Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Kajak-kenu vb: Dombvári, Nagy és a kajakpáros is döntős 500 méteren

A csütörtöki kilenc után pénteken délelőtt újabb három magyar hajó harcolta ki a döntőbe jutást a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.
Péntek:

Dombvári, Nagy és a kajakpáros is döntős 500 méteren

Mindhárom középfutamos magyar egység eredményesen szerepelt pénteken délután a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon, azaz újabb három hajó jutott 500 méteren a döntőbe.

A kajakos Dombvári Bence - csakúgy, mint délelőtt - megnyerte futamát, semmit nem bízott a véletlenre, ugyanis biztosan minden versenyből csak az első kettő juthatott tovább. A Honvéd 20 éves lapátforgatója eddig remekül teljesít a vb-n, csütörtökön 1000 m-en is bekerült a legjobb kilenc közé, utóbbi számban szombaton rendezik a döntőt.

"Nem az U23-as vb-re, hanem mostanra időzítettük a formámat. Jó állapotban vagyok, de hosszú lesz ez a négy nap. A fő számom az 1000 méter, abba akarok mindent beleadni, de ha marad erőm, akkor dobogós lehetek 500 méteren" - mondta.

Jól kezdődtek tehát magyar szempontból a középfutamok, s hogy jól is folytatódjanak, arról a kenus Nagy Péter gondoskodott. Neki az első három között kellett célba érkeznie, de Dombvárihoz hasonlóan ő sem taktikázott, mindenkit maga mögé utasítva elsőként haladt át a célvonalon.

"Szokni kell a vizet, nagyon kemény és ez nekem nem kedvez, mert én nem erőből, hanem technikából evezek. Ha a döntőben is a német előtt tudok maradni, ahogy most, akkor összejöhet a dobogó." - értékelt a győriek 26 esztendős versenyzője.

A harmadik magyar középfutamos egység, a Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó délelőtt egy második hellyel mutatkozott be, s ezúttal is ezt a pozíciót szerezte meg - itt is az első három hely ért finálét.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros és a női kajaknégyes 500 m-en, valamint az 1000 m-es férfi kajaknégyes már a délelőtti előfutamból biztosította a helyét a vasárnapi fináléban. Női C-2 500 méteren nem rendeznek előcsatározásokat, miután éppen kilenc hajó nevezett, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kettős majd csak a döntőben száll vízre.
A pénteki számok éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n.

A további program:

később:
200 m-es előfutamok 16.30
szombat: 200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00 500 és 1000 m-es döntők 15.25
vasárnap: 5000 m-es döntők 9.00 200 m-es döntők 11.00 500 és 1000 m-es döntők 14.30 váltó döntők 17.00

A csütörtöki kilenc után pénteken délelőtt újabb három magyar hajó harcolta ki a döntőbe jutást a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

A második nap első felében 500 méteres és férfi K-4 1000 méteres előfutamokat rendeztek a Wedau sportparkban, ahol ezúttal is ideális idő, napsütés és 20 fokos hőmérséklet várta a versenyzőket.
A hat érdekelt magyar egység közül háromnak volt lehetősége arra, hogy egy győzelemmel egyből a fináléba lépjen, s mindhárom ki is használta ezt az esélyt.

Az 1000 méteren már döntős Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros a rövidebb távon is remek teljesítményt nyújtott, s magabiztosan nyerte futamát.

"Nem volt jó a víz, nagyon nagy a jövés-menés, emiatt lötyög, hullámos. Kicsit el is fáradtunk. A németek az elején előttünk mentek, de megbillentek, így sikerült eléjük kerülnünk" - értékelt a parton Mike.

Az 500 méteres női kajaknégyes - amely olimpiai és világbajnoki címvédő, sőt, 2009 óta minden vb-t megnyert - szintén fölényes futamgyőzelemmel mutatkozott be, közel egy hajóhosszal a riválisok előtt ért a célba, így legközelebb majd csak a döntőben kell vízre szállnia. A vezérevezős Szabó Gabriella, valamint Kozák Danuta két éve, a szegedi vb-n, illetve tavaly, a londoni játékokon is tagja volt a kvartettnek, míg Fazekas-Zur Krisztina az ötkarikás diadalnak volt részese. Az egység negyedik tagja, Vad Ninetta újonc a hajóban.

"Nagyon jól éreztük magunkat. Tökéletes pályát mentünk" - jött a gyorsértékelés Szabótól.

Az 1000 méteres férfi kajaknégyes (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és a kedden még gyomorbetegséggel küszködő Pauman Dániel), a tavalyi olimpia ezüst- és az idei Eb bronzérmese ugyancsak egy remek győzelemmel tette le a névjegyét, a nőkhöz hasonlóan majdnem egy hajóhosszal nyerték első versenyüket. Az egység kabalából minden futama után lefényképezteti magát, most, a mérlegelésnél - jobb híján - az MTI tudósítóját kérték meg a "mű" elkészítésére. A kattintás után Kammerer így értékelt:

"Körülbelül így terveztük, jól mentünk. Amióta egy csapat vagyunk, még soha nem kellett középfutamoznunk, örülünk, hogy ez a sorozat most sem szakadt meg."

A többi 500 m-es egységnek nem volt lehetősége egyből a fináléba kerülni, számukra az első pálya amolyan bemelegítés volt, s délután a középfutamban folytatják. A kajakos Dombvári Bence megnyerte előfutamát, a Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó második hellyel mutatkozott be, míg a kenus Nagy Péter harmadik hellyel debütált.

Női C-2 500 méteren nem rendeznek előcsatározásokat, miután éppen kilenc hajó nevezett, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kettős majd csak a vasárnapi döntőben száll vízre.

Az összes pénteki szám éremcsatáit vasárnap rendezik a vb-n.
A további program:

később: 500 és 1000 m-es középfutamok 14.15 200 m-es előfutamok 16.30
szombat: 200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00 500 és 1000 m-es döntők 15.25
vasárnap: 5000 m-es döntők 9.00 200 m-es döntők 11.00 500 és 1000 m-es döntők 14.30 váltó döntők 17.00

Csütörtök:

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren már a délelőtti előfutamból továbblépett a fináléba, a többiek pedig a középfutamból kerültek a legjobb kilenc közé.

A K-1 500 méteren olimpiai bajnok Kozák Danuta egy második hellyel nyitott, majd délután már megnyerte futamát, míg a C-1 1000 méteren címvédő Vajda Attila két győzelemmel mutatkozott be. K-1 1000 méteren Medveczky Erika délelőtt második, délután első lett, Dombvári Bence pedig mindkétszer másodikként célba érve biztosította a helyét a döntőben.

A párosoknál a londoni olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó a délelőtti futamgyőzelem után a folytatásban - a végén kiengedve - harmadik lett 1000 méteren. Az 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros Dombiékhoz hasonlóan kezdett, majd délután - hét századmásodperccel lemaradva - másodikként ért célba a lengyelek mögött.
Az 1000 méteren szereplő, Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid összetételű kenunégyes a délelőtti negyedik hely után a középfutamban nyert, ezzel - százszázalékossá téve a nyitónapi magyar mérleget - követte a többieket a döntőbe.

Ezeknek a számoknak a fináléit szombaton rendezik a vb-n.

A nyitónapon az immár szerb színekben versenyző 31 éves világ- és Európa-bajnok Benedek Dalma lekéste K-1 500 méteres előfutamát, elmondása szerint azért, mert késett az órája. Miután a szerb szövetség óvott, a versenybíróság mégis engedélyezte, hogy induljon a középfutamban, mondván, az indítóbíró a kiírtnál valamivel előbb lőtte el a futamot. E döntés után viszont a brazilok tiltakoztak a versenybíróság felett álló zsűrinél arra hivatkozva, hogy a kajakos nem teljesítette előfutamát, így a középfutamban se indulhasson. Ennek az indítványnak is helyt adtak, így Benedek végül lekerült a rajtlistáról, s kénytelen teljesített pálya nélkül hazautazni a vb-ről, mivel csak ebben az egy számban nevezték. A júniusi, portugáliai Eb-n mindkét egyes számot ő nyerte.

18:54 - Újabb hét magyar hajó a döntőben

Jól szerepeltek a csütörtök délutáni középfutamokban a magyarok a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon: mind a hét érdekelt egység továbbjutott a döntőbe.

Kozák Danuta tavaly megszerzett olimpiai bajnoki címe után pályafutása első vb-aranyára hajt K-1 500 méteren, s a délelőtti második helye után ezúttal esélyeshez méltóan mindenkit maga mögé utasítva lépett tovább a legjobb kilenc közé.

"Furcsa volt, hogy a középfutamból most csak az első kettő jutott tovább biztosan, ez nagyobb terhet rak az emberre. De megoldottam a feladatot" - nyilatkozott Kozák.

Dinamikus evezés után ugyancsak első lett a kenu egyesek 1000 méteres versenyében címvédőként induló Vajda Attila, valamint ugyanezen a távon a friss Eb-bronzérmes kajakos Medveczky Erika, míg a szintén kajakos Dombvári Bence másodikként ért célba középfutamában.

A párosoknál a londoni ötkarikás bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó a délelőtti futamgyőzelem után ezúttal - a végén kiengedve - harmadik lett a németek és a szlovákok mögött 1000 méteren, míg fél kilométeren a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros hét századmásodperccel kikapott ugyan a lengyelektől, de másodikként is magabiztosan lépett tovább a döntőbe.

Zárásként az 1000 méteres kenunégyes - Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid összeállításban - szállt vízre magyar részről, s az előfutamban elért negyedik helyet követően ezúttal megnyerte versenyét, ez pedig számára is finálés folytatást eredményezett.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren már a délelőtti előfutamból biztosította a helyét a döntőben.

A csütörtöki számok éremcsatáit szombaton rendezik a vb-n.

A további program:

péntek
:
500 és 1000 m-es előfutamok 8.00
500 és 1000 m-es középfutamok 14.15
200 m-es előfutamok 16.30

szombat:

200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00
500 és 1000 m-es döntők 15.25

vasárnap:
5000 m-es döntők 9.00
200 m-es döntők 11.00
500 és 1000 m-es döntők 14.30
váltó döntők 17.00

16:00 - Újabb óvás, Benedek lekerült a rajtlistáról

Újabb fordulat történt Benedek Dalma ügyében a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon: a legfrissebb fejlemény az, hogy az immár szerb színekben versenyző kajakos mégsem folytathatja szereplését K-1 500 méteren.

A sportoló neve lekerült a szám első középfutamának rajtlistájáról, ezzel kapcsolatban Vaskuti István, a nemzetközi szövetség magyar alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a brazil szövetség óvást nyújtott be, mivel Benedek nem teljesítette az előfutamot, a versenybíróság felett álló zsűri pedig - amelynek maga Vaskuti az elnöke - helyt adott a dél-amerikaiak tiltakozásának. A sportdiplomata elárulta: jelezte három döntéshozó kollégájának, hogy mivel az érintett sportoló korábban Magyarországot képviselte, ő nem szeretne állást foglalni, viszont elfogadja és jóváhagyja a többiek határozatát. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

A hétszeres világbajnok és kilencszeres Eb-győztes, 31 éves Benedek - aki a férje jogán tavaly ősztől már Szerbiát képviseli, s a júniusi, portugáliai kontinensviadalon egyesben 500 és 1000 méteren is első lett - lekéste délelőtti előfutamát, elmondása szerint azért, mert késett az órája. Később a szerbek óvtak, ezt a versenybíróság szintén elfogadta, mert visszanézve a televíziós felvételeket kiderült, hogy az indítóbíró hibázott: két perccel a kiírtnál korábban rajtoltatta el az ominózus futamot.

Benedek számára így véget ért a világbajnokság, mivel ebben az egy számban nevezték.

14:10 - Elfogadott szerb óvás, Benedek mégis folytathatja

A versenybíróság helyt adott a szerb szövetség óvásának, így a szám friss Európa-bajnoka, Benedek Dalma mégis folytathatja szereplését K-1 500 méteren a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon, noha előfutamát lekéste.

Vaskuti István, a nemzetközi szövetség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az óvást azért fogadták el, mert visszanézve a televíziós felvételeket, kiderült, hogy az indítóbíró hibázott, két perccel a kiírtnál korábban rajtoltatta el az ominózus futamot.

A hétszeres világbajnok és kilencszeres Eb-győztes, 31 éves Benedek - aki a férje jogán tavaly ősztől már Szerbiát képviseli, s a júniusi, portugáliai kontinensviadalon egyesben 500 és 1000 méteren is első lett - korábban azt mondta: azért mulasztotta el a rajtot, mert öt percet késett az órája, s rosszul időzítette a bemelegítést.

A versenybíróság döntése nyomán a kajakos rajthoz állhat a szám délutáni első középfutamában, ahol így tizen lesznek. Az olimpiai címvédő Kozák Danuta - aki ezüstérmes lett Benedek mögött az Eb-n - a negyedik középfutamba kapott besorolást. Minden futamból az első kettő, plusz a legjobb harmadik jut a szombati döntőbe.

12:30 - Két magyar egység már döntős

A csütörtök délelőtti előfutamok után két magyar egység már készülődhet a döntőre a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

A nyitónapon vízre szállt kilenc hajó közül négynek volt lehetősége arra, hogy egy jó első pályával megspórolja magának a délutáni középfutamot, s a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren élt is az eséllyel.

Az idén tavasszal összetérdelt, s azóta Világkupa-győzelemmel és Eb-ezüstéremmel büszkélkedő Vasbányai, Mike kettős óriási fölénnyel, három hajóhossz előnnyel nyerte előfutamát, azaz nem volt kérdés, hogy kié lesz az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő hely.

"Nem számítottam arra, hogy a rajtunk ennyire jól sikerül, ugyanis korábban ezzel voltak gondjaink. A mostani teljesítményünk megerősített bennünket abban: nem volt túlzó cél úgy idejönni, hogy aranyérmet akarunk szerezni" - értékelt a 22 éves Vasbányai.

A Szabó, Fazekas-Zur páros - amelynek tagjai a júniusi Eb-ről lemaradtak, a második válogatón azonban már remekeltek - esélyeshez méltó magabiztossággal győzött előfutamában, maga mögé utasította mind a hat riválisát, noha elég lett volna az első három között zárnia a döntőhöz.

Ha az első három közé kerül, az 1000 méteres kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) is egyből a fináléba került volna, de ez az egység végül csupán negyedik lett. Korábban a kajakos Medveczky Erikának lett volna még lehetősége egy első hellyel továbbjutni 1000 m-en, de ő másodikként futott be.

A többi számban nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Ezer méteren a címvédőként induló Vajda Attila (C-1) és az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2) egyformán futamgyőzelemmel, a kajakos Dombvári Bence egy második hellyel, míg 500-on a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros első, a ötkarikás címvédő Kozák Danuta (K-1) pedig második hellyel mutatkozott be, s lépett tovább a délutáni középfutamba.

A csütörtöki számok döntőit szombaton rendezik majd a vb-n.

A további program:

később:
500 és 1000 m-es középfutamok 15.30
péntek:
500 és 1000 m-es előfutamok 9.00
500 és 1000 m-es középfutamok 14.15
200 m-es előfutamok 16.30

szombat:
200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00
500 és 1000 m-es döntők 15.25

vasárnap:
5000 m-es döntők 9.00
200 m-es döntők 11.00
500 és 1000 m-es döntők 14.30
váltó döntők 17.00

10:55 - Benedek lekéste a rajtot, egy riválissal kevesebb Kozáknak

A szám friss Európa-bajnoka, a tavaly óta már szerb színekben versenyző Benedek Dalma egy banális hiba miatt lekéste a női K-1 500 méter előfutamát a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon, így az olimpiai címvédő Kozák Danutának egy riválissal kevesebbel kell majd számolnia a folytatásban.

Kozák egyébként második lett első pályáján, s ezzel továbbjutott a délutáni középfutamba, ahol a papírforma alapján a hétszeres világbajnok és kilencszeres Eb-győztes Benedeknek is biztos helye lett volna. A férje jogán tavaly ősztől már Szerbiát képviselő, s a júniusi, portugáliai kontinensviadalon egyesben 500 és 1000 méteren is első kajakos azonban egy szinte hihetetlen hiba miatt nem állt rajthoz.

"Öt percet késett az órám, még fent, 900 méternél melegítettem, s amikor visszafordultam, döbbenten láttam, hogy a többieket már szólítják a rajthoz. Igyekeztem én is még felevezni, de elkéstem - mondta a parton könnyeivel küszködve a 31 éves Benedek. - Nagyon ki vagyok borulva, hiszen ha a pályán kapok ki, azt elfogadom, de hogy a saját hibám miatt kerüljek ilyen helyzetbe, azt nem tudom megbocsátani magamnak."

A hírek szerint a szerb vezetők megpróbálják elérni a versenybíróságnál, hogy a kajakos mégis indulhasson a délutáni középfutamban, erre azonban kevés az esély.

Korábban:

Ideális időjárási körülmények között kezdődött meg csütörtök reggel a németországi Duisburgban a 40. gyorsasági kajak-kenu világbajnokság. A délelőtti programban kilenc magyar hajó szerepel.

A 8 órai rajtnál kissé hűvös idő, de napsütés és csaknem teljes szélcsend fogadta a versenyzőket a Wedau sportparkban, amely ötödször ad otthon a vb-nek, és ahol a maroknyi magyar szurkolótábornak köszönhetően már az első előfutamok során remek volt a hangulat.

A 35 tagú piros-fehér-zöld küldöttségből elsőként a friss Eb-bronzérmes kajakost, Medveczky Erikát szólították vízre az 1000 méter nyitó futamában. Az első egyből a szombati döntőbe jutott, a magyar versenyző azonban lengyel riválisa mögött csak másodikként ért a célba, így a délutáni középfutamban javíthat. Második lett a férfiak hasonló számában Dombvári Bence is. Ott - a 42 nevező miatt - nem lehetett egyenes ágon továbbjutni, tehát a Honvéd 20 éves kajakosára is középfutam vár.

A délelőtti programban a magyarok közül még - sorrendben - Vajda Attila (C-1, 1000 m), Kozák Danuta (K-1, 500 m), Dombi Rudolf és Kökény Roland (K-2, 1000 m), Vasbányai Henrik és Mike Róbert (C-2, 1000 m), Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa (K-2, 500 m), az 1000 méteres kenunégyes, valamint Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina (K-2, 1000 m) indul. Közülük csak a kenupárosnak és -négyesnek, valamint a női kajakkettesnek van lehetősége egyből a fináléba kerülni, a többiek biztosan vízre szállnak majd a délutáni középfutamokban is.

A csütörtöki számok döntőit szombaton rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa Liga: kisorsolták a csoportokat

Gulácsi Péter csapata, a Salzburg belga, svéd és dán, míg Köteles László együttese, a Genk ukrán,… Tovább olvasom