Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

III. Budapest–Bamako-rali: Jó főpróba után jó előadás?

Autósport - Homokdune.hu néven egy győri csapat is nekivág a III. Budapest–Bamako-ralinak. Közel 8500 kilométer és számtalan kaland vár az indulókra. A túra jótékony célokat is szolgál.
Jövőre, január 12. és 27. között harmadik alkalommal rendezik meg a Budapest–Bamako-ralit. A „flúgos és fapados" futam egyre népszerűbb, hiszen az első versenyen még csak 25–30, egy évvel később 105, most pedig már 140 csapat teszi próbára magát a sivatagban.

A kalandra vágyó sportolók Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Mauritániát és végül Mali fővárosát, Bamakót érintik útjuk során. Túlzás lenne azt állítani, hogy egysíkú lesz a 8500 kilométeres táv, hiszen autópálya, hegyi szerpentin, sivatagi betonút, homokos, tevefüves, tengerparti hullámos, kavicsos, salakos, havas, esős, nedves és száraz utak egyaránt várnak az autósokra, motorosokra, quadosokra.

A második futamon vettem részt először a Budapest–Bamako-ralin és úgy döntöttem, ismét elindulok – mondta érdeklődésünkre a győri Tempfli László, aki három társával, Perjés Ottóval, László Péterrel, Bódi Csabával és egy Nissan Patrol típusú terepjáróval, homokdune.hu néven igyekszik meghódítani Afrikát. – Első alkalommal, ugyan nem ezzel a társasággal, a túra kategóriában indultunk, ám olyan jó időeredményt értünk el, hogy ezúttal a verseny kategóriába neveztünk. Ebben az esetben az a lényeg, hogy egy megadott szintidő alatt kell teljesíteni a különböző távokat. A viadal nem a száguldásról szól. Az útvonal keményebb lesz, mint legutóbb, hiszen ezúttal agyagsivatag is nehezíti majd a dolgunkat."

Az autószerelőként dolgozó Tempfli Lászlót felesége, illetve két gyermeke, a 12 éves Ákos és az ötesztendős Dominika várja majd haza a nagy kalandról. László egyébként 1998-ban hátizsákos turistaként járt először Afrikában. Azóta ha csak teheti, visszatér a kontinensre.
Jól érzem magam Afrikában. Pozitív dologként élem meg, hogy arra az időszakra kiszállok az itthoni »mókuskerékből«. Negatívum viszont, hogy borzasztó nagy szegénységet tapasztalok. Sokszor érzem úgy, hogy hiába adunk bármennyi ajándékot, semmi sem elég. Az ottani emberek nagy részének tényleg semmije sincs. Természetesen most is viszünk magunkkal ajándékokat, hiszen ez a túra a jótékonykodásról is szól.
Ki gondolná például, hogy Afrikában a takaróknak örülnek a legjobban, az nagy értéknek számít?

A sivatagban ugyanis nagy a hőmérséklet-különbség, éjjel bizony nagyon hideg van. Emellett a póló és a bőrlabda a legnépszerűbb
" – folytatta a vállalkozó kedvű sportember, aki ugyan már többször is járt a fekete kontinensen, ám a közhiedelemmel ellentétben még egyetlen alkalommal sem találkozott veszélyes állatokkal.

Persze azért reggel bele kell néznünk a cipőnkbe, hogy nincs-e benne skorpió. Kecske, szamár és teve a legjellemzőbb állat, az oroszlánokat – viccesen fogalmazva – már megették a helyi lakosok, a mérges kígyók pedig általában elbújnak előlünk. A szamár egyébként hihetetlenül lassú felfogású állat. Néha megáll az út közepén és hiába dudálsz, akkor is ott marad. Amikor pedig úgy gondolod, hogy végre elindul, akkor sem teszi meg ezt a szívességet."

Tempfli László nemrég érkezett haza Marokkóból, ahol három hétig járták a sivatagot autóval, motorral és quaddal. A főpróba jól sikerült, reményei szerint az „előadás" is hasonló lesz.


Kovács Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Szórakoztató győzelem

Közönségszórakoztató és helyenként kifejezetten látványos játékkal mutatkozott be hazai pályán a… Tovább olvasom