Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kajak-kenu - Egy hajóban eveznek

Tóth János és Krasznai Péter már hat éve edzőtársak és tavaly ősszel Szlovákiában az Olimpiai Reménységek Versenyén a dobogóra is együtt állhattak fel.
A fiatalok álmai is hasonlóak, mindketten keményen dolgoznak, hogy olimpiai bajnokok lehessenek.

Tóth Jánost 8 éves korában íratta be első kenuedzésére az édesanyja a győri Graboplast VSE-hez. A tehetséges fiatal hat éve kezdett el versenyezni, négy éve pedig magyar válogatottként is gyűjti a szebbnél szebb érmeket.

Évek óta folyamatosan az országos bajnokság élmezőnyében végez, hiszen a válogatottba az első és második helyezettek kerülnek be. Tavaly Krasznai Péterrel párosban, 1000 méteren másodikak lettek, amivel kvalifikálták magukat nemzetközi vizekre is. Szeptemberben a szlovákiai Olimpiai Reménységek Versenyén nyertek aranyérmet, aminek köszönhetően idén már az ifjúsági válogatott keretét erősíti.

Krasznai Péter és Tóth János. Fotó: B. A.
Krasznai Péter és Tóth János. Fotó: B. A.


„Ez a korosztály már nehezebb, hiszen nálam két évvel idősebbekkel is fel kell vennem a versenyt. Azonban igyekszem itt is a legjobb formámat hozni" – mondta Tóth János, aki a jövő terveiről is mesélt.

„Mindenképp ott szeretnék lenni nyáron Portugáliában az ifjúsági világbajnokságon és természetesen érmekkel akarok hazajönni. Ha azonban ez nem sikerül, %BBfájdalomdíjként%AB a romániai Európa-bajnokságon szerepelnék. Nagy álmom, hogy nemzetközileg is ismert versenyzővé váljak és mint minden sportoló, olim- piai bajnok akarok lenni. A példaképem, Kolonics György nyomdokaiba lépnék."

A sportemberi élet velejárója, hogy a tanulást megnehezítik az edzések és a versenyek, valamint az ezzel járó fáradtság.

„Általában heti nyolc-kilenc edzésem is van, többször az iskola előtt és után is megyek tréningezni. Bár sokszor nagyon fáradt vagyok, ám az iskolát sem hanyagolom el. A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tizedik osztályába járok és az osztálytársaimnak hála mindig be tudom pótolni a lemaradást, ha mondjuk egy edzőtábor miatt hiányzom is. Mondhatom, már megszoktam ezt a sűrű programot, hiszen tudom, hogy az álmaimért dolgozom. Szerencsés vagyok, mivel a családom mindenben támogat és a barátaim buzdítása és gratulációja is rengeteget segít. Ha van egy kis időm, akkor azt általában focizással, olvasással vagy a barátnőmmel töltöm, aki, remélem, majd a versenyeimre is elkísér a nyáron" – tette hozzá Tóth János.

Krasznai Péter szintén kiveszi a részét a közös munkából, aminek eredményeként az ORV-n két arany- és két ezüstérmet is begyűjtött. Itthon pedig a bajnokságban mindig dobogós helyen végez.

„Egy versenyközvetítést néztem a tévében, amikor kedvet kaptam a kenuzáshoz. Anyukám korábban kézilabdázott, a nevelőapám pedig szintén kenuzott, bár ezt csak később tudtam meg" – kezdte Krasznai Péter, aki 2007-ben választotta a sportágat, négy éve pedig a válogatott keretnek is tagja.

„Első éves ifjúsági válogatottként idén először lesz alkalmunk vb-n vagy EB-n szerepelni, így szeretnénk megragadni az alkalmat. A jövőben minél sikeresebb sportoló szeretnék lenni és természetesen olimpikon akarok lenni, a példaképem nekem is Kolonics György. Az iskolában is igyekszem jól teljesíteni. Ebben sokat segít, hogy a Móra-iskola sportosztályába járok. Itt nagyon támogatják a sportolókat és a tanárok is segítőkészek. Az osztályban sok a kajak-kenus, így a társaimmal tanulok együtt" – tette hozzá a tehetség.

Krasznai Péternek szintén nincs sok szabadideje, azt olvasással és a barátaival tölt.

„A családom mindenben mellettem áll. Nagyon jólesik, ahogy mindent megtesznek azért, hogy eljöhessenek a versenyeimre. Most nincs barátnőm, de az fontos számomra, hogy egy lány megértse, milyen elfoglalt vagyok" – mondta a tizenhét éves kenus.
„Hat éve versenyzünk együtt Janival, akivel ez idő alatt nagyon jól összekovácsolódtunk és az edzéseken kívül is jó barátok lettünk. Remélem, a jövőben még sokáig folytathatjuk a közös munkát" – tette hozzá végül Krasznai Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri játékvezető a női futball-vb-n

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta annak a 29 játékvezetőnek – és 44… Tovább olvasom