Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Hazatért az expedíció

az eredetileg tervezettnél négy nappal korábban, csütörtök délben hazaérkezett a május 25-én sikerrel járt magyar Mount Everest-expedíció. Erőss és társai Nepál fővárosából, Katmanduból indultak útnak, s Delhi és Amszterdam érintésével jutottak el Budapestre.
Erőss Zsolt
Egy órát töltöttem el a világ legmagasabb pontján, magammal vittem egy magyar zászlót is, amely most velünk együtt ismét hazatért. Ezt Erőss Zsolt, a "világ tetejének" első magyar meghódítója mondta hazatérése után.
Első alkalommal oxigénpalack nélkül próbáltam meg feljutni a Mount Everestre: ez a kísérlet azonban sajnos nem sikerült - mondta az MTI-nek Erőss. A második roham előtt rossz fizikai állapotba kerültem, fájt a torkom, és tudtam, hogy a készülék nélkül nem tudnám meghódítani a csúcsot. Május 25-én ötvenen indultunk a végső támadásra és végül nekem is sikerült elérni áhított célomat.

A Magyar Mount Everest 2002 expedíció - Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán, Mécs László és Erőss Zsolt- a nepáli normál útvonalon indult a 8848 méteres magasság meghódítására. A csapat tagjai - akik közül négyen már jártak nyolcezer méternél magasabb csúcson - önállóan, saját menetrend szerint törtek a csúcsra, s a mászáshoz nem akartak oxigénpalackot használni. Az idei kísérlet kedvezőtlen előjelekkel indult: a magyarokhoz csatlakozott brit hegymászó, Peter Legate a viharosra forduló időjárásban április 30-án lezuhant, s súlyos sérüléseibe belehalt.

A magyar expedíció tagjai május 13-án indultak el először az 5300 méteres alaptáborból a csúcs meghódítására. Május 16-án a hegymászók 8350-8700 méterig jutottak, de kénytelenek voltak visszatérni az alaptáborba. A következő kísérlet során Erőss Zsolt Várkonyi Lászlóval kezdte meg a csúcstámadást, s május 25-én Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erőss Zsolt oxigénpalackkal feljutott a Mount Everestre. Jövőbeni céljait illetően egyelőre csak annyit mondott, hogy szeretne évente egyszer tagja lenni egy Himalája-expedíciónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri sikerek evezésben

A közelmúlt versenyein sikeresen szerepeltek a Győri Vízügy Evezős Klub versenyzői. A csehországi… Tovább olvasom