Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hat év alatt ötven serleg

A tizenkétéves, győri Horváth Ádám az egyetlen gyorsasági minimotoros versenyző a megyében.

Tizenkét éves kora ellenére már ötven kupa van a tarsolyában. Célja, hogy egyszer világbajnokságon szerepeljen. Nem csak az ünnep miatt fontos dátum 1998. október 23. a győri Horváth család életében. Fiuk, az akkor mindössze ötéves Ádám ugyanis ezen a napon vezetett életében először motort a Szombathelyhez közeli Pannóniaringen. Azóta már eltelt több mint hat esztendő és Ádám a budapesti Moped 91 SE színeiben idén január 21-én átvehette az ötvenedik kupáját, miután a tavalyi év szlalom-kupasorozatának harmadik kategóriájában mindenkit maga mögé utasított. Ezzel már a harmadik bajnoki címét gyűjtötte be.

A lakásba belépve látszik, hogy Horváthéknál szinte minden a motorozásról szól. Poszterek a falon, lefűzött magazinok, újságcikkek, fényképek no és rengeteg kupa. Az édesapa, Horváth Imre büszkén mesél a fiáról, a megye egyetlen gyorsasági minimotoros versenyzőjéről, aki feltehetően tőle örökölte a benzingőz szeretetét. Elmondta, hogy Ádámmal együtt általában a likócsi gokartpályán gyakorolnak hetente egy vagy két alkalommal.

A versenyeket Budapesten vagy Kiskunlacházán rendezik, ahová szponzorok híján a maguk költségén utaznak el és saját zsebből fizetik ki a borsos, futamonkénti nyolc-tizenegyezer forintos nevezési díjakat. Drágák a felszerelések – például a több mint százezer forintos speciális védőruha – és az alkatrészek is. Ahhoz, hogy ebben a kategóriában valaki sikeres legyen, évi sok százezer forintra van szükség. A későbbiek során pedig milliókra...

Az édesapa természetesen örül a jó eredményeknek, azt is fontosnak tartja viszont, hogy Ádám a közúti forgalomban is biztonságosan tud majd közlekedni. A pálya mellett állva félti a fiát, de nem akarja megfosztani attól, amit láthatóan nagyon szeret csinálni. Ádám életében a motorozás mellett az atlétika – amellyel remek erőnlétet lehet szerezni – és az iskola is fontos szerepet játszik.

A fiú ugyanis kitűnő tanuló a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Megtudtuk tőle, hogy álmaiban egy világbajnoki részvétel szerepel. Motorjáról annyit kell tudni, hogy egy gyorsasági Honda NSR 50-es, hatsebességes, elöl-hátul tárcsafékes és nagyon gyorsan megy... A fiatal motoros példaképe Valentino Rossi, az ő stílusa, tudása és vagánysága tetszik neki a legjobban.

Megyénk egyetlen gyorsasági minimotorosa jelenleg a március ötödikei szlalomversenyre és az áprilisi gyorsaságira készül. Hamarosan a motor is előkerül a garázsból, hogy együtt róják a köröket az idei viadalokon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a legjobbaknak

A Kisalföld szervezésében látványos műsorral egybekötött rendezvényen adták át a díjakat a tavalyi esztendő legjobb megyei sportolóinak.  A jubileumi, 25.  díjátadásra meghívást kaptak a korábbi évek győztesei is. A győri Patio étterem elegáns különtermében rendezett eseményen részt vett többek között dr. Szakács Imre, Balogh József és Kadler Gusztáv is. Tovább olvasom