Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Hímzett selyemzászló a szurkolóktól

Az egykori megyei sportigazgatóság három irodája érdekes relikviákat rejt. Meséjük mindenki számára érdekes lehet. A következő hetekben ezek közül mutatunk be néhányat a gyűjtő, Kovács István segítségével. (2. rész)

Az ETO szinte valamennyi korszakának zászlaja megtalálható ebben a gyűjteményben. A több zöld-fehér között ott feszül egy piros-kék még az ötvenes évekből. Akkoriban Győri Vasasként szerepelt a klub és kénytelen volt feladni az alapításkor elfogadott színeit.

„Az ETO történetének egyik legpatinásabb zászlaja 1937-ből való, a csapat abban az esztendőben játszott először az első osztályban – mondja Kovács István. – Őrzöm a Dunántúli Sport újság egy kicsit már szakadozott példányát is, amely a Nyugati csoportban bajnokságot jelentő utolsó találkozóról tudósít."

A klub 106. születésnapját az idén Lőbl Zsigmond már nem élhette meg, a gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja azonban az ő emlékét is őrzi.


Úgy tudni, az együttes szurkolói a feljutás alkalmából készíttették az említett hímzett selyemzászlót, amelyen december 5-i dátum szerepel, mert az akkor rendezett ETO-bál alkalmából adták át a csapatnak.
A gyűjteménybe az Amerikában élt Lőbl Zsigmond ajándékaként került, aki tagja volt az ETO első NB I-es csapatának. A klub 100 éves jubileuma alkalmából, 2004-ben többek között így nyilatkozott a Kisalföldnek:

„A csapattal 1937-ben megnyertük a Nyugat-bajnokságot, amiben oroszlánrésze volt Pécsi Béla kapusnak, aki végig szenzációsan védett. Én többnyire jobbszélsőként szerepeltem, ha véletlenül Nagy Béla Zsöle nem játszott, akkor voltam csak center. Elég sok gólt lőttem, az SVSE elleni fejesem különösen emlékezetes, mert azzal nyertük meg a bajnokságot a soproniak előtt. Hat-hét évig futballoztam az ETO-ban, utána jött a második világháború. Elvittek katonának, majd Auschwitzba kerültem, de szerencsére sikerült megúsznom. Még őrzöm a megsárgult újságokat, a régi fényképeket, amelyeken fiatalon az ETO mezében feszítek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarian Open:az EB-szereplésért lőnek

Sportlövészet - A hétvégén – szombaton és vasárnap is reggel nyolc órától – rendezik meg… Tovább olvasom