Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Kajak-kenu - Sikerekben gazdag ötven év Győrben

Ötvenéves születésnapját „üli" idén a győri kajak-kenu, a jubileum alkalmából idézzük fel a fél évszázad történéseit, mely nem nélkülözte a nehézségeket sem, de inkább a sikerektől volt hangos.
A kezdet, azaz 1964, egy szakfelügyelői döntéshez köthető. Akkor határoztak úgy az illetékesek, hogy fiatal edzőket bíznak meg egy-egy sportág meghonosításával. Győrben Vén Lajos feladata lett, hogy a kajak-kenu alapjait lerakja. Az első időszakban csak gyerekek sportoltak, először az Öntödei Vasas Sportkör és a Városi Sportiskola színeiben. Az első verseny rögtön meg is hozta az első sikert, az országos úttörő-olimpián a portyakenusok hatfős egysége első helyen végzett, míg egyéniben Román Judit országos serdülő-vidékbajnokságot nyert.
Az első komolyabb lépcsőfokot 1968-ban érték el a győriek, mikor bekerültek az ETO-családba. Ekkor már öt edző foglalkozott a sportolókkal, s ennek eredménye két évvel később meg is mutatkozott: a mindössze 17 éves Horváth Erzsébet a nála egy évvel fiatalabb Fejes Irénnel női kettes 500 méteren felnőttbajnokságot nyert. Sztanity Zoltán pedig ekkor már tagja volt az ifjúsági válogatottnak.

Azt kevesen tudják, hogy Nagy Éva révén volt győri tagja a müncheni olimpiára készülő szlalomválogatottnak, de végül nem indult magyar ebben a számban a játékokon.

Csay Renáta tizenötszörös világbajnok. Fotó: mob.hu
Csay Renáta tizenötszörös világbajnok. Fotó: mob.hu


Az első nemzetközi sikereket 1971-ben Horváth Erzsébet és Sztanity Zoltán szállította: előbbi ifjúsági EB-bronzérmes lett, utóbbi pedig a tatai Ifjúsági Barátság Versenyen ezer méteren győzött egyesben.

Nem volt ritka, hogy előbb lett valaki világbajnok Győrből, mint hogy itthon a csúcsra érjen. Sztanity – igaz, katonasága miatt a Honvéd színeiben – 1975-ben Belgrádban a 4x500 méteres váltó tagjaként állhatott a dobogó tetejére. Ugyanő egy évvel később a montreali olimpián élete legnagyobb sikereként ezüstérmes lett K II 500 m-en.

Moszkvában a négyessel ötödikként ért célba. Érdekesség, hogy az egységből minden indoklás nélkül maradt ki Joós István és Kadler Gusztáv. Joós azért 1980-ban Szabó Istvánnal K II 1000-en begyűjtött egy második helyet, s vb-n is „ezüstös" volt ez a páros, igaz, 10 km-en.
Ez az időszak női vonalon is nagyon erős volt. Povázsán Katalin Moszkvában olimpiai ötödik hellyel ünnepelte 20. születésnapját, Géczi Erikával később pedig vb-2. és vb-3. is volt.

Sokak életében nagy törést okozott, hogy a Los Angeles-i olimpiára a magyarok nem utaztak ki, így hiába voltak többen életük formájában, ezt a törést nem igazán tudták kiheverni. A klub jelenlegi elnöke, Ábrahám Csaba például egyesben és négyesben is kvalifikálta magát, de ugyanígy lemaradt a nagy versenyről Povázsán Katalin, Gyulay Zsolt és Joós István. Ki tudja, mit értek volna ott el...

Tetézte a bajokat, hogy a nyolcvanas évek közepén a Rába ETO kihátrált a szakosztály mögül, s bár a Győri Dózsánál otthont talált a sportág, a nagy klasszisok közül többen eligazoltak, így Czigány Kinga, Mednyánszky Szilvia és korábban Ábrahám Attila már más klub színeiben nyert olimpiát.

A pár éves átmeneti nehézség után a ’90-es években saját lábra állt az egyesület, s a Győri Vízisport SE neve egybeforrt a sikerekkel. Korszakos egyéniségek nőtték ki magukat. Talán még az érintettek sem gondolták, hogy 1997-ben egy olyan versenyzőt igazoltak le, aki legendává válik.

Kammerer Zoltán az lett, nyert három olimpiát (Storcz Botonddal az elsők voltak kajak-kenuban, akik ezt elérték), s ha kijut Rióba, akkor hatodik ötkarikás versenyén állhat rajthoz.

Szintén zsenivé vált a szemünk előtt Csay Renáta, aki a maratoni szakág koronázatlan királynője, 15 vb- és 7 EB-arany büszke birtokosa, az utóbbi tíz vb-címből kilencet bezsebelt. Emellett sík vízen 5000 méteren is próbálkozik, s nyert már Európa-bajnokságot is ezen a távon.

Szintén a maratoni kajak meghatározó alakja volt Salga István, aki egyesben EB-t, párosban vb-t és három EB-t nyert.

Rajtuk kívül is maradandó teljesítményt nyújtott a két világbajnoki címig jutó Kadler Viktor, aki ezzel gyakorlatilag túlszárnyalta édesapját, Kadler Gusztávot, de mint azt a klub szakosztályvezetője, a magyar szövetség alelnöke elmondta: ezt egyáltalán nem bánja, hiszen nincs annál felemelőbb, mint a saját gyermeket látni a dobogó tetején, ez az érzés a saját győzelmeket is elhomályosítja...

Benkő Zoltán két olimpiát is megjárt, s tagja volt a milánói EB-ezüstérmes négyesnek, melyben rajta kívül még két győri – Kammerer és Kadler – kapott helyet.

A klub 2007 óta egy év kivételével folyamatosan nyeri a klubok pontversenyét, s a jövő is garantált, hiszen Fazekas-Zur Krisztina Londonban már győriként volt olimpiai bajnok, időközben Győrbe szerződött a háromszoros olimpiai aranyérmes Dusev-Janics Natasa, s akkor még ott vannak a fiatalok is. A női kenu felvirágoztatásában jeleskedő Takács Kincső, Lakatos Zsanett, továbbá Farkasdi Ramóna, Hérics Dávid, Lantos Ádám, Nagy Péter, Németh Gergő, Varga Dávid vagy Homonnai Luca, illetve azok a versenyzők, akik korosztályos szinten már szállítják az aranyakat és az egyéb érmeket.

Az elmúlt 25 év eredménye csak a felnőttvilágversenyeket figyelembe véve: 105 érem, amiből 54 az arany. Négy olimpiai, 9 világbajnoki és 11 Európa-bajnoki cím sík vízen, maratonon 17 vb- és 11 EB-elsőség, míg a világjátékokon is került két aranyérem győri versenyző nyakában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökölvívás - Vipera nyert, de eltört a keze

A Ferobox Event idei utolsó bokszgáláján a volt IBO-világbajnok Kovács „Vipera” Attila… Tovább olvasom