Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Havas lejtők vonzásában

A síszezon kezdete előtt tájékozódtunk a felszerelésekről és a síelési lehetőségekről.

A síszezon kezdete előtt a Kisalföld a felkészülésről, a felszerelésvásárlásról, a hazai és a külföldi országok nyújtotta síelési lehetőségekről tájékozódott. Panácz Attila, a győri Nádor városi Közoktatási Központ testnevelő tanára hosszú évek óta szervez sítáborokat Szlovákiába, így temérdek tapasztalattal rendelkezik a sportág területén.

Az esztendők során a kollé gáival együtt számos gyereket avatott be a síelés rejtelmeibe. Fontos a felkészülés Sokan kelnek útra a környező országokba, hogy hódoljanak a szenvedélyüknek. A téli sport szerelmesei sokszor azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a síelést ideális esetben megelőzi egy fizikai felkészülés, amely során a szervezetünket hozzászok tatjuk a terheléshez.

Nyilván annak van nagyobb szerencséje, aki folyamatosan sportol. Például a gyerekeknek, akik a testnevelés órákon megfelelő erőnléti alapot szereznek. Nehezebb dolga annak van, aki az íróasztaltól feláll va rögtön a sípályára megy. Ez esetben fennáll a sérülés veszélye, illetve a sportoló kedve is el mehet a síeléstől, ha esetleg nem bírja a fizikai igénybevételt.

Ha már egyszer valaki sok pénzt költ el a hobbijára, akkor az a jó, ha örömét is leli benne. A rávezető sportág legjobb és legegyszerűbb formája a futás, akár terepen is. Nem igényel különösebb anyagi ráfordítást és remek állóképességet lehet vele szerezni. Célszerű töltésen vagy erdőben futni, a jobb hangulat miatt akár csoportosan is. A változatosság kedvéért hosszabb és rövidebb távok egyaránt szerepeljenek a programban. A fokozatosságra természetesen ügyelni kell. A futás mellett a lépcsőzés és a guggolás is hasznos erőgyűj tés lehet. A felkészülést tornával, továbbá a has- és a hátizom erő sítésével is színesíthetjük.

Ajánlott legalább heti háromszor fél órát mozgással tölteni, de természetesen nem a sítúra előtt egy héttel illik elkezdeni... Síeléskor elsősorban a láb és a törzs van kitéve a legnagyobb igénybevételnek. A kezdő síelők re több figyelmet kell szentelni, hiszen ők azok, akik a sportolás során a leginkább elfáradnak. Drága felszerelés A síelés drága sport, a felsze relés elég sokba kerül. A boltok ban könnyedén elkölthet több tízezer forintot is a vásárló. A legolcsóbb sícipő 20.000 forint, de találni 80.000-ért is.

A legdrágább természetesen maga a síléc, amely kötéssel együtt 50.000-től kezdődik, a határ pedig a csillagos ég... Síbotot már 2500 forintért is kapni. A megfelelő ruházat és a réteges öltözködés nagyon fontos. Egy jó minőségű síruha, amely víz lepergető, vízáteresztő és kien gedi magából a testpárát, az „cirka" 60.000 forint.

Van olcsóbb is, de ha nem szellőzik, akkor könnyen megfázhat a sí elő és oda a szórakozás, nem be szélve a gyógyszerek költségéről. Fontos a sí- vagy a napszemüveg viselése, illetve a bőr védelmére is nagy figyelmet kell fordítani. Gyerekek esetében ajánlott a si sak, amely bukás esetén megvéd a fejsérüléstől. A rosszul beállí tott kötés mindig balesetveszé lyessé válhat.

Használt léc esetén is fontos a szezonkezdet előtt a sílécet át vizsgáltatni. A nagyon régi fel szerelésekkel óvatosan kell bán ni, hiszen ez a helytelenül beál lított kötéshez hasonlóan bal eseti veszélyforrás lehet. A szak emberek nem javasolják, hogy sílécet vagy -cipőt az ismerősök től kérjünk kölcsön, még akkor sem, ha esetleg véletlenül egye zik a testsúlyunk, a testmagasságunk vagy a cipőméretünk.

A szakboltból történő köl csönzés azok számára megfelelő, akik ritkábban síelnek. Vonzó pályák külföldön Magyarország természeti adottságai sajnos nem túl ked vezőek a síelés szempontjából. Kósa Istvántól, a megyei síszö vetség elnökétől megtudtuk: Sop ronban négy és fél millió forintot költöttek a Dallos hegyi sípályára, amely remélhetőleg még időben elkészül és birtokba vehetik a sportbarátok.

Eplénybe is érde mes elutazni azoknak, akik síelni szeretnének. Ausztiában Semme ring mellett St. Corona lehet az úti cél. Nyúlon egyáltalán nem működik a pálya, Pázmándfalun pedig a tulajdonos nem tudja vál lalni a fenntartás költségeit. A környező országokban kü lönböző árkategóriában jócskán találni sípályákat. Szlovákia a legolcsóbb, az ország egyik ked velt síterepén, Donovalyn a hat napos síbérlet ára felnőtteknek 12.500 forint, gyerekeknek pe dig 8600. Ha a két ünnep között utazunk, akkor a dupláját kell fi zetnünk. Ez a tendencia egyéb ként szinte az összes környező országok áraira jellemző. Szlová kiában magyar nyelvű, nyolc órás síoktatáson is részt vehe tünk 9500 forintért.

Egy négy ágyas hotelszoba reggelivel öt éj szakára fejenként 30.800 forint. Honfitársaink kedvelt úti cél ja az Ausztriában található Sem mering. Az autópályán kön nyen megközelíthető és nincs is túl messze. Az egy napra szóló felnőttsíbérlet ára 7100 forint. Gyerekeknek ugyanez 4100. Az egyik sípályához közeli hotel ben 8900 forintért szállhatunk meg egy éjszakára. Az árban a reggeli is benne foglaltatik. A németországi Garmisch Partenkirchenben a hat napra szóló síbérlet 42.900 forintba kerül.

A gyerekeknek némi ked vezmény jár, ők tizenhétezer fo rinttal olcsóbban használhatják a felvonót. A német hotelszoba ára majdnem háromszor annyi ba kerül, mint az osztrák, ugyan is 22.400 forintnyi eurót kell le szurkolnunk egy éjszakáért. Remek minőségű pályák, de a némethez hasonló borsos árak vár ják a síelőket Olaszországban. Val di Fiemmében a hatnapos felnőtt síbérlet ára 31.450 forint, a gyer mekeké 24.600, a szenioroké pe dig 29.850.

Egy háromcsillagos, félpanziós ellátás egy hétre egy em bernek 110.300 forint. Jellemző, hogy ugyanez karácsony és szil veszter között már 179.400 forint... Profi pályák, profi felszerelés: az amatőrök számára sem elérhetetlenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doppingvita az Európai Parlamentben

Évente több millió amatőr vagy csak kedvtelésből sportoló fiatalember használ ajzószereket, és ennek… Tovább olvasom