Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hazatért a csúcstartó

Tizenhét évvel halála után Los Angelesből hazahozva hamvait a mecséri temetőben helyezték örök nyugalomra a falu szülöttét, dr. Csaplár András kétszeres világcsúcstartó atlétát. Egykori klubja, a MAC elnöke mondott beszédet temetésén.
Dr. Csaplár András, a mecséri mintabíró unokája 1912-ben született, később bencés diák lett. 1935 és 1944 között tizenegyszer volt a MAC (Magyar Athletikai Club) négyszer 1500 méteres, 5000 méteres és mezeifutó-bajnokcsapatának tagja, nyolcszor öltötte magára a címeres mezt. Szívós és küzdőképes futása 1939-től 1941-ig egyéni bajnoki címekben, országos rekordokban és világcsúcsokban mutatkozott meg.
Kétszeres világcsúcstartó volt, 1939. augusztus 20-án a négyszer 1500 méteres váltó tagjaként, majd 1941. október 26-án 20 kilométeres futásban állított fel világcsúcsot. Ehhez egy érdekes történet is fűződik. 1939-ben Csaplár András egy óra négy perc 18.8 másodperces időre javította a 20 kilométeres futás magyar rekordját és 18 másodperccel maradt el az argentin Zabala világrekordjától.

Csaplár András teljesítményét a világhírű Nurmiéhoz hasonlították.
Csaplár András teljesítményét a világhírű Nurmiéhoz hasonlították.

A versenyt követő megbeszélésen azonban kiderült, hogy Csaplár tulajdonképpen mégis világrekordot javított, mert 125 méterrel többet futott, ami 25 másodperces hátrányt jelentett a 20 kilométeres versenyben. Megállapították ugyanis, hogy az esőtől felázott fordulókban hatalmas tócsák voltak a 400 méteres pályán, amit minduntalan ki kellett kerülni. Ez pedig annyit jelentett, hogy Csaplárnak körönként két és fél méterrel többet kellett futnia. Persze akkor ez még így nem számított világcsúcsnak, két évvel később viszont már 1 óra 3 perc 1,2 másodperccel sikerült neki a rekord. Az akkori krónikák szerint „az ő teljesítménye az egykor világhírű Nurmi eredményeihez hasonlítható és Csaplár tehetsége, sportszerű életmódja a legszebb reményekkel kecsegteti a magyar távfutás jövőjét".

1946-ban Oslóban Európa-bajnoki bronzérmet nyert tízezer méteren: egyedüli magyarként lett dobogós ezen a kontinenstornán. „Ma is sokszor előttem a kép, amit az esti reflektorfényben láttam, hogyan kúszik fel az árbocra a magyar zászló. Nem tagadom, könnyeztem, s az a felemelő érzés töltött el: érdemes sportolni, atletizálni..." – nyilatkozta 1985-ben a Képes Sportnak.

1956-ban ment külföldre, az Egyesült Államokban telepedett le, ott veterán bajnoki címet is szerzett. Gyermekkorától fogva foglalkoztatta az írás, már 20 évesen megjelent első verseskötete, de a szobrászat is vonzotta. Dr. Csaplár András 1995-ben, 83 éves korában hunyt el Los Angelesben. Végakarata az volt, hogy szülőföldjén temessék el, így halála után Amerikában nem is tartottak szertartást. Születésének századik évfordulójához közeledve sikerült nemrégiben megszervezni a mecséri temetését. Múlt hétvégén hamvait szertartás keretében a szigetközi település temetőjében helyezték el: itt voltak az Egyesült Államokból érkező gyermekei, rokonok, barátok, ismerősök. Csaplár Zoltán mecséri polgármester nagybátyjának temetésén beszédet mondott a 137 éves MAC elnöke, Kállay Kristóf, aki egyben a Magyar Atlétikai Szövetséget is képviselte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 600 ezer dollárral nőtt a Magyar Nagydíj jogdíja

Több mint 600 ezer dollárral emelkedett a 2012-es Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésének jogdíja. Tovább olvasom