Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Isteni színjáték

Nagy kár, hogy sem a PVSK, sem a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége vezetői, sem pedig azok nem látták a Soproni Postás-Tabán Trafik – MiZo PVSK bajnoki elődöntőn történteket, akik a közelmúltban magas állami kitüntetést adtak át a pécsiek sikeres és eredményes vezetőedzőjének, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának, Rátgéber Lászlónak.
A sportpályákon a balhék, a botrányok elkerüléséért az edzők tehetnek a legtöbbet. A szurkoló, aki fizet azért, hogy szurkolhasson kedvenceinek, bizony manapság rengeteg nem sportpályára való dolgot tesz: anyázza a bírót, az ellenfél játékosait, edzőit. A magyar viszonyokhoz képest jól megfizetett edzőket pedig többek között azért fizetik meg úgy, hogy ezeket elviseljék, eleresszék a fülük mellett. Hogy ne provokálják a nézőket. Rátgéber László viszont éppen ezt tette, kiprovokálta a botrányt.
A közelmúltban jelent meg róla egy könyv Rátgéber, az Isten címmel. Ha a könyv címében foglalt kitételhez ragaszkodunk, az elődöntő hajrájában Isteni színjátéknak lehetett tanúja a sportcentrum mintegy nyolcszáz nézője.
Az köztudott, hogy a pécsiek szakvezetője minimális esélyekkel indulhatna mondjuk polgármester-választáson Sopronban, magyarán nem kifejezetten népszerű a hűség városában. Tisztelői viszont bizonyára voltak itt is. Ha közülük valaki is látta ezt a balkáni, a sporthoz, valamint az ő sikereihez, bajnoki és kupagyőzelmeihez méltatlan „ előadást " , feltehetően elfordult tőle. Perceken át ordított az egyik nézőnek nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket. Természetesen a drukker sem maradt adós, és persze több soproni is odarohant, meg is dobták, hogy rágóval vagy egy darab popcornnal, azt nem tudni. Rátgéber a dobást követően akkorát vetődött elegáns szürke öltönyében, hogy ha látták volna, a világ legjobb futballkapusai könyörögtek volna térden állva a receptért. Aztán felkelt és dúvadként próbált a lelátó felé rohanni.
Rátgéber László csapata kispadja mellett mindent, de mindent tudatosan tesz. Sikereit is ennek köszönheti. Tudatosan „ harcol ki " magának technikai hibát a második negyedben, hogy a meccsek végén ez azért ott legyen a bírák fejében, neki már adtunk egy technikait. Ez is része a kosárlabdához tagadhatatlanul nagyon értő szakember munkásságának.
A hétfői eset sem nélkülözte a tudatosságot. Igyekezett a lassan kézzelfogható közelségbe kerülő GySEV – Pécs álomdöntő előtt ha lehet, még jobban maga ellen hangolni a soproni közönséget, úgy, hogy a finálé pattanásig feszült, vele szemben maximálisan ellenséges légkörben kezdődjék, hogy egy kis szikra elég legyen az indulatok elszabadulásához. És nyilván gondoskodni fog az „ isteni szikráról " .
Ha ez így lesz, márpedig feltehetően így történik majd, és a soproni közönség felül a provokációnak, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Mond-

juk betilthatják a sportcentrumot, ami hihetetlen nagy veszteség lenne az alapszakasz során riválisával szemben a pályaelőnyt megszerző GySEV-RINGA számára. Éppen ezért nagyon, de nagyon fontos lenne, hogy a soproni közönség ne üljön föl a vendégek minden hájjal megkent szakvezetője provokációinak, mert ha ezt tennék, saját csapatukat sújtanák, Rátgébert és a pécsieket ellenben segítenék.
Meg aztán úgyis annyi az erőszak manapság! A döntőben legyen nagy csata a pályán és ne harc – uram bocsá ’ háború – azon kívül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülés a Philips-félmaratonra

Ismét közelebb kerültünk egy héttel a június 16-i II. Philips-félmaraton időpontjához, amely… Tovább olvasom