Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kaposvári sportolók a doni áldozatok emlékére futottak

Csaknem 620 kilométert futott mintegy két hét alatt az a két kaposvári sportoló, aki a második világháborús Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából így tisztelgett a doni katasztrófa áldozatainak emléke előtt.
Puskás Béla, az emlékfutás egyik szervezője hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a futással egybekötött emléktúrát a kaposvári székhelyű Mártírok és Hősök Közalapítvány, valamint a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és a Krajczáros Alapítvány szervezte meg Hende Csaba honvédelmi miniszter fővédnökségével, hogy felhívják a figyelmet a doni csaták magyar áldozataira.

Az eredeti tervek szerint a két sportoló - Szita János mentőápoló és Kovalik Zoltán, a Magyar Honvédség hivatásos főtörzsőrmestere - Kaposvárról április 18-án indulva futva tette volna meg Voronyezsig az utat, ám a diplomáciai bonyodalmak elkerülése érdekében ezen változtatniuk kellett, így a magyar határtól Voronyezsig autóval mentek tovább céljuk felé - közölte Puskás Béla.

Az emlékfutás résztvevőit összesen 22 településen várták helyi futók, akik egy-egy szakaszon együtt futottak velük. Útjuk során koszorúkat és gyertyákat helyeztek el több település második világháborús emlékművénél, több száz könyvet adtak át a beregszászi Bethlen Gábor Középiskolának és a Samuel Alapítványnak, valamint ruhákat vittek Lembergbe, a helyi magyar egyesület, a Kárpátaljai Református Egyházkerület szociális otthonába. Gremjacsébe, a Katonai Emlékpark Múzeumnak könyveket, dokumentumokat és különböző emléktárgyakat adtak át.

A kaposvári sportolók május 3-án, Magyarország egyik legnagyobb emberáldozatot követelő második világháborús katonai hadszínterén, a Don-kanyar egykori csatatereit, temetőit és emlékhelyeit felkeresve fejezték be az emléktúrát.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2013. május 06. 18:25
    „Az lett volna tiszteletre méltó, ha január 12.-én érnek a Donhoz!- mivel ez a dátum a tisztelgés a főhajtás napja, mártírjaink előtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban a kadett korosztály krémje

Sopronban tartják meg az U17-es korosztály országos döntőjét. Nyolc csapat száll harcba az… Tovább olvasom