Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ígéret volt, pálya nincs

Egykoron nem kevesebb, mint tizenhat tekepálya volt Sopronban. A sportág népszerűsége nem csökkent, csak a pályák száma.

Egykoron nem kevesebb, mint tizenhat tekepálya volt Sopronban. A sportág népszerűsége nem csökkent, csak a pályák száma – nagyjából a harmadára, ugyanis ma mindössze öt pálya van a városban. A sportágban dolgozók, s a teke barátai szeretnének változtatni az áldatlan állapoton. Ígéretek évek óta vannak erre, pálya azonban még sincs.
Hétfő délutánonként szoktak összeülni a soproni tekesport meghatározó személyiségei, régi játékosai, a különböző tekeszakosztályok vezetői. E héten összejövetelükre meghívták lapunkat is, remélve, hogy régóta meglévő sanyarú helyzetük talán a nyilvánosság segítségével javulhat.
Weinacht János, Zergényi Győző, id. Zsirai Gyula és a többiek először is azt fejtegették: több okból is nagyon nagy szüksége lenne a soproni tekesportnak egy nemzetközi minősítésű, jó minőségű pályára. Mint kiderült, a Szuperligában szereplő Ászok-utód Soproni Sörgurítók együttese saját pályája nem megfelelő az osztály minősítésére, csak külön szövetségi engedéllyel rendezhetnek ott Szuperliga-találkozókat.

Két év, két levél

Zergényi Győző két levelet mutatott. A régebbi 2001. március 6-án íródott, s az akkor hivatalban lévő polgármester, dr. Gimesi Szabolcs látta el kézjegyével. Ebben arról tájékoztatta a sportvezetőt, hogy a stadionprogram soproni beruházására 2002-ben kerül sor, s e program részeként épülhet a lelátó alatt egy négy-, illetve hatsávos korszerű pálya.

Csaknem két évvel később már konkrétabb ígéret érkezett. 2003. február 21-én a Kalmár István alpolgármester által írt levél arról tájékoztatott, hogy „...a stadionrekonstrukció során a Káposztás úti stadion K-i lelátója alatt egy hatpályás, nemzetközi céloknak megfelelő tekepálya megépítésére van lehetőség. Megvalósítása a jelenlegi Győri úti tekepálya (ingatlan) eladásából befolyó pénzeszközök és egyéb pályázati pénzek felhasználásával lehetséges."

A Magyar Kupa-siker hatásai

A tekesport vezetői azt fejtegették, hogy az ő új, nemzetközi szintű pályával kapcsolatos álmaikat tulajdonképpen a futballisták tavaly májusi Magyar Kupa-győzelme foszlatta szét. Úgy tudják, lett volna rá pénz a Győri úti pálya eladása mellett, de ennek egy részét a város végül a futballisták jutalmazására fordította. A kupagyőzelem után felvetődött az UEFA-kupa-selejtező lehetséges helyszíneként Győr, Szombathely és Mattersburg, de végül a Káposztás utcai stadiont fejlesztették UEFA-kupa-kompatibilissé a tekepályára szánt pénz másik részéből.

Kiváló játékosok Ausztriában

Nos, új pálya azóta sincs, a Káposztás utcai létesítmény pedig a futballcsapatot üzemeltető gazdasági társaság kezelésébe került, amely nem tervezi tekepálya építését. Weinacht János fejtegette, hogy még jó, hogy nem estek végül a tekézők két szék közül a pad alá, mert a Győri úti pálya megmaradt. Pedig vevő lett volna rá, de mivel az ügy húzódott, végül elállt a vásárlástól.

Új pályára pedig óriási szükség lenne. A játszani vágyók nemritkán szinte egymást tapossák, a versenyszerűen tekézők mellett rengeteg a baráti társaság, amelyeknek tagjai szívesen tekéznek, s így összevetve több száz főre tehető a rendszeresen gurítók száma. Egy új pályával nívósabb szakmai munkát végezhetne a szuperligás csapat, jobbak lennének az utánpótláskorú versenyzők lehetőségei. A sportág soproni vezetői szomorúan újságolták: a mostoha körülmények – no meg a jobb anyagi lehetőségek – miatt vagy két csapatra való, a Szuperliga színvonalát bőven megütő kvalitású, tudású soproni játékos játszik a közeli osztrák falvak, kisvárosok csapataiban.

A soproni teketársadalom nagyon bízik benne: a város vezetői minél előbb beváltják ígéretüket, s megépül egy új, modern tekepálya.
Áldatlan állapot: A Soproni Sörgurítók is csak külön engedéllyel játszhat saját pályáján a Szuperligában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezet a Palermo!

Az AS Roma hazai pályán egygólos vereséget szenvedett az Internazionalétól az olasz… Tovább olvasom