Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Keglovich László 75 éves

Hetvenötödik születésnapját ünnepli szerdán Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, a Rába ETO egykori elnökhelyettese és vezetőedzője. A köztiszteletben álló sportemberrel a pályafutására emlékeztünk.

Keglovich László ifjú korában csatárként Sopronban előbb a Sotex, majd az SVSE csapatában ontotta a gólokat.

„Sopronban születtem, s az idősebb haverok vittek el a Sotexhez. Rövid idő alatt végigjártam az utánpótláskorú csapatokat és bekerültem a megyei első osztályban szereplő felnőtt- együttesbe. Egy évvel később átigazoltam az NB II-es SVSE-hez, majd a következő esztendőben az érettségi után már az ETO-ban szerepeltem" – meséli a ma 75 éves sportember.

Fiatal játékosként kezdetben a csatársorban szinte minden poszton megfordult.

„Az NB I-ben 1958 augusztusában mutatkoztam be a Budapesti Honvéd ellen. A középhátvédük, Solti úgy összerugdosott, hogy a mérkőzés végén alig tudtam lesántikálni a pályáról."

Keglovich László
Keglovich László


A gyorsaságával is kitűnő Keglovich az ETO-val káprázatos eredményeket ért el: tagja volt az 1963-ban magyar bajnokságot nyert gárdának, háromszoros MNK-győztes, BEK-elődöntős és ezenkívül nemzetközi kupatalálkozókon olyan csapatok ellen szerepelt, mint a Barcelona, a Milan vagy a Fiorentina.

A legnagyobb sportsikerét már hátvédként érte el.

„Amikor Szusza Ferenc visszatért edzőnek az ETO-hoz, észrevette, hogy az egymás közötti játékban jól játszom védőt. Mivel hátul is technikás játékosokat akart szerepeltetni, új megoldásokon törte a fejét. Akkor jött divatba a felfutós hátvédjáték. A Komló ellen 1967-ben játszottam először jobb-bekket, kilenc-nullra nyertünk, a Népsportban pedig kilences osztályzatot kaptam. Az NB I-es mérkőzéseimnek csaknem a felét játszottam le jobbhátvédként."

Ekként lett tagja a magyar olimpiai válogatottnak is és 1968-ban Mexikóban részt vehetett az ötkarikás játékokon.

„Már az 1960-as római olimpia előtt is szerepelt a nevem a keretben, de sajnos kifordult a térdem és itthon maradtam. A mexikói olimpián csak egy selejtező mérkőzést játszottam, amelyen megsérültem. A döntőben négy-egyre győztünk és aranyérmesek lettünk."

Labdarúgó-pályafutását követően elvégezte a TF szakedzői, majd tanári szakát és a győri Bercsényi-gimnáziumban dolgozott; csapataival többször is remekeltek az országos középiskolai bajnokságban, a diákolimpiákon. Emellett edzősködött, több későbbi neves, válogatott futballista is nála ismerkedett meg a sportág alapjaival.
Az ETO elnökhelyettese, vezetőedzője, elnökségi tagja is volt, a klubtól is vonult nyugdíjba.

Azóta is rendszeresen részt vesz az öregfiúkcsapat összejövetelein.
„Jól érzem magam az öregfiúk között, jó érzés tartozni valahová. Hetente háromszor most is lábteniszezem a stadionban. Még megtűrnek a pályán – teszi hozzá nevetve. – Tisztelnek nagyon, nem szólnak érte, ha hibázok. Néha talán sikerül azt is bizonyítani, hogy nem felejtettem el játszani."

Természetesen nem hiányzik az ETO mérkőzéseiről sem.
„Reménykedem benne, hogy tavasszal jobb csapatunk lesz. Miriutát régóta ismerem, jó játékos volt, kemény edző lett belőle. Egyetértek vele, hogy két szélsőhátvédet igazoltunk, tavaly itt sokszor voltak gondjaink. Talán a középpályán kellene még erősíteni."

Keglovich László mindig azt csinálhatta, amit a legjobban szeretett, a sportot, a labdarúgást. Boldog ember: erre koccintanak majd a napokban a családban, a barátokkal és az öregfiúkkal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gabcikovo ellen győzött az ETO

Győzelemmel zárta a törökországi edzőtábor előtti utolsó mérkőzését a Győri ETO. Tovább olvasom