Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Karriert kínálnak a játékvezetőknek

Labdarúgás - Egy éve áll a megyei labdarúgó-
szövetség játékvezetői bizottságának élén Dubraviczky Attila. Úgy gondolja, sokan a hétköznapokon felgyülemlett gondokat viszik ki a futballpályára, leginkább ezért fordulnak elő botrányok. Hamarosan játékvezetői tanfolyam kezdődik több településen, neves oktatókkal.
Az elmúlt esztendő tapasztalatairól kérdeztük Dubraviczky Attilát, volt FIFA-játékvezetőt, a megyei játékvezető-bizottság elnökét.
„Amikor elfogadtam a felkérést, alapvető célként tűztem ki a játékvezetői társaság egységének megteremtését, ami úgy érzem, mára sikerült. A fizikai szintek szétválasztása elkerülhetetlen volt, hiszen a profiknak egészen más felkészülés kell, mint akik az alacsonyabb osztályban vezetnek. Kiemelt feladat volt az ezzel kapcsolatos felmérések gyakoribbá tétele is. Fontos, hogy volt labdarúgókat tudjunk megnyerni, legyenek játékvezetők. Legutóbb tizenöt ilyen bíró vizsgázott, igaz, ők még az előző vezetés alatt jelentkeztek. Célunk volt, hogy szervezett, jó körülmények között készülhessenek a kollégáink, a fiatalok egy-egy kudarcélmény után ne morzsolódjanak le, s megmaradjanak a pályán. Egységes szereléssel látjuk el a bírókat, s megállapodásunk van arról, hogy januártól ezeken bevételt hozó reklámokat helyezhetünk el" – foglalta össze a célokat és az elvégzett feladatokat Dubraviczky Attila.
A közelmúltban több alacsonyabb osztályú labdarúgó-mérkőzésen történt botrányról is beszámoltunk, s ehhez hasonló esetek korábban szintén előfordultak. Ennek okairól kérdeztük a játékvezetők elnökét.

„Több sportvezetővel is beszéltem, miért fordulhatnak elő ilyen esetek – folytatta. – A közös következtetés az, hogy sok játékos, edző, szurkoló szombatonként, vasárnaponként a futballpályán engedi ki a hétköznapokon felgyülemlett gőzt. Nem állítom, hogy nem hibáznak a játékvezetők, de érthetetlenek a túlzott reakciók, amelyek ezeket követik. Sokkal inkább a játékról, a pályán kötött barátságokról kellene szólnia a focinak. Mindenkinek, legyen játékos, szurkoló és játékvezető, át kell értékelnie magában ezeket. Nekem is, nemrég például az egyik nyilatkozatomban – nem túl szerencsésen – csupán egy csapatot, a Répcementi SE-t említettem negatív példaként, pedig vele sincs több gond, mint más egyesületekkel."

Megoldást jelenthetne a futballbírók létszámának növelése, hiszen így nagyobb választási lehetőségük lenne a küldőknek is.
„Jelenleg kétszázharminchat játékvezető tevékenykedik a megyében, ami önmagában elég is lehetne, de sokan dolgoznak például három műszakban, előfordulnak kisebb-nagyobb sérülések, s akadnak, akiket rosszabb teljesítményük miatt pihentetnünk kell. Így azért már van egy kis hiány, éppezért a szövetség tervezi, hogy egy-egy csoport mérkőzéseit nem vasárnap, hanem szombaton rendezi meg. A másik megoldás a december negyedikén kezdődő, Nagy Imre Attila NB I-es asszisztens által irányított tanfolyam, amit több megyei településen tartunk, s nem kell minden jelentkezőnek Győrbe utaznia. A megyeszékhelyen az ETO-stadionban lesz az oktatás – ezért köszönet a klubnak –, s a zöld-fehérek több edzője, játékosa vesz részt a tanfolyamon. Neves oktatók tartják az előadásokat, Palotai Károly, Kőrös László, Bay Ferenc, Nagy Imre Attila vagy Kulcsár Katalin neve azt hiszem, garancia lehet a minőségre. Sok résztvevőre számítunk, s nem túlzás, karrierlehetőséget kínálunk, példa lehet erre Kassai Viktor is, aki most már Bajnokok Ligája-mérkőzéseket vezet. A világ számos országába eljut, s az erkölcsi elismerés mellett nem elhanyagolható anyagi juttatás is illeti. Érdekesség, hogy a megyei szövetség elnöke, Horváth Cs. Attila is jelentkezett a tanfolyamra, célja, hogy a vizsga után levezessen egy megyei találkozót. A pontos időpontot és a jelentkezés feltételeit az érdeklődők a labdarúgó-szövetség megújult honlapján (www.gymsfoci.hu – a szerk.) is megtalálhatják."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távoznak az olaszok Sopronból?

Labdarúgás - Válságosra fordult a soproni profi labdarúgás helyzete, tegnap ugyanis az olasz edzői… Tovább olvasom