a diáksport-normatívákat. Fontos feladatnak tartjuk, hogy a központi költségvetés segítse az önkormányzatok sportlétesítményi fejlesztését és beruházását is.

– Folytatódik a stadionre konstrukciós program?
– Fontos célkitűzésünk az, hogy a stadionrekonstrukciós programot átalakítsuk sportlétesítmény-rekonstrukciós programmá, hogy a stadionok mellett a sporcsarnokok, uszodák is támogatást nyerhessenek.
A következő évek kulcselemei egyébként azok az elképzeléseink lesznek, amelyek a sportos életmód mi előbbi bevezetésére, elmélyítésére irányulnának. Ezért szeretnénk elindítani egy olyan programot, amely keretében több száz óvoda mellett létesülne tornaszoba. Felmenő rendszerű diákolimpiákat rendeznénk komoly jutalmakkal. Ez a törekvésünk komoly hangsúlyeltolódást jelent a korábbi évekhez viszonyítva, amihez jelentősen megnövelt forrásokat is rendelnénk.

– Mi a Bozsik-program jövője?
– Folytatjuk más formában. Elképzelésünk szerint a Bozsik egy programnak, azaz az iskolai labdarúgóprogramnak kell erősnek lennie. A Bozsik kettőt is fenn kell tartani, de a források inkább az iskolai keretek között folyó labdarúgó, illetve a kosárlabdaprogramhoz csoportosulnak majd.

– Terveznek-e a diákolimpiák rendszerében változtatást?
– A diáksporttal alapvetően nincs baj. A diákolimpia rendszerében a diáksportszövetségeken keresztül a versenyeztetésekre szánt forrásokat kívánjuk bővíteni, megduplázni. A diákolimpia rendszerében a súlypontot a megyei szintre kell he lyezni, ennek a feltételeit kell megerősíteni.

– Milyen eszközökkel próbálják csökkenteni az élsport és a tömegsport közötti távolságot?
– Nagyon fontos a Héraklész-program megerősítése. Ebbe a programba jelenleg tizenkét sportág tartozik, és elsősorban az egyesületekben folyó utánpótlás-nevelést erősíti meg. Mi alá- és föléépítenénk még egy-egy lépcsőfokot. Alá egy szélesen alapozott iskolai Héraklész-programot, fölé pedig a Csillag-progr mot tervezzük, ami a középiskolai korosztályból a kiemelt tehetségű fiatalokat segítené. A másik átvezető elem a sportiskolai rendszer megerősítése, újbóli visszahozása lenne. Szeretnénk elérni, hogy minden megyei jogú városban és minden megyében legalább egy nagyon erős központi sportiskolai rendszer működjön. A már válogatott sportolók számára egy ösztöndíj-rendszer készül, hogy tanulmányaikat ne külföldön folytassák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurkolói miatt kapott UEFA-büntetést a Fradi

Az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 12 ezer svájci frank (körülbelül 2 millió forint)… Tovább olvasom