Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hobbijában lett világbajnok

Vitorlázás - Munka Márton arra a kérdésre, hogy mit csinál szabadidejében, tehát ha épp nem vitorlásedzésen van, csak annyit válaszolt: „A hobbimnak élek, vitorlázom..." Talán ennek az odaadásnak köszönheti azt, hogy 13 évesen világbajnok lett.

Úgy látszik, nem lehet elég korán kezdeni a sportolást. A mosonmagyaróvári Munka Márton már hétéves kora óta vitorlázik, sőt, 13 évesen a világ legjobb vitorlása lett a Hollandiában megrendezett Cadet-világbajnokságon. A fiú csapattársával, Földesi Péterrel a serdülő kategória győztese lett, összetettben pedig a 17. helyen végeztek. A 81 hajóból álló mezőnyben a Tihanyi Hajós Egylet fiataljait csak az idősebb és rutinosabb versenytársak tudták maguk mögé utasítani.
Márton vitorlázás iránti szeretetét édesapjától, Munka Lászlótól örökölte, aki 1998-ban kapta meg az „Év vitorlázója" címet.

„Az egyetemista éveim alatt ismerkedtem meg a vitorlázással, viszonylag későn, a kilencvenes években kezdtem el versenyezni. Ennek ellenére két év múlva már magyar bajnokságot, utána pedig Kék Szalag-vitorlásversenyt nyertem csapattársaimmal. Most vitorlásoktatóként dolgozom. Marcit már hathónapos korától szokattam a vízhez, de nem erőltettem rá a szenvedélyemet. Szerencsére hasonló az érdeklődési körünk és ebben is rám hasonlít, mivel hamar a hajózás rabjává vált" – mondta a büszke édesapa. „Nem tanítom a fiamat, hagyom, hogy az edzői irányítsák. Jó tanácsokat, tapasztalatokat osztok meg vele."


Munka Márton (jobbra) fiatalon világbajnok lett korosztályában.
Munka Márton (jobbra) fiatalon világbajnok lett korosztályában.

 


Marci rendkívül fegyelmezett és kitartó, hiszen évi száz napot edz. Hétvégeken, tanítási szünetekben, a vakáció alatt és jéghidegben.

„Eleinte nem voltam ilyen lelkes. Mikor kezdtem, csupán húsz kilót nyomtam, így mindig felborult velem a hajó. Ám a sok gyakorlással az évek alatt rengeteget fejlődtem technikailag és ezzel pótoltam kevéske súlyom. Kezdetben egy alkalommal a Tihanyi-félszigetnél több mint hatos erősségű viharba keveredtünk, nagyon megijedtem, de miután úrrá lettem a hullámokon, elmúlt a szorongásom. Már nem félek a viharban, teljesen mindegy, hogy esik vagy jéghideg van, a lényeg, hogy ne legyen szélcsend, hiszen a vitorlás számára az a legrosszabb időjárás – említette a fiatal világbajnok. – Elég zsúfoltak a napjaim, nyáron már reggel nyolckor a vízen voltam egészen este hatig. A vitorlázáshoz komoly erőnlét és koncentráció szükséges, így a sok edzés elengedhetetlen. A trénerem mindig azt mondja, százhúsz százalékot kell teljesítenem minden edzésen azért, hogy a versenyen száztízet tudjak" – hangoztatta Marci, aki a tanítási idő alatt is kitartóan edz, emellett mégis kitűnő tanuló, a hetedik osztályt pedig új iskolájában, a Kossuth Lajos Gimnáziumban kezdte meg szeptemberben.

Marci társával túl van már több nemzetközi versenyen, tavaly is kvalifikálták magukat a világbajnokságra, a CECC-kupán Közép-Európa bajnokai lettek, a Kék Szalag ifjúsági változatában, a Kék Pántlikában szintén az élen végeztek, legutóbb pedig az idei serdülő és ifjúsági ob-n a Cadet-kupa serdülő bajnokai lettek.

„Számomra a vitorlázás nem kötelesség, hanem egy életvitel, kikapcsolódás. Ha épp nincs edzés, akkor a hobbimnak, a vitorlázásnak hódolok. A téli időszak a legrosszabb, ilyenkor síelek, korcsolyázom, de nemrég kaptam egy monociklit, azaz egykerekű biciklit, s most ezzel is töltöm szabad óráimat, és ha már nem bírnám hajó nélkül, akkor ott a távirányítós vitorlásom" – mondta befejezésül Munka Márton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babosnak öröm a válogatottság

Labdarúgás - Az egykor Sopronban nevelkedett Babos Gáborral a kapujában megkezdi világbajnoki… Tovább olvasom