Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hofer dinasztia a kajárpéci sportban

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (13.)
Kevés olyan sportegyesület van a megyében, ahol megalakulása óta egy családhoz kötődik a klub vezetése. Dr. Hofer Károlyt 1945 novemberében helyezték Kajárra – akkor még így nevezték a községet – körzeti orvosnak. Mivel fontosnak tartotta, hogy a falusi fiatalok sportoljanak, ezért 1946 tavaszán megalakította a kajárpéci egyesületet, amelynek ötven évig, 1946-tól 1996-ig elnöke, majd a 2002-ben bekövetkezett haláláig tiszteletbeli elnöke volt.

Hofer Attila.
Hofer Attila.

A fia, Hofer Attila előbb mint elnökségi tag vett részt a munkában, majd később – édesapjához hasonlóan – sportköri elnökként irányítja a klubot.

– Először csak labdarúgó-szakosztály volt, majd az ötvenes évek végétől női kézilabda-, asztalitenisz-, sakk- és tekeszakosztály is működött a községben, nem is rossz eredménnyel – emlékezik Hofer Attila. – A kézilabdások a megyei első osztályban játszottak, de a többi sportágban is letették névjegyüket a kajáriak. Természetes volt a falusi szpartakiádokon való részvétel is, ahol több szép eredményt értek el az elődeink. A mostani játékosok el sem tudják képzelni, nekünk milyen körülmények között kellett a mérkőzésekre menni. Volt, hogy kerékpárral vagy vontatóval, később nyitott teherautóval. De boldogok voltunk, mert a falunknak dicsőséget szerezhettünk.

A hatvanas évek elején a pályára öltözőt építettek, szinte az egészet társadalmi munkával.

Hofer Attila 1958-tól 1973-ig a labdarúgócsapat kapusa volt, de emellett a női kézilabdázókat is edzette. Az együttes, miután megnyerte járási bajnokságot, felkerült a megyei első osztályba.

– Mi is büszkélkedhetünk NB I-es játékossal, hisz tőlünk került a Győri Textilesbe Fódi Éva, aki több éven keresztül játszott a jó nevű együttesben. Nagy megtiszteltetés volt számomra az is, hogy édesapámmal öt éven keresztül egy csapatban játszhattam. Miután abbahagytam az aktív sportolást, s elköltöztem Kajárpécről, jó ideig nem vettem részt közvetlenül a sportkör életében.

Ennek ellenére nem felejtették el a faluban, visszacsábították a vezetésbe, majd megválasztották az egyesület elnökének.

„A sportkör legeredményesebb időszakát éljük, hiszen a felnőttcsapat a megyei másodosztályban egy évvel ezelőtt bajnokságot nyert, ezzel kiharcolta a megyei első osztályban való részvételt, ami eddig még soha nem sikerült. Szép jubileumi ajándék volt ez a hatvanöt éves sportkörnek. Nagy köszönettel tartozunk ezért a névadó támogatónknak, Herold Tamásnak is. Édesapám odaföntről biztos, hogy szurkolt nekünk és azért is tudtuk ezeket az eredményeket elérni. A bajnoki év végével én is befejezem sportbeli vezetői munkásságom és átadom helyemet a fiataloknak. Hatvanhat év után biztos, hogy Hofer név nélküli lesz a sportkör vezetése, de azért mindig a csapat mellett leszek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét országból érkeznek csapatok

Március 31. és április 4. között 27. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Balázs-kupa… Tovább olvasom