Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Két vállon tatamin kívül

Megnyerte a bajnokságot, mégsem léphet tatamira az EB-n Hetyei Szilárd koroncói dzsúdós.

Megnyerte az idei bajnokságot, mégsem léphet tatamira a hétvégi maribori U23-as Európa-bajnokságon Hetyei Szilárd, a Koroncói Tutti Judo Klub versenyzője. A cselgáncsszövetség elnöksége a debreceni Madarász Attila indulását hagyta jóvá.

Pénteken kezdődött és holnap ér véget a szlovéniai Mariborban a huszonhárom év alattiak számára rendezett Európa-bajnokság, amelyen Bejczi Zsuzsanna személyében a Koroncói Tutti Judo Klub is képviselteti magát. Az egyesület másik erőssége, Hetyei Szilárd viszont csak itthonról szurkolhat klubtársának, mert az elnökség a debreceni Madarász Attila indulását javasolta, noha a koroncói dzsúdós a bajnokságon legyőzte ellenfelét.

Furcsa döntés

Pákozdi Emil, a Koroncói Tutti Judo Klub edzője elmondta: Hetyei Szilárd idén a 73 kilogrammos kategóriában bajnoki címet szerzett, ráadásul két alkalommal is legyőzte debreceni riválisát, így mindenképpen rászolgált volna arra, hogy az Európa-bajnokságon ő képviselje a nemzeti színeket. Ráadásul szerinte Szilárd jelenleg jobb formában van. A döntést azért is tartja furcsának, mert az elnökség tagjai általában elfogadják a szakma, azaz az edzőbizottság javaslatát.

Nem számítanak a sikerek

A Kisalföld megkereste Kovács Gábort, az edzőbizottság vezetőjét, akitől megtudtuk: a koroncóiak az év elején jelezték, Hetyei Szilárdot válogatott szinten nem kívánják versenyeztetni. Az idei válogatók nagy részén nem is vett részt, ráadásul az ominózus edzőbizottsági értekezleten a koroncóiak részéről senki sem jelent meg. A történtek után pontszámban Madarász Attila vezetett Hetyei Szilárddal szemben. Az, hogy Hetyei két alkalommal is legyőzte Madarászt, nem perdöntő. Az egész éves munka számít és ebben a debreceni fiú volt a jobb. Ennek ellenére az edzőbizottság – ugyan hosszas vita után, de – jobb formája miatt mégis Hetyeit javasolta EB-indulónak. A tizenkét tagú elnökség azonban másként döntött és ehhez legmagasabb fórumként joga volt.
Erre reagálva Pákozdi Emil annyit tett hozzá, hogy régen valóban volt egy szabály, amely szerint előre jelezni kellett, hogy kit javasolnak a válogatottba, manapság azonban ez már nem kötelező.

Legutóbb is Hetyei volt a jobb

Hetyei Szilárd véleménye szerint előre nem lehetett tudni, melyik viadal minősül válogatóversenynek. A legutóbbi zágrábi nemzetközi megmérettetés annak számított és itt a harmadik helyen végzett, míg Madarász kiesett. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy osztrák válogatón valóban nem vett részt, ott viszont Madarász harmadik lett. Az is igaz, hogy év elején nem volt edzőtáborban, s ez is közrejátszott a számára kedvezőtlen döntés meghozatalában. Érdekesség, hogy a debreceni fiú edzője egyben az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. Kovács Gábor szerint azonban ennek semmi köze nincs az ügyhöz.
Szerettük volna kikérni dr. Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnökének véleményét is, őt azonban nem tudtuk elérni, mivel jelenleg Szlovéniában tartózkodik az Európa-bajnokságon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három induló, három érem

Remekeltek a Győri Dózsa Ring Box Club ökölvívói a Mezőtúron megrendezett junior magyar bajnokságon.… Tovább olvasom