Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kajak-kenu pályát építenek másfél milliárdért Győrben - fotók, videó

A tervek szerint 2016 augusztusára készülhet el az új, nemzetközi minősítésű kajak-kenu pálya Győrben, a Püspökerdőben.

Mint ismeretes, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) tizedik sportágként a kajak-kenu is bekerült a műsorba. A charta ugyan csak kilenc sportágat tart nyilván, de ezeknél az eseményeknél van arra lehetőség, hogy a helyi rendezők kérésére felkerülhessen egy másik sportág is a palettára.


Kajak-kenu pályát építenek másfél milliárdért Győrben

Borkai Zsolt polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: adott volt, mivel nemcsak Magyarországon, hanem Győrben is a kajak-kenu az egyik legsikeresebb sportág, hogy ezt válasszák. Szerencsére kérésüket elfogadta az Európai Olimpiai Bizottság elnöksége és közgyűlése. Mindez azt jelenti, hogy a versenyek megrendezéséhez pálya kell.

Korábban arról volt szó, hogy a létesítményt a Rábca medrében alakítják ki, egy már jelenleg is zsilippel lezárt, állóvizes területen. Végül túl drága lett volna ez a megoldás – több mint hárommilliárd forintba került volna a kivitelezés –, ezért azt elvetették.


A mostani pálya a püspökerdei holtág mellett kap helyet, ami több szempontból is kedvezőbb. Egyrészt sokkal kisebb mederkotrás szükséges, a kitermelt földet nem kell elszállítani. Ebből alakítanának ki egy rekreációs parkot az új pálya és a holtág által határolt szigeten.

Komolyabb infrastrukturális fejlesztésre itt nincs szükség, egyedül céltornyot kell építeni, a versenyek idejére mobil létesítményeket telepítenének.

Az 1300 m hosszú létesítmény – melyen szélességében kilenc pálya alakítható ki – nemzetközi minősítésű lesz, ami azt jelenti, hogy akár világ- és Európa-bajnokságnak is otthont adhat, akárcsak Szeged.

További részletek a videóban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neymar 158 millió euróba is kerülhet a Barcelonának

Akár rekordot jelentő 158 millió euróba (48,4 milliárd forint) is kerülhet Neymar megszerzése az… Tovább olvasom