Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hibázott-e a Dunaferr?

A Dunaferr valószínű- síthetően két mérkő- zésen is jogosulatlanul szerepeltette Fauszt Évát.

Várhatóan ezért a pályán elért eredményeket törlik. Ezzel a Graboplast-ETO lehet az alapszakasz győztese. A már biztos második Graboplast-ETO könnyen a tabella élén találhatja magát az alapszakasz végén, amennyiben kiderül, hogy a Dunaferr két bajnoki mérkőzésén is valóban jogosulatlanul szerepeltette Fauszt Évát. A játékost a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a Hódmezővásárhely és a Kőbánya-Spartacus ellen nevezte klubja a tizennégyes keretbe.

A probléma onnan ered, hogy mindkét találkozót korábbról halasztották el. Az eredeti időpontban azonban a fiatal kézilabdázónak még nem volt játékengedélye az NB I-re. A szabályok értelmében azonban a pótolt mérkőzésen csak olyan játékosok léphetnek pályára, akik az eredetileg kiírt időpontban is rendelkeztek a megfelelő papírokkal. Nos, úgy fest, ezek az iratok Fauszt esetében hiányoztak. Ezt Katona Sándor, a Magyar Kézilabda Szövetség versenybizottságának elnöke is megerősítette.

„ Bár a jegyzőkönyvek még nem érkeztek be, én magam is úgy tudom, akad némi probléma Fauszt Éva igazolásával. A hét közepén mindenképpen szeretnénk megtárgyalni az esetet, hiszen gyors döntést kell hoznunk, az alapszakaszból ugyanis nem sok van hátra. Annyit azért hozzáteszek, hogy a Spartacus ellen annyiban más a helyzet, hogy a kőbányai gárdában is játszott olyan játékos, aki az első időpontban még nem volt a klub játékosa. Ilyen helyzetről nem rendelkezik a szabályzat, így ezt az esetet külön meg kell vizsgálni. Ami a Dunaferr–Hódmezővásárhely összecsapást illeti, ott az előzetes információk alapján egyértelműnek tűnik a dolog."

Amennyiben a szövetség vizsgálata során bebizonyosodik az újvárosiak hibája, akkor a szabályok szerint a mérkőzés két pontját 10–0-ás gólkülönbséggel a Hódmezővásárhely csapatának kell ítélni. Ez esetben pedig a Graboplast-ETO ugorna a tabella élére. Érthető, hogy izgatottan várják a végső döntést a győriek, bár a klub elnöke, Vanyus Attila – egyben az MKSZ alelnöke – az érintettség okán nem kívánt nyilatkozni. Annyit azért hozzátett, maga is azon a véleményen van, hogy amennyiben lehetséges, a fontos kérdések a pályán dőljenek el, ugyanakkor a szabály az minden esetben szabály.
A Dunaferr részéről Takács Csaba szakosztályvezető sem fűzött hozzá sok kommentárt az ügyhöz.

„ Mi az MKSZ versenybizottságától hozzájárulást kaptunk ahhoz, hogy Fauszt Éva pályára léphessen. Úgy vélem, nem hibáztunk, s remélem, ezt bebizonyítja a szövetség vizsgálata, amit nyugodt lelkiismerettel várunk. Nem hinném, hogy jót tenne a sportágnak, ha a bajnokság nem a pályán, hanem azon kívül dőlne el."

Hibák a múltból

A férfiaknál is akadt példa hasonló esetre. Tizennégy évvel ezelőtt a Veszprém a katonaságtól leszerelt Áment Istvánt küldte pályára a záróforduló utolsó perceiben. A fiatal játékos szereplése döntően nem befolyásolta a mérkőzés végeredményét – a veszprémiek nagy gólkülönbséggel nyertek –, ám mivel nem volt rendben a játékengedélye, ezért a szövetség a két pontot az ellenfél javára igazolta. A döntés az üldöző Elektromos malmára hajtotta a vizet, hiszen így ők lettek a bajnokok.

A Rába ETO férficsapata is közel járt egyszer ahhoz, hogy elveszítse a bajnokságot. Tóth Lászlót Ausztriából igazolta vissza a klub, s az akkori szabályok értelmében a szövetségnek kellett volna visszakérnie a játékengedélyét. Ezt azonban az MKSZ elmulasztotta, így bár fennállt annak a lehetősége, hogy 17 pontot levonnak a győriektől, végül ez nem történt meg. A klub ugyanis nem hibázott, így nem lehetett büntetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NHL-sztárjaival ismét győzött a Fradi jégkorong-csapata

Másodszor is legyőzte a bajnoki címvédő Alba Volán FeVitát a Ferencváros. A Fradi - ezúttal is -… Tovább olvasom