Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Horváth Ferenc: lehetséges a címvédés

Új vezetőedző, új szellemiség – így is össze lehetne foglalni a Győri ETO FC nemrégiben kinevezett vezetőedzőjével, Horváth Ferenccel készült interjú lényegét.
Támadó, a szurkolókat szórakoztató és kiszolgáló játékot szeretne megvalósítani csapatával a Paksról érkezett szakember.

„Rengeteg egyénileg jól képzett labdarúgó van Győrött, akiket nem akarok megkötni, szeretnék ezeknek a játékosoknak szárnyakat adni, hogy azt nyújtsák, amit valójában tudnak, hiszen jók, ezért is kerültek ide" – nyilatkozta a Kisalföldnek Horváth Ferenc.

Ő szeretné megteremteni a szakmai feltételeit annak, hogy ez a tudás a csapat javára ki is teljesedjék és az ETO minél jobban és eredményesebben szerepeljen a tavaszi folytatásban. Ígérgetni nem szeretne, de úgy látja, bele tud szerelmesedni ebbe a csapatba és ennek fényében úgy látja, még a bajnoki címvédés sem lehetetlen küldetés.

Egy hete a Győri ETO vezetőedzője Horváth Ferenc. A fiatal tréner elégedett az eddig tapasztaltakkal, s azt mondja, mindent megtesz, hogy a közönség elfogadja, magáénak érezze a Rába-parti csapatot.

– Nem sok ilyen fiatal edző kap úgymond „ajándékba" egy bajnokcsapatot...
– Abszolút tisztában vagyok ezzel, s megpróbálom a helyén kezelni ezt a dolgot, tudom, mekkora lehetőség ez számomra. Amikor felkértek, aznap már nem is nagyon tudtam aludni. De tudom azt is, hogy a nagy lehetőség mellett nagyon nagy rizikót is vállalok ezáltal a karrieremben, hiszen ha nem sikerül jól szerepelnem, magasról, nagyot zuhanhatok. Erre azonban gondolni sem akarok, azért tanultam, készültem éveket, hogy idáig eljussak. Hogy fiatal vagyok? Amikor az edzőképzésen spanyol csapatokról készítettem egy felmérést, tapasztaltam, hogy öt negyven év alatti edző is dolgozik ott. Külföldön nem olyan ritka ez, mint itt nálunk. Biztos van nagyon sok minden, ami még hiányzik a fiatal edzőkből, de az is biztos, hogy megtalálható sok olyan dolog bennünk, ami már nincs benne az idősebbekben.

– Az őszi szezont követően még Pakson úgy nyilatkozott, nem volt elég erélyes a játékosaival. Változott ebben a tekintetben?
– Profinak hittem a labdarúgóimat, mert játékoskoromban én az voltam, s annak a szellemében éltem, így elég nagy szabadságot adtam a futballistáimnak. Aztán rájöttem, hogy a mai fiatalok nem ugyanúgy gondolkodnak erről a játékról, ahogy azt mi tettük. Engem az édesanyám reggel két szelet kenyérrel kiengedett az utcára és csak este mentem haza, annyira szerettem focizni. A mostani játékosok közül már nem mindenki ennyire elhivatott, erre ezentúl jobban oda fogok figyelni.

– Korábban a Kecskeméttel alaposan meglepte az ETO-t, de edzőként már a Pakssal is meccselt a Rába-partiak ellen. Milyennek látta akkor a győri csapatot és ezt a klubot?
– Nagyon jó, jól összerakott együttesnek ítéltem meg már akkor is az ETO-t, sok kreatív játékossal a soraiban. A klubot egy európai színvonalú egyesületnek láttam, tudtam, hogy kiválóak a körülmények Győrött, ahol mindenre odafigyelnek.

– S milyennek látja most, egy hét közös munka után a csapatot?
– Rendkívül tetszik, ahogy a fiúk edzenek. Keményen, agresszívan gyakorolnak. Van egy szokásom, miszerint az edzéseket követően leírom, kik azok, akik a legjobbat, mely játékosok, akik a legkevesebbet nyújtották az adott foglalkozáson. Győrben még nem nagyon tudtam beírni senkit a rosszaknak szánt rubrikába. Talán már túl feszült is a társaság. Néha kicsit úgy érzem, túl komolyan, munkának tekintik a focit, pedig ez egy játék, s ezt nem szabad elfelejteni. Rengeteg egyénileg jól képzett labdarúgó van Győrött, akiket nem akarok megkötni, szeretnék ezeknek a játékosoknak szárnyakat adni, hogy azt nyújtsák, amit valójában tudnak, hiszen jók, ezért is kerültek ide.

– Sokan vélik úgy, ezzel a játékosállománnyal nem nagyon lehet megbukni.
– Azt gondolom, azért kell egy jó edző is, hogy a sok jó játékosból egységes, jó csapat legyen. Persze nem akarom a felelősséget másra hárítani, valóban, ez egy jó keret.

– Győrött hozzászoktak a jó futballhoz, rendkívül kritikus a közönség. Hiába lett bajnok az ETO, sokszor kifogásolták a szurkolók a látványos játékot.
– Tisztában vagyok ezzel, szeretnénk is megfelelni, bár tudom, Magyarországon ez manapság nagyon nehéz. Mindent megteszünk, hogy a közönségünk magáénak érezze a csapatot, s hogy akik kijönnek a győri stadionba, jól szórakozzanak.

– Bővült a győri menedzsment, nem lesz egy kicsit sok főnöke?
– Nem vagyok diktatórikus edző, szeretem mindenkinek kikérni a véleményét, de azért van egy olyan szegmense a munkámnak, amibe nem engedek senkit sem beleszólni.

– Nem lesz furcsa, hogy az előző szakvezetővel, Pintér Attilával akár naponta összefuthat az öltözőfolyosón?
– De, valóban furcsa lesz...

– Hét pont a hátrány az éllovassal szemben. Van esély a címvédésre?
– Nehéz erre válaszolni. Nem szoktam ígérgetni, de nagyon hamar bele tudok szerelmesedni a csapataimba. Most is afelé tartok, s ennek fényében azt mondom: igen, van rá esély.

– Szombaton debütál mérkőzésen is a győri kispadon, A fejében már összeállt a csapat?
– Kettő is, ugyanis egy-egy félidőt megosztva játszanak a srácok. Amúgy edzésnek kell felfogni az ilyen mérkőzéseket, ahol a lényeg, hogy azt lássuk viszont, amit hét közben gyakoroltunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Ferenc döntetlennel debütált Győrött - videó

A futballra éhes publikum – győri szempontból – az első félidőben láthatott jobb… Tovább olvasom