Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ismét összeállt a legendás győri Hiba-tizenegy

Különleges és remek hangulatú nosztalgiamérkőzést rendeztek szombaton Győrben. A Bercsényi ligeti pályán a legendás Hiba 11 és a Kerület, vagyis a Dózsa csapata csapott össze.

A hétvégén mintha visszaforgatták volna az idő kerekét Győrben. A Bercsényi ligeti sporttelepen szombaton az úgynevezett Hiba 11 játszott mérkőzést a győri Kerülettel.

A negyvenes-ötvenes években létezett Győrben egy csapat, melynek minden játékosát Hibának hívták. Az együttes tagjai rokonok voltak: testvérek, unokatestvérek, gyerekek, s hivatalos bajnokságban is elindultak. A leszármazottak között manapság is akad edző, játékos, éppen ezért gondolták úgy, hogy egy meccs erejéig újra összehívják a famíliát.

"Nemrég múlt hetvennyolc éves az egykori legendás csapat egyetlen élő tagja, Hiba Antal. Szőke Öcsi, merthogy ez vot a beceneve, tiszteletére szerveztük a meccset. Mivel a csapat sokszor játszott a Kerülettel, nem is lehetett más az ellenfél, mint az utód, a Dózsa, melynek ezúton is köszönjük a pályát és a lehetőséget. Nagy segítséget kaptunk Végh Gusztávtól és Nagy Lóránttól is, nélkülük nehezen jött volna össze ez a meccs" – mondta Hiba István, a találkozó egyik szervezője.

Ő nemrég egyébként a Kisalföldön keresztül kérte a rokonokat, hogy jelentkezzenek, akik játszanának ezen a meccsen. A Hibák pedig jöttek szépen sorban. Összesen húszan, s pontosan négy generáció készülődött a szombat déli meccsre a pálya öltözőjében. Noha az ünnepelt, Hiba Antal már nem húzott szerelést, mégis különös izgalommal készülődött ő is a rengeteg Hiba között.

"A koromnál fogva, hiszen tizenéves voltam akkoriban, sokszor ugyan nem játszhattam a Hiba 11-ben, de én is tagja voltam annak az együttesnek. Nagy szó volt akkoriban is a csapatunk, hiszen minden tagja a rokonságba tartozott. Aztán szétszéledtünk, én a Kerületben és a Honvédban is fociztam, a hadsereg válogatottjában emlékezetes meccseken játszottam. Szinte itt, ezen a pályán éltem le az életemet – mesélte Szőke Öcsi bácsi, aki a mostani mérkőzés előtt emlékül egy 78-as számú mezt kapott a csapattagoktól.

A Hiba famíliából a legidősebb Hiba Antal (pulóverben), akit egy mezzel ajándékoztak meg.
A Hiba famíliából a legidősebb Hiba Antal (pulóverben), akit egy mezzel ajándékoztak meg.


Az ellenfél sem volt "akárki". A Dózsa-öregfiúkban többek közt Horváth Dénes, Riba Zoltán, Marth Ferenc, Fekete Csaba, Winkler Csaba, Stark Csaba, Szigony László, Simacsek István, Molnár János, Halasi István vállalták, hogy összecsapnak az egykori rivális utódaiból alakult csapattal. Halasi István egyébként már nem is először szerepelt ilyen találkozón:

"Ahogy a Budai 11-gyel, úgy a Hiba 11-gyel is többször játszottunk. Kuriózum volt az a csapat, ahol több remek játékos is akadt. Ott volt például Hiba Jancsi, aki az ETO-ban első osztályú futballista lett. Ő volt az utolsó nagy mohikán közülük; a zöld-fehérek után Szombathelyen játszott, végül a Győri Dózsában kötött ki – idézte fel emlékeit Halasi István, még mielőtt a csapatok kifutottak volna a gyepre.

A már-már szintén legendának számító Nyári János játékvezető által dirigált kétszer húszperces találkozón aztán a lila-fehérek jutottak előnyhöz.

Szólt is a "Kerület, Kerület!" buzdítás a tribünön, így nem csoda, hogy többen is – a családtagok, ismerősök szép számmal jöttek el a meccsre – valamiféle időutazás részeseinek képzelhették magukat a kissé kopottas és szúette padokon.

"Nem akármilyen dolog ez. A mai világban bizony nagy szó, hogy újra összejött egy ilyen meccs – említette köztük a megyei futballszövetség elnöke, Horváth Cs. Attila, aki természetesnek vette, hogy ott legyen egy ilyen nosztalgiamérkőzésen. – Nem tudom, hogy az országban volt-e egyáltalán még egy ilyen együttes. Jó ötlet, hogy erről az utódok sem feledkeznek meg – tette hozzá a sportvezető, aki azt is láthatta, hogy szünet után már nem hibáztak annyit a Hibák, s végül kiegyenlítették a kétgólos hátrányt.

Mindenképp a krónikához tartozik a gólszerzők felsorolása is: a vendégeknél sokat nem hibázhatunk, mivel csak Hiba lőtte a gólokat. Az elsőt Lajos, majd büntetőből Balázs talált be a kapuba, míg a lila-fehéreknél az első félidőben Simacsek István kétszer volt eredményes.

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2010. november 10. 09:51
    „Gratuláció, ez a Guiness könyvbe való ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérten, a Podravka-specialista

Két meccsen 15 gólt lőtt a Podravka Koprivnica együttesének Vérten Orsolya, az Audi-ETO balszélsője,… Tovább olvasom