Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Japán edző Jánossomorján

Meresztheti a szemét az, aki betéved a jánossomorjai általános iskola első osztályába: egy huszonöt éves japán fiatalember koptatja a hétéves nebulók között az iskolapadot. Yamashiro Riosuke a helyi baseballcsapat új edzője, s még igencsak töri a magyar nyelvet.

Egy nemzetközi szervezet segítségével két évig irányíthatja a jánossomorjai Csirkefogók baseballcsapatát a távol-keleti országból érkezett fiatalember. Az első hónap intenzív nyelvtanulással telt, s a fiatalember két hete érkezett a hamarosan városi rangot kapó településre.

Yamashiro Japánban érettségizett, s baseballjátékosként legnagyobb sikere az volt, hogy középiskolai csapatával szerepelt a 78. Nemzeti Középiskolai Bajnokság döntőjében mint jobbszélső (right filder) és kezdő ütő játékos. Már középiskolásként foglalkozott kezdő és haladó szintű játékosokkal a hirosimai általános iskolában. A közgazdasági főiskola után elvégezte az ottani edzőképzőt, a baseballtanári kurzust.

A nemzetközi szervezet segítségével – mely két évig a fiatalember teljes honoráriumát magára vállalta – érkezett Jánossomorjára, első tréneri állomása színhelyére. És hogy a magyar nyelv is jobban menjen, a hirosimai fiatalember beiratkozott a helyi általános iskola első osztályába. Yamashiro láthatóan élvezi a tanulást, s hamar megbarátkozott osztálytársaival, s ők is szeretik „Riót". Tanárnője szerint szorgalmas, már ismeri a magyar ábécét, s nagyon fogékony fiatalember. Már sok mindent megért, pedig a japán nyelv egyáltalán nem hasonlít a magyarra.
Délelőttjei itt telnek, délutánonként mindennap edzést tart a pályán, szombaton pedig a bajnoki mérkőzéseken irányítja a Rascalst. Riónak tetszik Magyarország, csak kicsit nehéz számára a nyelv.

– Elektronikus levelezésben vagyok szüleimmel és két testvéremmel. Ha letelik a két év s hazamegyek, szeretnék egy középiskolában tanítani és edzősködni. Jánossomorjára is szívesen visszatérnék, de elég drága ide a repülőjegy. Tetszik a település, kedvesek az emberek, s a lányok is nagyon szépek – mondta.

Fekete Csaba, a csapat másodedzője szerint a japán edző érkezésének egyelőre inkább pszichológiai hatása van: a csapat csiszolása még tart, de első két mérkőzését megnyerte vele a gárda.
– Nagyon jó lesz a csapat – folytatja Rió. – Az utánpótlás is adott, három nap csak velük foglalkozom. Szeretnénk a bajnokságban minél jobb eredményt elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett a címvédő a francia teniszbajnokságon

Hatalmas meglepetéssel folytatódott a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros: kiesett a női… Tovább olvasom