Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Karácsonyi győzelem Kairóban

Labdarúgás - Több mint negyven évvel ezelőtt csodálatos afrikai utazáson vett részt a Győri ETO csapata: először járt a kontinensen és Egyiptomban 1965 karácsonyán is pályára lépett.
A Rába-gyár a hatvanas években jelentős értékben szállított vasúti kocsikat Egyiptomba. Az arab üzleti partner a tárgyalások során többször jelezte, szeretnék, ha a győri gyárat képviselő ETO is kiutazna és játszana egy barátságos mérkőzést a társaság csapatával.
December közepén aztán útra kelt az ETO.

A kinti televízió is közvetítette a túra első meccsét, amelyet a Zamalek-Arsenal válogatott ellen vívtak a zöld-fehérek. Heves iramú, izgalmas mérkőzést játszottak a csapatok, másnap az arab lapok azt írták: vérbeli futballt láthatott a publikum. Tóth László kivédett egy büntetőt, de kapott egy potyagólt, a technikásan és lassan játszó csatársor csak egyszer tudta bevenni az egyiptomiak kapuját, így a vendéglátók végül 2:1-re nyertek.


Palotai Károly átveszi a serleget az egyiptomi közlekedési minisztertől.
Palotai Károly átveszi a serleget az egyiptomi közlekedési minisztertől.A második mérkőzést Kairótól északra, Benhában, az egyiptomi narancstermelés fővárosában játszották. Narancsligetek és mandarinerdők mellett autóbuszozott az ETO negyvenöt kilométert Benháig, ahol először szerepelt külföldi együttes. A korábbi televíziós közvetítés jó hírverést jelentett a győriek számára, zúgott a taps, amikor kifutottak a pályára a másodosztályú ellenfél elleni összecsapásra. Szaló negyedóra alatt két góljával megadta az alaphangot a folytatásra, aztán a változatos, jó iramú játékban még Povázsai és Varsányi is a Benha kapujába talált, akkor szépítettek a hazaiak, így alakult ki a 4:1-es végeredmény.

Tóth László: – A találkozó utáni fogadáson megtapasztalhattuk, hogy valóban a narancstermelés fővárosában járunk. A déligyümölcs minden formájában az asztalra került, sőt, fejenként huszonöt narancsot kaptunk ajándékba ízléses csomagolásban, az év vége közeledtére gondolva, „Boldog új évet kívánunk!" felirattal. De sajnos hazahozni nem tudtuk. Már a kiutazáskor tudtuk, hogy a karácsonyt is Kairóban kell töltenünk, mert a túra legnehezebb meccsét december 25-én az egyiptomi Fradi ellen kellett játszanunk egy ezüstkupáért.

A túra természetesen nem csak játékból állt, a csapatot elvitték a Vörös-tenger egyik híres üdülőhelyére, ahol a meleg tengerben fürödhettek, a forró homokban pedig futballozhattak – a változatosság kedvéért.
A szálloda éttermében kis karácsonyi díszítés várta a magyarokat. Kapocsi Sándor, az egyiptomi válogatott akkori szövetségi edzője és felesége, valamint a kint edzősködő Kovács I Imre, Kovács II József és Rákóczi László edzők is csatlakoztak az ETO-hoz. A hazai ízek iránti nosztalgiaként Kapocsiné jóvoltából mákos és diós bejgli, valamint egy kis magyar bor is került az asztalra.

Karácsony első napjának délutánján megtelt a National-pálya és az egyiptomi televízió is közvetítette a telt házas és izgalmasnak ígérkező összecsapást.

Az ETO már a 10. percben megszerezte a vezetést a National-Seka Hadid válogatott ellen. Tóth hosszú kirúgása után Keglovich középen lefutotta a hatalmas termetű középhátvédet, aki a tizenhatoson belül végül felvágta. A büntetőt Soproni értékesítette. Egy távoli lövésből gyorsan egyenlítettek a hazaiak, erre megjött a szurkolók hangja. Hogy ne legyen nagyobb baj, arról nem sokkal az első félidő vége előtt Varsányi gondoskodott, aki Soproni átadásából lőtt a hálóba. Szünet után Kiss csukafejese keltett bámulatot, majd kimaradt győri helyzetek után rátettek egy lapáttal az arabok és egy újabb távoli lövésből egyenlítettek. A győztes gól a 83. percben született meg: Povázsai hatalmas lövését kiütötte az egyiptomi kapus, Varsányi ismételt, de a labda megint kipattant, ezúttal Szaló elé, aki végül a hálóba talált.

A mérkőzés után a csapat felvonult a lelátóra, ahol Palotai Károly csapatkapitány vette át az egyiptomi közlekedési minisztertől a győztesnek járó ezüstserleget, valamint fogadta a további gratulációkat.
„Ez a mi karácsonyi ajándékunk a magyar és a győri szurkolóknak" – hangoztatták a játékosok.

A nagyszerű túrának azonban még nem volt vége, hátravolt a vasutasok elleni derbi, amit Győrfi góljával 1:0-ra nyert meg az ETO és ezzel négy mérkőzés, három győzelem mellett egy vereséget szenvedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi készülődés

Kosárlabda - Hódmezővásárhelyről jöttek Sopronba. Az idősebb fivér már a nyolcadik szezonját "húzza"… Tovább olvasom