Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Idegenbeli és hazai premier

A hétvégén indul az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A Matáv Sopron ma idegenben, az MTK otthonában lép pályára, míg a Győri ETO FC vasárnap a bajnok és kupagyőztes Ferencvárost fogadja.

A tavaly bravúrosan szereplő Matáv Sopron új védelemmel mutatkozik be. Dajka László szakvezető emiatt nehéz mérkőzésre számít, de bízik a jó debütálásban. A tréner és csapata nem szeretne üres kézzel hazatérni a Hungária körútról.

Reszeli Soós István győri vezetőedző
Győrben a rendőrség kiemelt mérkőzésként kezeli a Ferencváros vendégjátékát, számolnak a fővárosból érkező több száz szurkolóval is.
Érdekesség, hogy a találkozót a helyszínen tekinti meg a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus. Reszeli Soós István szakmai igazgató szerint embert próbáló feladat lesz vasárnap délben játszani, de természetesen le szeretnék győzni az FTC-t. A jó rajt lökést adhat a folytatásra.

Nyáron jelentős változások történtek a győri együttesben, több, eddig meghatározó játékosnak tartott labdarúgó távozott a Rába partjáról, igaz, érkező is akadt szép számmal. Reszeli Soós István szakmai igazgató megfelelőnek értékelte a felkészülési időszakot:

„Az elmúlt fél évben kiderült kik azok, akikkel nem tudunk együtt dolgozni, helyettük kiszemeltünk új játékosokat, őket sikerült leigazolnunk. A felkészülés során gyakoroltuk azt a kétfajta játékrendszert, amit majd a bajnokság során alkalmazunk. Az már most látszik, ki az tíz-tizenkét labdarúgó, aki fontos szerepet játszhat az ETO-ban, de még igazából nem érett össze a csapat."

Az elmúlt bajnokságban mindössze két együttest sikerült megelőznie az ETO FC-nek. A mostani pontvadászatnak nagyobb reményekkel vág neki az együttes.
„Mindenképp az első hatba várom az együttest. Nagy előrelépést tapasztalok a csapatnál, morálisan is együtt van a társaság, remek a hangulat az öltözőben és az edzéseken egyaránt. Fizikálisan sem lehetnek problémák, ezt mutatják a felmérések."

Nem tűnik szerencsésnek a gárda sorsolása, igaz, hazai környezetben, de már az első fordulóban az elmúlt év bajnokcsapatával találkozik az együttes. Az érdekesnek ígérkező összecsapást Lothar Matthäus szövetségi kapitány egyébként a helyszínen nézi meg.
„Nehéz a sorsolásunk, kétségtelen, de akár jól is kijöhetünk az első fordulókból. Nagyon fontos lenne egy jó rajt. Embert próbáló feladat lesz vasárnap délben játszani, mindenesetre arra készülünk, hogy legyőzzük a bajnokot. Abban biztos vagyok, hogy a Ferencváros sokkal jobban fog játszani, mint az albán Tirana ellen tette. Nincs eltiltott játékos, egyedül csak Makra Zsolt sérült, rá természetesen nem számíthatok a nyitányon, a többiek viszont bevethetők."

A mérkőzés szünetében éremosztóra kerül sor, ekkor díjazzák az ETO rendkívül sikeres utánpótlását. Fazakas József irányításával az utóbbi évek legeredményesebb időszakát produkálták a győri fiatalok, a bajnokságban harmadik, fair play díjas ifjúsági B (edző: Liszkai Dezső), a bajnok 1989-es (edző: Siska Attila, Tuifel Péter), a második 1990-es (edző: Hajszán Gyula) és a szintén bajnok 1991-es korosztály (edző: Kulcsár Zsolt) tagjai vehetnek át érmeket.

Az ETO vezetése kedvezményt biztosít a csapatban szereplő fiatal labdarúgók szüleinek. Pk fél áron juthatnak hozzá az éves bérlethez. Ezentúl ingyen – fényképes igazolásuk felmutatásával, a stadion Y-szektorából – a környék bármely utánpótlás játékosai is megnézhetik az ETO meccseit.

Új idény, vadonatúj védelemmel

A Matáv FC Sopron, a tavalyi évad egyik meglepetéscsapata jelentősen átalakult, a védelem gyakorlatilag teljesen kicserélődött.

Dajka László, a Matáv Sopron trénere
Labdarúgás Intertotó után új arcok

– Nem pihentek túl sokat a játékosok az előző bajnokság után, hiszen nagyon hamar kellett játszani az Intertotó-kupában. Ennek milyen hatása lehet? – kérdeztük Dajka Lászlót, a soproniak vezetőedzőjét.

– Először másfél, majd az Interotó-kupából való kiesés után egy hetet pihenhettek azok a játékosok, akik az előző évad után maradtak – kezdte a szakember. – Az ő esetükben úgy gondolom, a mélyponton már túljutottunk. Ez egyébként az Ausztriában lejátszott edzőmeccsen, amelyen kaptunk egy hatost, ért utol bennünket. Azóta fokozatosan frissítjük a fáradt játékosokat, s úgy érzem, egyre jobb állapotba kerülnek.

– Érkeztek közben a csapathoz új játékosok is. Pk milyen erőállapotban kerültek Sopronba?

– Az új fiúk eltérő időpon- tokban érkeztek hozzánk. Ennek megfelelően az ő erőnlétük jelen pillanatban is eltérő, és még nem nevezhető ideálisnak. Nem gondolom azonban, hogy ez olyan nagy gond lenne, hiszen más csapatoknál is hasonló a helyzet. Most az a legfontosabb feladat, hogy mind fizikálisan, mind pedig mentálisan minél előbb egy szintre kerüljön a társaság.

Az új keret

– A játékosállomány jelentősen átalakult. Mit gondol, erősödött vagy gyengült a keret?

– Ezt majd az eredmények eldöntik. Tény, hogy elég sok futballista távozott, közöttük négy-öt kiemelkedő tudású, meghatározó labdarúgó. Ami jelen pillanatban a legnagyobb gondot jelenti, hogy egy új kapus előtt gyakorlatilag teljesen új védelem fog játszani, kérdés, hogyan sikerül pótolni a Lambulic–Pető belső védő kettőst. A futballban a legnehezebb egy új védelmet kialakítani, összerakni, és hogy ez hogy halad, mennyire hatékony, az igazán csak az éles bajnoki mérkőzéseken mutatkozik meg. Az idei évadnak tizenhat-tizenhét felnőtt futballistával és négy-öt juniorkorú játékossal vágunk neki, tavaly azért más volt a helyzet. Ez így egy kicsit kockázatos. Szűk a keretünk, de remélem, ütőképes lesz.

– Az új kerethez új játékrendszert is dolgozott ki vagy a mostani állománnyal is kitart a támadófoci mellett?

– Ahhoz, hogy egy csapat támadójátéka hatékony legyen, a legfontosabb, hogy birtokában legyen a labda. Azt pedig meg kell szerezni, és ehhez egy szervezett, jól összehangolt védelemre van szükség. Mivel e csapatrész kialakítása még folyamatban van, egyelőre úgy gondolom, labdaszerzés terén még messze nem tart ott ez a társaság, ahol az előző tartott. Éppen ezért főleg eleinte azt hiszem, picit türelmesebben, óvatosabban futballozunk majd. A cél persze az, hogy a hazai mérkőzéseken ugyanúgy ki tudjuk szolgálni a közönséget, ahogy tette azt tavasszal jó pár alkalommal a társaság.

Nyitány az MTK pályáján

– A bajnoki rajton viszont idegenben, az MTK otthonában lép pályára az együttes. Mit tud a riválisról?

– Az MTK-nál is jelentős változások történtek nyáron, tehát még ott is folyik a csapatépítés. A védelmük Lambuliccsal erősödött, és úgy érzem, ebben a közegben a visszatérő Illés Béla is megújul, és hatalmas rutinjával meghatározó játékosa lesz a fiatal MTK-nak, tehát nagyon nehéz meccsre számítok. Bízom benne, hogy új védelmünk és új kapusunk jól mutatkozik be, nem szeretnénk üres kézzel hazatérni a fővárosból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vereség ellenére továbbjutott a Fradi

A labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtező fordulójában a Fradi az idegenbeli 3–2-es siker… Tovább olvasom