Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Két nap alatt futott 380 kilométert

A Kiss Zoltán ultra maratoni futó és egyben a szövetség elnöke. Szerinte a futás lényege az önmegismerés.
A győri Kiss Zoltán ultramaratoni futó és egyben a szövetség elnöke. Szerinte a futás lényege az önmegismerés. Több alkalommal is részt vett egy-, két-, illetve hatnapos külföldi versenyeken.

A harminchat esztendős győri Kiss Zoltán életében meghatározó szerepet játszik a sport. Kezdetben  futballozott – barátaival képesek voltak egész nap rúgni a bőrt –, belekóstolt a kézilabdázásba, de kipróbálta magát a futópályákon is: az akkor még nagyon hosszúnak tűnő 400 és 600 méteres távokon indult.

Életre szóló élmény

„Az ultrafutás mellett körülbelül kilenc évvel ezelőtt köteleztem el magam véglegesen – szögezte le a Kisalföld érdeklődésére Kiss Zoltán.
– Ebben egy találkozás játszott jelentős szerepet, ugyanis Molnár Mihály ultrafutót kísérőként segítettem a Bécs–Budapest Szupermaratonon. A verseny hangulata akkora hatással volt rám, hogy később én is megpróbálkoztam a táv teljesítésével. Utána 1998 és 2000 között egymás után három alkalommal sikerült lefutnom a háromszázötvenkét kilométert. A legjobb eredményem a hetedik helyezés volt. Öt esztendeje aztán igazán mélyre ható, életre szóló találkozásban részesített a sors. Több hónapig kísértem ugyanis Sipos Istvánt, amikor megdöntötte a pihenőnap nélküli futás világcsúcsát. Kétszázhatvannégy nap alatt napi hetven kilométernél magasabb átlagot teljesített. Hazánk szinte összes településén járt ekkor."

Az átélt élmények hatására Kiss Zoltán kíváncsi lett: vajon hol van az emberi teljesítőképesség határa? Öt éve elindult élete első 24 órás versenyén, majd egy évvel később a brnói 48 órás fedett pályás Világkupán is.

Nyelvtanfolyamnak is jó

„Csehországban harmadik lettem, ahol a barátom, Sipos István magyar csúcsát döntöttem meg: 336,702 kilométert futottam két nap alatt. Két évvel ezelőtt hat héten belül két negyvennyolc órás magyar csúcsot javítottam. Visszatértem Brnóba – és most már meg is nyertem a kemény erőpróbát jelentő viadalt –, 382,38 km-t teljesítettem. Fedett pályán körözni és körözni nagyon monoton. Mindössze kétszer húsz percet aludtam, kötelező pihenő nincs meghatározva. Fizikailag és mentálisan egyaránt a csúcson kell lenni. Tavaly és tavalyelőtt jártam Franciaországban is negyvennyolc órás versenyeken. Egyszer második, egyszer pedig negyedik lettem. Idén augusztusban Németországba utaztam a párommal és a most kétéves Benedek fiunkkal.

Az erkrathi hatnapos viadalon a tizenegyedik helyen értem célba, futottam majdnem hatszázharminckét kilométert. Természetesen vannak fájdalmai az embernek, de nem ez a fontos. Szerintem a futás lényege önmagunk megismerése. Ráadásul a nemzetközi, remek hangulatú versenyeken barátokat is szereztem. Nem mellesleg nyelvtanfolyamnak sem utolsók az ilyen megmérettetések. Maradandó élményekkel a tarsolyomban érkezem haza. Számomra ez a legfontosabb. A siker egyik alapvető feltétele a családi támogatás is."

A boldogság alapja

Kiss Zoltán négyszer szerepelt a magyar válogatottban, egyébként pedig az Ultrafutók Magyarországi Szövetségének az elnöke. A tisztséget a szervezet megalakulása, azaz 2001 óta tölti be. A már említett 264 napos futáson Sipos István kísérőjeként döbbent rá arra, hogy az ultrafutás hazai megbecsülése alacsony szinten áll.

„Ezért egy körlevélben foglaltam össze a helyzetet, rávilágítva a hibákra és összejövetelt kezdeményeztem ezek kijavítására. Tulajdonképpen ennek is köszönhetem, hogy a tagság engem bízott meg a megtisztelő és felelősségteljes elnöki feladatkör ellátásával. Fantasztikus élményt jelentett megalkotni egy olyan rendszer alapjait, amellyel szövetségként már képviselhetjük egy sportág érdekeit. Mindez nagyon kemény, ám ugyanakkor szép feladat mind a mai napig.

Az egyik sportszergyártó cég nagyköveteként a sport által kedvezően kialakítható magasabb életminőségre szeretném felhívni az emberek figyelmét. Ma már szinte mindent meg lehet venni pénzért, de a boldogságot és az ahhoz nélkülözhetetlen egészséget természetesen nem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gera ismét a pályán - de kikapott a West Brom

Sima vereséget szenvedett Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion idegenben az egyre jobb… Tovább olvasom