Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Jó alapok nélkül nincs jó futball

Nyilasi Tibor szerint hiba volt leállítani a Bozsik-programot. Ha nincs jó utánpótlás, nincsenek jó válogatottak sem. Szerinte Gellei Imre maradjon a kapitány.

Nyilasi Tibor a nyolcvanas évek egyik meghatározó labdarúgója volt. Hetvenszer vehette fel a magyar válogatott címeres mezét, jelenleg az MLSZ-ben az utánpótlásszakág vezetője.

– A múlt héten Győrben kétgólos vereséget szenvedett a magyar U16-os válogatott az orosz együttestől. Talán ez a mérkőzés is alátámasztja, hogy már utánpótlásszinten is leszállóágban van a magyar futball.

– Nem szeretnék magyarázkodni, de ennél a korosztálynál egészen más körülmények között dolgozhatnak az oroszok, mint mi. Úgy tudom, hogy ez a válogatott évi háromszázezer dollárnak megfelelő keretből készül, havonta tíz napot tölt edzőtáborban, hihetetlen sok edzőmérkőzést játszik szerte az egész világban. Arról nem is beszélve, hogy Oroszországban nem háromszázötven gyerekből lehet kiválasztani tehetségeket – mint nálunk –, hanem több tízezer fiatal közül válogatnak. Ezek után össze lehet hasonlítani a feltételeket, de nem érdemes.

– Az eredmények azt mutatják, hogy általánosságban az egész utánpótlás – és nem csak az említett korosztály – szereplése negatív irányba fordult.
– A legnagyobb gond az, hogy úgy nem lehet dolgozni, ahogy az elmúlt években történt. A magyar futballt rendszerbe kellene foglalni és erre adott volt egy Bozsik-program. Ez egy országos hálózatot hozott össze és egy rendszert működtetett. Ha ezt nem állítják le, akkor ez a rendszer „kitermelte" volna a tehetséges gyerekeket egészen tizenkilenc éves korig. Akkor tényleg lehetne felelősséget vállalni azért, hogy adott esetben miért kapunk ki vagy mit csinálunk rosszul.

– Működik még egyáltalán a Bozsik-program?
– Sajnos nem. Nem értem a felnőttek játszadozását a gyerekekkel, mert hogy most piszkálják az első osztályú klubokat, az egy dolog, a profi futball vívja meg a saját harcát, de nem szabadna a gyerekek rovására politikát belevinni a sportba. Egy éve mást sem hallani, mint hogy vizsgálják, ellenőrzik a Bozsik-programot, de nem találnak hibát. Akkor meg nem értem, miért nem vállalják fel a támogatások kifizetését, arról nem is beszélve, hogy a szövetség nem bírja a korosztályos válogatottak felkészítését, mert nincs rá pénz.

– Egy ellenzéki politikus véleménye szerint minden olyan kezdeményezés, amit az előző kormány vezetett be, tüske a jelenlegi vezetés szemében. Lehet, a Bozsik-program is ennek esett áldozatul?
– Szerintem – függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon – az utánpótlást, a gyerekeket államilag támogatni kell. Annyi másra pazarolják a pénzt ebben az országban, nem igaz, hogy pont ettől a rétegtől kellene elvonni. Félreértés ne essék, nem nekem kell a pénz, ha én pénzt akarok keresni, valószínű, akkor NB I-es csapathoz megyek edzőnek.

– Értékelné a felnőttválogatott EB-selejtezőkben nyújtott teljesítményét?
– Mitől lenne jó az A válogatott, mitől lenne jó az olimpiai válogatott, ha nem egy jó alapra építkezik? Aki nem tanulja meg a futballábécét, az nem lesz kitűnő tanuló. Sajnos olyan játékosok, akik hétről hétre viszonylag jó teljesítményt nyújtanak a nyugati ligákban, sem tudnak igazi vezéregyéniséggé válni a nemzeti együttesben.

– Nem gondolja, hogy más beosztásban, például szövetségi kapitányként többet tudna tenni a magyar labdarúgásért?
– Sajnos ott tartok, hogy lassan bocsánatot kell kérnem, hogy lejöttem a gyerekek közé, mert az emberek ezt nem értik. Jól érzem magam, nekem itt van tennivalóm. Aztán lehet, majd belefáradok és találkoznak velem valamelyik kisebb csapatnál. Egyébként büszke vagyok, hogy egyáltalán felmerül a nevem kapitányként. Szerintem maradjon Gellei Imre a szövetségi kapitány. Természetesen el kell számolni az eredményekről, eredménytelenségekről, talán több játékosnak is fel kellene tennie a kezét, hogy köszönöm szépen, ennyi elég volt.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredménytelen a támadójáték

Egymás után háromszor szenvedett egygólos vereséget a Győri ETO FC. Kiprich József szerint nem… Tovább olvasom