Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kajak-kenu VB - Kammerer Zoltán: ˝Álmodozás helyett harapni fogunk˝

A szerdán kezdődő duisburgi világbajnokság egyik legismertebb és legnépszerűbb résztvevője a magyar válogatott győri színeket képviselő vezérevezőse, Kammerer Zoltán.

Bizony a házigazda németek is megtanulhatták a márciusban 35. születésnapját ünneplő háromszoros olimpiai bajnok és ezüstérmes, valamint háromszoros világbajnok sík vízi kajakos nevét, mert az társaival sok borsot tört már az ő versenyzőik orra alá is.

A sportberkekben csak Kamera néven ismert kajakkirály, aki tizennyolc esztendeje megszakítás nélkül tagja a felnőttválogatottnak, öt olimpián – Atlanta, Sydney, Athén, Peking, London – vett részt, ami az utóbbi esztendők élsportjának ismeretében szinte páratlan sorozat, különösen ebben a „gyilkosnak" nevezhető szakágban.

Ami a világbajnokságot illeti, a magyar csapat rangidős és egyben legeredményesebb férfi tagja e versenyeken – 1997 és 2010 között – három arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szerzett.

A hihetetlen munkabírásáról ismert Kammerer hónapok óta szorgalmasan Szolnokon készült társaival – Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással, Pauman Dániellel – az augusztus 28-án rajtoló vb-re, ahol a kajak négyesek 1000 méteres versenyszámában képviseli hazánk és Győr város színeit. A rutinos győri világklasszis versenyző közvetlenül az elutazás előtt nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Tavaly a londoni olimpia után Győrött azt mondta, hosszú pihenőt tart és azt követően dönt, hogy egyáltalán folytatja-e. Ehhez képest már túl van egy újabb Európa-bajnokságon.

– Valóban, de úgy tűnik, hogy huszonhat év kajakozás után sem lehet megunni ezt a sportágat – kezdte Kammerer Zoltán. – Egyszerűen elkezdett hiányozni a mozgás, és Pauman Daniék fiatalos lendülete ismét magával ragadott. Így ellentétben a korábbi terveimmel, nem könnyítettem a terheléseken. Nem szeretném elkiabálni, de nem fáj semmim, és egyelőre minden ugyanúgy megy, mint régen. Keményen végigdolgoztam a felkészülési időszakot. Engem is meglepett, hogy sokkal jobban bírtam a terhelést, mint tavaly az olimpia előtt. Valószínű, akkor még újszerű volt nekem az edzőnk, Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin – a szerk.) módszere, idén viszont már zökkenőmentesen átállt rá a szervezetem. A múlt héten már nagyon jó időket mentünk a fiúkkal, úgy érzem, a formaidőzítés, a frissítés jól sikerült. Így bizakodással kelünk útra Duisburgba.

– Oda, ahol hat éve is rendeztek világbajnokságot, ahol Kucsera Gáborral egy hajóban 500 és 1000 méteres távon is „csak" bronzérmet szereztek...

– A duisburgi pálya nem rossz, azon kevesek közé tartozik, ahol nincs hínár és egyéb „akadály", ezért jó versenyezni rajta. Igaz, az uralkodó szélirány olyan, hogy jobbára „alattomos", balos, enyhe szembeszél fúj a lelátó felől. Erre fáztunk rá hat éve, amikor az egyes pályát kaptuk, a középsőkön meg a francia és a lengyel párosok ideális pozícióban „roboghattak" a cél felé. A fontos, hogy most ne legyen szembeszél és jó pályára sorsoljanak bennünket. Bármi is lesz azonban a vége, semmire nem hivatkozhatunk, mert zavartalan volt a felkészülésünk.

A győri kajakos továbbra is ˝éhes˝ a sikerre.
A győri kajakos továbbra is ˝éhes˝ a sikerre.


– Az idei Európa-bajnokságon harmadik helyre futottak be. Ez reális helyezés volt, vagy ennél többre is képes lehet ez az egység Duisburgban?

– A kontinensviadalon, mint a legtöbb egység, az éves felkészülés időszakában versenyeztünk, hiszen minden nemzet elsősorban a világbajnokságra koncentrál. Ilyenkor senki sem az igazi arcát mutatja, sokan kísérleteznek, sőt, „altatni" is próbálják a vetélytársakat. Az EB-n a csehek és a portugálok mögött végeztünk, és ez a teljesítmény az akkori felkészülési állomásunkhoz képest reális volt. Ezúttal vélhetően elsősorban az ausztrál, a cseh, a portugál, no és a német egységekkel viaskodunk a vízen. Persze ne felejtsük el, hogy egyre jobbak az oroszok is, míg a beloruszoknak új csapatuk van, ezért ők sötét lónak számítanak. Mint mindig, ezúttal is kegyetlenül szoros befutó várható a négyesek mezőnyében. Remélem, most is végig bírni fogjuk a tempót.

– Már hét éve annak, hogy Szegeden világbajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába...

– Nem szabad elfelejteni, hogy akkor huszonnyolc éves voltam, és párosban, más körülmények mellett versenyeztünk. Természetesen az ember mint mindig, most is nyerni szeretne, mert győzni fantasztikus érzés. Azonban maradjunk a földön, hiszen a verseny három perce alatt annyi minden történhet, amit előre senki nem tud megjósolni. Hazudnék, ha eltitkolnám, hogy a társakkal egyetemben újabb éremre vágyom.

– Ismerve a vetélytársak eddigi teljesítményét, milyen idővel lehetne nyerni az ezerméteres távon?

– Sok múlik azon, hogy milyen szélviszony uralkodik majd a pályán, annak erősségétől függően tíz-húsz másodperc eltérés is adódhat. Ideális esetben a győzelemhez két perc ötvenegy-ötvenkét másodperces idő szükséges. Tudjuk, nem mi vagyunk a favoritok, de ebben a versenyszámban, a sok azonos képességű nemzeti egység csatájában esélytelennek sem számítunk. Egy biztos: álmodozás helyett most is „harapni" fogunk, maximálisan kihajtjuk magunkat. Hogy ez mire lesz elég? Vasárnap délutánra minden kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO: évadnyitó kerti parti - fotók, videó

Megtartotta hagyományos szezonnyitó kerti partiját az Audi ETO női csapata. Megismételnék a tavalyi… Tovább olvasom