Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Intézkedési terv a futball-hulliganizmus megfékezésére

A futball-huliganizmus megelőzésére és visszaszorítására hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el a kormány - jelentette be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.
Gyurcsány Ferenc elmondta: a futball-huliganizmus okait vizsgáló úgynevezett Páva-bizottság javaslatainak figyelembevételével kidolgozott intézkedésekhez a kiindulási alap a kormány számára az volt, hogy a labdarúgás áldozata és nem oka a kialakult helyzetnek, valamint az, hogy a szurkolói tábor nem azonos a mérkőzések rendbontóival. Hangsúlyozta: a futballhuliganizmus visszaszorítása az állam és a labdarúgás szereplőinek összefogásával lehetséges.

Gyurcsány Ferenc a tervezett intézkedésekről elmondta: a kormány kezdeményezi a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó tényállásának pontosítását, a jelenleginél egyértelműbb szabályozás kialakítása érdekében. Mint mondta, a labdarúgó-mérkőzések nem lehetnek szélsőséges megnyilvánulások színterei. Hangsúlyozta: "megengedhetetlen, hogy antiszemita jelszavakat - például: indul a vonat Auschwitzba - skandáljanak a lelátóról. Magyarországról nem fog vonat indulni Auschwitzba!"

A miniszter közölte, a kormány javaslatot tesz a szabálysértési törvény szigorítására azokkal szemben, akik jogosulatlanul a pályára lépnek, illetve tárgyakat bedobálnak. Szólt arról is, hogy a sporttörvényt és a rendőrségi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a rendőrség szerepét megerősítsék a közrend fenntartásában. Hozzáfűzte: a biztonság garantálása egyaránt feladata a szervezőknek és a rendőrségnek.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány felkérte a minisztériumot: készítsen jelentést a labdarúgásra közvetetten és közvetlenül fordított pénzek felhasználásáról, és a jelentés tapasztalatai alapján három éven belül szüntesse meg a professzionális, üzleti alapon működő sporttevékenységek közpénzből való támogatását. A döntés értelmében a labdarúgás fejlesztésében a hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre, valamint az iskolai és diáksportra helyezi át a kormány.

Gyurcsány Ferenc ismertetése szerint a sportrendezvényeket biztosító cégeket akkreditálni kívánják a jövőben. A kormány intézkedési terve szerint azt is meg kell vizsgálni az UEFA klublicenc előírásaival összhangban, hogy a stadionok biztonságos üzemeltetéséhez milyen előírások betartása, illetve technikai eszközök biztosítása szükséges. Elmondta: a kormány hatáskörébe tartozó változások a labdarúgó-bajnokság kezdetéig megtörténnek majd, a többi intézkedéshez kapcsolódó törvénymódosítási javaslatok pedig a törvényhozás őszi ülésszakának kezdetéig elkészülnek.

A labdarúgó-bajnokság kezdetétig, július 26-ig a Magyar Labdarúgó Liga által megvalósítandó intézkedések között említette bizonyos helyeken a szurkolói kártya bevezetését, az első osztályban a térfigyelő rendszerek kiépítését, valamint a rendezvények biztonsági vezetőinek kinevezését. Közölte, a sporttörvény és a Btk. módosításának koncepciója is elkészülhet július 26-áig.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Mihály marad a matáv sopronnál

A Matáv Sopronnál Tóth Mihályt és Javrujant mindenképpen szeretnék megtartani. Szabados József… Tovább olvasom