Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Húszmillió forintért futnak

Október 19. és 23. között tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Bécs és Budapest közötti 320 km-es szupermaratont. Csakúgy, mint egy éve, a résztvevők ismét érintik Pozsonyt. A Samsung Szupermaraton összdíjazása húszmillió forint.
A szervezőbizottság győri sajtótájékoztatóján elhangzott, a mezőny a hagyományoknak megfelelően Bécsből indul, majd öt nappal később a budapesti Városligetben ér célba. Az idén először Sopron helyett Győrben tartják a nyitóünnepséget, mert a város vezetése jobban támogatja a rendezvényt.

Az egyéni versenyekre kilenc országból 53 versenyző, köztük 11 nő nevezett. Rajthoz áll az ötszörös győztes német Maria Bak, aki elsősorban orosz futónőkkel küzd majd az elsőségért, köztük az 1996-os győztes Jelena Szidorenkovával és a korábban második helyezett Ludmilla Kalininával.

A férfiaknál a bajnokok csatája várható: a hatszoros győztes Bogár János, a háromszoros győztes Vozár Attila, a legutóbbi két évben első lengyel Jaroslaw Janicki, valamint a 2002-ben diadalmaskodó orosz Anatolij Kruglikov között dőlhet el az első hely sorsa.

Váltóban eddig hat országból 152 csapat nevezett, köztük 22 női együttes. Utóbbiaknál várhatóan a négyszeres maratoni bajnok győri Földingné Nagy Judit vezette Starking csapata és a Pest Megyei Önkormányzat váltója küzd majd az elsőségért.
A férfiak mezőnyében az idei maratoni ob első nyolc helyezettje indul csapatban. A végső sikerre a legesélyesebb a Békéscsabai Atléták csapata és a Koronás Cukor együttese.

Mindenképpen említést érdemel a Gyermelyi Tészta csapata, ahol a tagok átlagéletkora 65 év, a legidősebb versenyző a 80 éves Ötvös Ferenc, aki az első szupermaratonon is elindult, míg legutóbb lefutotta a maratoni ob távját is.

Ahogyan az lenni szokott, a sport más területéről is szerveződtek csapatok, így a Balogh Gábor öttusa- és Vajda Attila kenuvilágbajnokot soraiban tudó Bajnokok Csapata is ott lesz az utolsó napon a félmaratonin.

Az útvonal

1. nap: Bécs–Pozsony 94 km.
2. nap: Pozsony–Győr 84 km.
3. nap: Győr–Tata 61 km.
4. nap: Tata–Budakeszi 60 km.
5. nap: Budakeszi–Budapest félmaraton 21 km.

A verseny távja összesen 320 km.
A szupermaratonhoz csatlakoznak túrakerékpárosok és görkorcsolyások is, továbbá részt vesznek a látássérült tandemkerékpárosok is, sőt, családjával együtt nevezett a kerékpáros túrára egy 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált magyar származású üzletember is, aki a versenyt 1956-os emlékeinek szenteli.

A szupermaraton összdíjazása több mint 20 millió forint, a szervezők szerint ezáltal itthon ez a legmagasabban dotált sportverseny.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Helyén volt a szívük

Kosárlabda - A Kaposvár másfél perccel a vége előtt 60–52-re vezetett. Vetési egész pályás… Tovább olvasom