Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kanadai bajnok győri vérrel

Nagy reményekkel vártuk a férfi K–1 1000 méteres és a férfi K–1 500 méteres olimpiai döntőket. A magyar versenyzőket éremesélyesként emlegették.
Adam a győri rokonok körében
Reményeink nem váltak valóra, ám egy kanadai fiatalember, Adam Van Koeverden a kajakosok ezerméteres versenyében pénteken bronzérmet, az ötszáz méteren szombaton aranyérmet szerzett.

Vitray Tamás a verseny közvetítése során elejtett szavában említette, hogy a 22 éves fiatalember édesanyja magyar, Győrből származik.

Az édesanya, Bokrossy Beáta 1956-ban, hároméves korában hagyta el az országot szüleivel. Ádám nagymamája csornai, nagyapja veszprémi. Nagymamája testvére valóban Győrött él. Amikor 1999-ben a városban rendezték az ifjúsági maratont a kajakosoknak, Adam is Győrben volt versenyzőként és édesanyjával együtt meglátogatta győri rokonait. Összejött a népes család, a nagy találkozás alkalmával a legjobbakat, sikereket kívánt Adamnek.

A fiú a kívánságokat most váltotta valóra. Nagyanyja adta tudtunkra telefonon, amikor szombaton este Torontóból jelentkezett, hogy unokája, mi- előtt elindult Európába, felkereste őt, hogy elbúcsúzzon „a nagyitól". A drága nagyszülő azt mondta neki: „Fiatal vagy még, van időd, hogy érmeket szerezz. A legfontosabb, hogy részt vehetsz az olimpián. Ez sem akármi." Adam meghallgatta nagyanyja szavait, de az ajtóból visszafordult, azt mondta: „Azért egy érmet jó lenne hazahozni."
Édesanyja, Bea elkísérte fiát Athénba.

Tőle azt tudtuk meg, nagyon meglepte, hogy sok magyar biztatta versenyzőinket és remekül érezte magát a magyarok között. Szerencse, hogy ő még jól beszéli a nyelvünket. Ez a tény ellenben honfitársainkat lepte meg. A nagy örömöt tetézte Adam két fényes érme, s nem utolsósorban az, hogy olimpiai bajnoki címet szerzett Kanadának.

Ugyancsak Bea adta hírül, hogy fia edzője a magyar Buday Tamás. Adam sokszor bánja, hogy csak néhány szót tud magyarul. A fiatalember orvostanhallgató, de az olimpia miatt egy évet halasztott az egyetemen. A rektor levelet írt neki, elküldte az alma mater emblémáját. Kérte, hogy ragassza hajójára, mielőtt versenybe indul. Az eredmények ismeretében jó ötletnek bizonyult.

Adam akaratlanul győri rokonainak, magyar ismerőseinek is bizonyított, akik nagyon büszkék rá. Égtek a telefonvonalak Athén és Toronto, Toronto és Győr között. Valószínű, a hollandiai rokonokat is villámgyorsan utolérte a hír. Édesapja családja ugyanis onnan vándorolt ki Kanadába.

Varga Lajos kollégánk is Adam győri rokonai közé sorolhatja magát:
„ Édesanyám és Adam anyai dédnagyanyja testvérek voltak. Amikor Adam Győrben járt, engem, feleségemet, fiaimat meghívták a családi találkozóra Halmosékhoz. Büszkék vagyunk az olimpiai bajnokra, nagyon szimpatikus fiatalember. Anyám annak idején gyakran sírdogált, hogy unokahúga, unokaöccse oly messze került Csornától, a Rábaköztől. Ha élne, most e nagy hír hallatán ő is mosolyogna, velünk együtt örvendezne."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Michael Schumacher hetedjére is világbajnok

A finn Kimi Raikkönen győzelmével ért véget a Forma 1 belga nagydíja. A futamon Michael Schumacher a… Tovább olvasom