Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kendó - Vb-bronzérem az őshazából

Bronzérmes lett a magyar válogatott a Tokióban rendezett világbajnokságon. Ezzel sporttörténelmet írt a négy győrzámolyi versenyzőt is foglalkoztató nemzeti csapat.
Az előző, 2012-es vb-hez hasonlóan az idei világbajnokságon is bronzérmes lett a magyar férfiválogatott, ami sporttörténelmi siker, hiszen első európai válogatottként kétszer is bekerült a legjobb négy közé a világbajnokságon.

A győrzámolyi Szigetközi Junior KK-ból négy kendós jutott lehetőséghez a vb-n. Dubi Sándor, testvére, Attila, valamint Babos Gábor rutinosnak számít, Schreiner Dávid személyében ugyanakkor újoncot avattak a magyarok, akik a csoportmeccsek során az ausztrál, a román és a chilei együttest múlták felül. Az egyenes kieséses szakaszban a belgákat, a legjobb nyolc között a kínaiakat győzték le Dubiék, az elődöntőben pedig kikaptak Japántól.

A győrzámolyi különítmény az eredményhirdetés után: Babos, Dubi A., Schreiner és Dubi S.
A győrzámolyi különítmény az eredményhirdetés után: Babos, Dubi A., Schreiner és Dubi S.


A bírák Szegőfi Ákosnak ítélték oda a küzdőképességben leginkább jeleskedő versenyzőt megillető Fighting Spirit-díjat. Ugyanilyen elismerést érdemelt ki férfi egyéniben Dubi Sándor, aki a 16 közé jutott, s ugyancsak a legjobb 16-ban végzett női egyéni kategóriában Bővíz Marina.

„Fantasztikus eredményt értünk el, kell még pár nap, amíg ezt feldolgozom. Még mindig hihetetlennek tűnik, hogy első európai országként egymás után kétszer bejutottunk a négy közé. Ráadásul a sportág szentélyében, a Nippon Budokanban, ahol a döntőkre huszonötezren voltak kíváncsiak a helyszínen, de a többi napokon is legalább tizenhét-tizennyolcezer ember jött ki a csarnokba. Mégsem voltunk idegesek, noha nem szoktuk ezt meg" – kezdte Dubi Sándor, aki szerint a siker értékét növeli, hogy kemény ellenfeleken át vezetett az út a dobogóig.

„A chileieknek nagyon más a stílusuk, ahogyan a kínaiaké is. Az egyik legmelegebb helyzet egyébként a belgák ellen volt, ellenfelünk már kettő-nullára vezetett, de meg tudtuk nyerni a másik három meccset, s fordítottunk. Sajnos az elődöntőben Japán ellen nem volt esélyünk" – folytatta az SZJKK versenyzője, egyben a válogatott csapatkapitánya.

Szegőfi Ákos, Schreiner Dávid, Dubi Sándor, Bővíz Marina, Dubi Attila, Babos Gábor és Tóth Balázs népszerű volt Japánban, sok autogramot osztottak, s közös fotókra is felkérték őket a helyiek.
Szegőfi Ákos, Schreiner Dávid, Dubi Sándor, Bővíz Marina, Dubi Attila, Babos Gábor és Tóth Balázs népszerű volt Japánban, sok autogramot osztottak, s közös fotókra is felkérték őket a helyiek.


„A házigazdák ellen többet nehéz kihozni. Tudni kell, hogy ők profik, nekik ez a %BBmunkájuk%AB, semmi mással nem foglalkoznak. Mi munka, tanulás, család mellett sportolunk. Mindenképpen ki kell emelnem technikai igazgatónkat, AbeTetsushit, valamint Ito Manorut, akivel másfél éve dolgozunk együtt. Ő állított össze számunkra egy komplett erőnléti programot. Megmondom őszintén, ilyen jó erőben talán sosem voltunk. Ha a verseny utolsó napja után azt mondják, kezdjük az egészet elölről, szó nélkül csináltuk volna tovább. Egyáltalán nem éreztünk fáradtságot" – mondta a sportoló.

A válogatott tizenkét napot töltött kint Japánban, ez idő alatt két négyes erősségű földrengést éltek át.

„Félelmetes volt az egész, de szerencsére nem lett nagyobb baj. Az elsőnél éppen interjút adtam egy kendómagazinnak. Egy irodában ültem a széken, minden rázkódott, de a polcról a könyvek nem estek le. A második alkalom a szálláson ért minket, ott nem tudtam mást csinálni, erősen kapaszkodtam az ágyamba..." – mondta Dubi Sándor, aki a kiutazás előtt azt sem tartotta kizártnak, hogy ez lesz az utolsó nagy versenye.

„Nehéz mit mondanom, még dolgozik bennem az adrenalin. Az eszem mindenesetre azt mondja, hagyjam abba, hiszen a mostani eredménynél jobbat nagyon nem tudunk elérni. Egymást követő két vb-n bronzérmesek lettünk, ráadásul most a kendó őshazájában. Nehéz ezt felülmúlni. Az ugyanakkor a folytatás mellett szól, hogy két év múlva Budapesten lesz az EB. Hazai versenyen lezárni a pályafutást, mondjuk egy győzelemmel, nagy dolog lenne. Maradjunk annyiban, hogy erre még alszom egy-kettőt, s meghallgatom a családom véleményét is..." – zárta a beszélgetést Dubi Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sportműsor

Tovább olvasom