Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Hirtelen halál: a szója az oka?

Sportegészségügy - Egyre több sportolót, labdarúgót ért tragédiáról hallani manapság. Életerős fiatalemberek esnek össze és halnak meg mérkőzés, gyakorlás közben, minden előjel nélkül.
A jelenségért egy magyar professzor, dr. Csáky István – nyilatkozatai szerint – részben a szóját teszi felelőssé.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi sportolót ért tragédia versenyzés, edzés során az elmúlt években. Ebben a hónapban például bemelegítés közben rosszul lett, majd a kórházban meghalt a brit evezőssport egyik nagy reménysége. A 25 éves Scott Rennie egy szárazföldi evezőgép segítségével gyakorolt, amikor szívrohamot kapott.

Sajnos, magyar kiválóságok is estek áldozatul, többek közt a volt győri labdarúgót, Fehér Miklóst és az olimpiai bajnok kajakos Kolonics Györgyöt is sportolás közben érte a halál.

A jelenséggel kapcsolatban – voltak, akik doppingról meg drogozásról is beszéltek – nemrég nyilatkozott a Hír Televízióban egy hazai professzor, dr. Csáky István. A szakember nem állította, hogy száz százalékig tudja az okokat, de felfigyelt arra, hogy sportolás közben szinte kizárólag férfiak halnak meg, s a táplálékkiegészítőkben található szóját tartja az egyik bűnösnek:

„Mindenképpen feltűnő, hogy csaknem minden esetben nagy fizikai megterhelés, azaz edzés vagy meccs alatt, illetve közvetlenül utána következett be a tragédia – magyarázta nyilatkozatában dr. Csáky István. – Egy tíz évvel ezelőtti amerikai felmérés során százötvennyolc ilyen esetet vizsgáltak meg. Legtöbbször szívnagyobbodást találtak az elhunytaknál, ami mondhatni, természetes, hiszen a szervezet a nagy terhelésre így reagál."

A professzor szerint több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt sportolók, de 13–14 éves gyerekek közül is évente hárman-négyen halnak meg sportpályán szívelégtelenségben. Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találták, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban. Egyetlen ilyen volt az étrendjükben: a szója.

Az izomnövekedés fő tényezője az edzés mellett, hogy elegendő fehérjével lássuk el a szervezetet és erre a szóját általában tökéletesen alkalmasnak tekint(het)ik a sportolók. A szójában pedig mérsékelt szteroidhormon-hatást kiváltani képes vegyületek találhatóak. Arányos mennyiségű szója 4–5-ször annyi női nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint egy antibébi-tabletta. Ez férfiakra nézve veszélyesebb, mint a nőkre. Az ehhez párosuló genetikai hajlam és az extrém erőfeszítés találkozása lehet Csáky doktor szerint a rejtély megoldása.

Mindez azonban nyilván csak feltevés, bizonyíték nincs rá. Hiba is lenne kizárólag a szójában keresni a hibát. Egyesek szerint például fehérjéje egyenértékű az állati eredetű teljes értékű fehérjékkel, összetevői segítenek erősíteni csontjainkat, védik szív- és érrendszerünket. A szójafogyasztásnak gyakran tulajdonítanak különböző rákos megbetegedések kivédését elősegítő hatást.

A tragédiákkal és a szójával kapcsolatban megkérdeztük dr. Dézsi Csaba András győri kar- diológus osztályvezető főorvost:

„Bár ezzel a táplálkozástani kérdéssel mélyebben nem foglalkoztam, úgy tudom, a szója messze nem olyan egészséges, mint korábban sokan gondolták, amúgy sem vagyok az egyoldalú táplálkozás híve. A sportolók hirtelen előforduló halálával kapcsolatban azonban inkább másban látom az okokat. Ők az átlagnál sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve edzés, verseny során, s a fájdalomtűrésük is magasabb egy átlagos emberénél. Gondot okozhat, hogy közülük többen disszimulálnak, vagy-
is eltitkolják, elbagatellizálják vagy fájdalomcsillapítókkal és egyéb gyógyszerekkel elnyomják a veszélyt jelző tüneteiket, mivel érthetően sportolni szeretnének. Pedig minden tragédiának vannak előjelei, amelyekre sokkal jobban oda kellene figyelni. Régebben is előfordultak sport közben halálesetek, manapság a híradásoknak köszönhetően több ilyenről hallani."

Olvasóink írták

  • 2. JÓZSINÉNI 2009. március 20. 11:41
    „Semmiféle táplálékkiegészítő szert nem szabadna szedni!Legtöbb ellenőrizetlen,más tartalmu,vagy többszörös mennyiséget tesznek egy kapszulába.Később nagy árat kell érte "fizetni".Sok felturbozott fiatalember válik rokkantá pár év mulva.”
  • 1. colomano 2009. március 20. 10:17
    „http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/szoja.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Azok is tudjanak Kolóról, akik ma még meg sem születtek`

Vegyes érzelmek és túláradó szeretet jellemezték a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ)… Tovább olvasom