Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kajak-kenu Eb: Douchev-Janics és Csay is aranyérmes

Aranyérmes lett vasárnap Douchev-Janics Natasa a női kajakosok 200 méteres döntőjében a zágrábi Európa-bajnokságon.
A magyar küldöttség négy arany-, valamint két ezüst- és három bronzérmet gyűjtött a vasárnap zárult zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az olimpiai számokat tekintve 3-1-1 volt a mérleg.

A szombati döntők során a legfényesebb medál begyűjtése a már olimpiai csapattag Dombi Rudolf, Kökény Roland 1000-es kajakos duóhoz fűződött, míg a nők hasonló számában a pénteken még gyomorpanaszokkal küzdő Vad Ninetta Kárász Annával ezüstérmes lett.

Bronzot a két négyes, az ötkarikás játékokra készülő 500-as női kajakos - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina összeállításban -, illetve a Tóth Márton, Mike Róbert, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta 1000-es kenus kvartett szerzett.

Vasárnap délelőtt egy-egy hivatalos és nem hivatalos aranyérmet, valamint egy ezüstöt gyűjtöttek a magyar versenyzők. A két győzelmet a londoni olimpiára címvédőként készülő Kovács Katalin és a 30. születésnapját ünneplő Douchev-Janics Natasa alkotta kajakos duó, valamint a Takács Kincső, Lakatos Zsanett kenupáros hozta 500 méteren (utóbbi szám ugyanakkor hivatalosan nem számított bele az összesítésbe, mivel mindössze három egység indult a döntőben). A szintén ötkarikás induló Kozák Danuta második lett K-1-ben ugyanezen a távon.

Az olimpiai kvalifikációért is hajtó Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajakos kvartett csak ötödikként ért célba a fináléban, ez azt jelenti, hogy ebben a számban még nem zárult le a londoni válogatás, ehhez ugyanis a dobogón kellett volna végeznie a hajónak.

A legrövidebb távon Douchev-Janics megduplázta aranyai számát, ugyanis az 500 méteren párosban aratott győzelme után 200 m egyesben is a legjobbnak bizonyult. Ezen a távon ezt az egy érmet szerezték a magyarok.

Zárásként a leghosszabb távon, 5000-en Csay Renáta diadalmaskodott a női kajakosok versenyében, míg a férfiak hasonló számában Noé Milán harmadikként ért célba.

Vasárnap

Egy-egy arany és bronz 5000 méteren, négy elsőséggel zártak a magyarok

A kajakos Csay Renáta és Noé Milán révén egy-egy arany-, illetve bronzérmet szereztek a magyarok a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi 5000 méteres döntői során.

A kenus Sarudi Pál hetedik lett a leghosszabb távon.
Mindez azt jelenti, hogy a küldöttség négy első, valamint két második és három harmadik hellyel zárta a kontinensviadalt, ez az utóbbi évek legszerényebb Eb-szereplése. Az olimpiai számokat tekintve ugyanakkor 3-1-1 volt a mérleg, amely biztató a londoni ötkarikás játékok előtt.

Eredmények, 5000 m:
férfiak:
K-1:
1. Aleh Jurenyija (Fehéroroszország) 20:33.331 p
2. Max Hoff (Németország) 20:34.245
3. Noé Milán 21:10.717
C-1:
1. Florin Comanici (Románia) 22:55.509 p
2. Manuel Antonio Campos (Spanyolország) 23:21.833
3. Matej Rusnák (Szlovákia) 23:31.905
...7. Sarudi Pál 24:37.969

nők:
K-1:
1. Csay Renáta 22:46.576 p
2. Eva Barrios (Spanyolország) 23:00.888
3. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 23:01.440

Douchev-Janics Natasa 200 m-en egyesben is nyert

A kajakos Douchev-Janics Natasa az 500 m-es páros győzelem után 200 m-en egyesben is a legjobbnak bizonyult vasárnap a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon. A legrövidebb távon ezt az egy érmet szerezték a magyarok.

Az ebben a számban is az olimpiára készülő, éppen 30. születésnapját ünneplő Douchev-Janics - a Kovács Katalinnal aratott sikert követően - remek győzelmet aratott, tetemes hátrányt ledolgozva, nagyszerűen hajrázva diadalmaskodott. A legjobban a lengyel Marta Walczykiewicz indult a döntőben, de ő a végére elfáradt, Douchev-Janics viszont nem, s a közel egy hajóhossz hátrányból egyméteres előnyt lapátolt össze.
"Úgy ébredtem ma, hogy szeretnék jól versenyezni, és sikerült mind a két távot kiválóan leeveznem. Mindkét finálé nehéz volt, elsősorban fejben, de örülök, hogy erősebbek voltunk a riválisoknál" - nyilatkozott a szegediek háromszoros olimpiai bajnok klasszis lapátforgatója. "Az olimpiáig még rengeteget kell dolgoznunk, egy Európa-bajnokság nem hasonlítható az ötkarikás játékokhoz. De azért remélem, hogy hat hét múlva is ilyen sikeres leszek."

A többi 200 m-es számban nem állhattak dobogóra a piros-fehér-zöld színek képviselői.

A kajakosoknál a Sík Márton, Beé István duó hatodik, az újonc Szilvásy Nóra, Szabó Petra páros hetedik, Dudás Miklós (K-1) pedig nyolcadik lett a legrövidebb távon. A kenusoknál Takács Kincső és a Lantos Ádám, Nagy Péter duó a hatodik, míg a B döntőben érdekelt Horváth Gábor összesítésben 12. helyen zárt.

Korábban:

A magyar versenyzők egy-egy hivatalos és nem hivatalos aranyérmet, valamint egy ezüstöt gyűjtöttek a vasárnap délelőtti döntők során a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A két győzelem a londoni olimpiára címvédőként készülő Kovács Katalin és a 30. születésnapját ünneplő Douchev-Janics Natasa alkotta kajakos duó, valamint a Takács Kincső, Lakatos Zsanett kenupáros nevéhez fűződött 500 m-en. Utóbbi szám ugyanakkor hivatalosan nem számít bele az összesítésbe, mivel mindössze három egység indult a döntőben. A szintén ötkarikás induló Kozák Danuta második lett K-1-ben ugyanezen a távon.

Az olimpiai kvalifikációért is hajtó Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás és Pauman Dániel összeállítású 1000 m-es kajakos kvartett csak ötödikként ért célba, s ez azt jelenti, hogy ebben a számban még nem zárult le a londoni válogatás, ehhez ugyanis a dobogón kellett volna végeznie a hajónak.

A további 500 m-es döntőkben a Pintér Márk, Kugler Attila kajak kettes ötödik, Szalai Tamás (K-1), Mike Róbert (C-1) és a Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs kenupáros pedig egyaránt nyolcadik lett.

Szombat

A 200 méteren érdekelt hét magyar hajó közül hat szerepelhet majd a táv vasárnapi döntőiben a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A szombat délutáni előcsatározások során a K-1-ben olimpiai résztvevő Douchev-Janics Natasa és a férfiak hasonló számában londoni indulási jogért küzdő Dudás Miklós egyformán magabiztos előfutam-győzelemmel biztosította helyét a legjobbak között, míg a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó második hellyel lépett egyenes ágon tovább.

A Sík Márton, Beé István kajakos kettős harmadik, Horváth Gábor (C-1) negyedik, az újonc Szilvásy Nóra, Szabó Petra kajakpáros pedig hatodik lett első pályáján, így mindhárom egység középfutamra kényszerült. A folytatásban a két duó közül a női második, a férfi pedig harmadik lett, így bejutott a legjobb kilenc közé, Horváth viszont ismét csak negyedikként ért célba, így ő a zárónapon a B fináléban szállhat vízre.

A kenus Takács Kincsőnek ezúttal még nem kellett lapátolnia, női C-1 200 méteren ugyanis a kevés nevező miatt csak finálét rendeznek. A további program: vasárnap: 500 m-es döntők, illetve férfi K-4 1000 m-es finálé 9 ó 200 m-es döntők 11:50 ó 5000 m-es döntők 15:10 ó

Korábban:

A magyar küldöttség egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet gyűjtött a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntői során.

A legfényesebb medál a már olimpiai csapattag Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó nevéhez fűződött: a tavaly, Belgrádban bronzérmes egység ezúttal nagyszerű győzelmet aratott, szinte végig vezetve, egy hajóhossz előnnyel ért célba 1000 méteren.

"Eddig szerintem ez volt a legjobb pályánk, nagyon jólesett - mondta az MTI-nek Dombi, aki élete első ötkarikás fellépésére készül. - Ezt azonban csak részeredménynek könyveljük el, az olimpia lesz a főverseny, ha az nem sikerül, akkor ez majd nem ér semmit. Folytatjuk tovább a felkészülést, de tudjuk, hogy nem edzésen kell bajnoknak lenni, hanem magán a versenyen, ahol szeretnénk a legjobbunkat nyújtani. Én azt mondom, ebből bármi lehet."

Magyar érmeket hozott a zágrábi Kajak-kenu Európa-bajnokság nyitónapja

A nők hasonló számában a pénteken még gyomorpanaszokkal küzdő, infúziót is kapott Vad Ninetta Kárász Annával párban ezüstérmes lett K-2 1000 m-en. Kárász feltehetően szintén elkapta szobatársától a vírust, hiszen az eredményhirdetés után ő is rosszul lett, hányt is.

"Este már jobban éreztem magam, az éjszakám is jól telt, így szerencsére tudtam vállalni az indulást. Győzni szerettünk volna, de a körülményekhez képest most az ezüsttel is elégedettek lehetünk" - mondta a parton a KSI lapátforgatója, Vad.

Az olimpiára készülő 500-as női kajaknégyes - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina - harmadikként siklott a célba a németek és a fehéroroszok mögött. Az egység a hétfői csapatkijelölés után a héten edzett először együtt, ráadásul a kétszeres ötkarikás bajnok, 31-szeres világbajnok Kovácsnak is "jutott" a társait elért vírusfertőzésből, pénteken szinte semmit nem evett, este Vadhoz hasonlóan infúziót is kapott, s még szombaton is gyengének érezte magát.

"Sajnos beragadtunk a rajtnál, de nem szomorkodunk, mert igazából egy jó szombati edzésnek fogtuk fel ezt a versenyt - nyilatkozott az MTI-nek a vezérevezős Szabó, Kozák pedig hozzátette: - Előre megbeszéltük, hogy nem stresszelünk rá erre a futamra. Ami jó, azt megtartjuk, ami rossz volt, azon pedig dolgozni fogunk, hogy kijavítsuk. Ebből az eredményből semmilyen következtetést nem szabad levonni, mi nem is tesszük."

A Tóth Márton, Mike Róbert, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenus négyes - a tavalyi Eb-diadalt követően - ezúttal harmadikként zárt a fehéroroszok és a románok hajója mögött 1000 méteren.

Az élete első felnőtt világversenyén szereplő, ifjúsági olimpiai bajnok kajakos, Farkasdi Ramóna remekül helytállt, negyedik lett 1000 m-en, a Sáfrán Mátyás, Nagy Péter kenus duó pedig hatodikként ért célba egy kilométeren. A pénteki nyitónapon még szintén rosszullétre panaszkodó kenus, Varga Dávid nyolcadik lett az 1000 m-es döntőben.

A szombati B döntőkben a magyarok közül egyedül Slezsák István (K-1) volt érdekelt, ő hetedik helyével összesítésben 16.-ként zárt.

később:
200 m-es előfutamok 14 ó
200 m-es középfutamok 16 ó

vasárnap:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9 ó
200 m-es döntők 11:50 ó
5000 m-es döntők 15:10 ó


Olvasóink írták

  • 1. zsukov 2012. június 24. 04:22
    „Szép de kevés....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa Nagydíj: Alonso az első duplázó egy őrült futamon

Safety car, kiütés, műszaki hiba, kamikáze megoldások: minden volt Valenciában az Európa Nagydíjon,… Tovább olvasom