Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Holland múlttal a magyar fociért

Egy korábban jó két évtizeden át Nyugat-Európában, pontosabban Belgiumban, majd Hollandiában élő üzletember, Antók Zoltán lett a Matáv Sopron futballcsapatát üzemeltető gazdasági társaság tulajdonosa – húsz százalékban.

illusztráció
Ezek után érthető, hogy mostanában elég sokat tartózkodik Sopronban, mint tulajdonos és egyben befektető ő is segédkezik a csapat kialakításában. Az üzletembernek a futballhoz való kötődését és soproni elképzeléseit próbáljuk most bemutatni a soproni szurkolóknak.

– Úgy tudjuk, elég fiatalon került ki külföldre. Ez is a futballal volt kapcsolatos?
– Ha azt nézzük, hogy az 1972-es belgiumi EB-döntő kapcsán akkor utaztam ki külföldre, amikor a magyar válogatott, sőt, gyakorlatilag a csapattal együtt, abból látszik, egyértelműen – mondta Antók Zoltán.

– Külföldön hogyan alakult a sorsa?
– Két évig éltem Belgiumban, és ott amatőr első osztályban futballoztam. Ezt követően kerültem át Hollandiába, és ott is játszottam a magam szórakoztatására.

– Ha valahol és valamikor, akkor Hollandiában, a hetvenes évek közepén igazán nagy volt a futballőrület. „Tulipánországban" akkor jutott először a csúcsra az Ajax, a világbajnokságon olyan csillagok játszottak, mint Cruyff, Neeskens, Rep vagy Krol. Az ő közelségük mennyiben hatott önre?
– Nem is gondolná, hogy ez a közelség mennyire szó szerint értendő. Bár jómagam Utrechtben dolgoztam egy nyomdaipari vállalatnál, ez a cég akkor a kitűnő, BEK-győztes Ajaxnak az egyik legjelentősebb szponzora volt. Egyébként ott van a támogatók között mind a mai napig. Gondolhatja, sok-sok meccsüket láttam, miközben a nyomdászatban elmélyültem, képeztem magam.

– Nyilván ennek köszönhetően nyitotta meg a nyomdáját Celldömölkön. Rögtön elkötelezte magát a futball mellett ott is?
– Azt követően, hogy egy kicsit megerősödött a cégünk, igen. Ha jól emlékszem, 1995-ben kerültem az akkor a megyei bajnokságban szereplő csapathoz. Pár év alatt felkerültünk a másodosztályba és úgy érzem, jórészt rajtunk kívül álló okok miatt nem sikerült feljutni az NB I-be.

– Itt már együtt dolgozott Pintér Attilával, aki most a Matáv edzője lett...
– Így van, jó hét éve vagyunk együtt vállvetve, és Sopronba is, lehet mondani, együtt jöttünk.

– Hogy indult el a kapcsolat a Matávval?
– Bognár György, a klub igazgatója keresett meg, és az már köztudott volt, hogy a soproni klub befektetőt, befektetőket keres. Ezek után kerültem kapcsolatba a Matáv vezetőivel, és kiderült, hogy nagyon sokban egyformán gondolkodunk a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről. Együtt próbálunk meg valamit alkotni.
– Amúgy korábbról volt valami kapcsolata Sopronnal?
– Igen, a hatvanas évek végén hosszabb időt, közel két és fél évet töltöttem el itt, a határőrségnél szolgáltam a katonaidőmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sírból visszahozott továbbjutás

Ethnikosz Ahnasz 2 (2) Győri ETO FC 2 (1) UEFA-Intertotó-kupa, visszavágó mérkőzés, Larnaca,… Tovább olvasom