Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Háromból három ezüstérem

Minden idők legsikeresebb évét zárta a Graboplast-ETO. Három ezüstérmet szerzett az együttes. Két román válogatottal erősítettek a zöld-fehérek.

Ahol elindult a közelmúltban véget ért szezonban a Graboplast-ETO, mindenütt második helyen zárt. A három ezüstérem (magyar bajnokság, Magyar Kupa, EHF-kupa) a női szakág történetének legsikeresebb szereplése. Róth Kálmán vezetőedző szerint ez a teljesítmény a hazai bajnokságban megfelel a papírformának, a nemzetközi porondon pedig már a döntőbe jutás is bravúrnak számított.

Nem jött a kiszemelt sztár

„ A szezon előtt megfogalmazott célkitűzésben szerepelt, hogy az egyik fronton esetleg jó lenne felérni a csúcsra. Ne feledjük azonban, hogy ekkor még szó volt egy klasszis játékos érkezéséről, amiből aztán rajtunk kívül álló okok miatt nem lett semmi. Ismeretes, a kiszemelt Motognát klubja mindenféle praktikákkal Zilahon tartotta. A keretben amúgy döntő változás nem történt, a kulcsemberek közül ugyan távozott Lovász, s sokan aggódtak, hogy a pótlása gondot jelent majd, de Bódi és az érkező Kovacicova az egész évet tekintve jól oldotta meg a feladatot."
Jól kezdte a szezont a Graboplast-ETO, mindjárt a második fordulóban győzött a bajnok Dunaferr otthonában, majd később a Népligetből is elhozta a két pontot a csapat.

„ Pedig a felkészülésünk nem volt zökkenőmentes, hiszen a sérülések, a felnőtt- és korosztályos válogatottak távolléte miatt volt, hogy az első csapatból négy-öt játékos maradt a klubnál. Ettől függetlenül a munkát sikerült elvégeznünk, s a kezdeti sikerek még jobban összekovácsolták a társaságot."

Tavaszi fáradtság

A vb előtt első helyen állt a csapat, a végül ezüstérmet hozó világbajnokság miatti szünet viszont kissé visszavetette a társaságot.
„ Januárban volt egy kis törés a lendületünkben, különösen Görbicznél volt ez szembetűnő. Ilyen sorozatterhelésnek – elsősorban a fiatal játékosok esetében – természetes velejárója a hullámvölgy, mely az Estella elleni EHF-kupameccsünkön csúcsosodott ki. A lányok elsősorban fejben fáradtak el, nem fizikálisan. A Dunaferr elleni hazai meccsen, ahol talán az idény legjobb játékát nyújtottuk, átlendültünk a holtponton, mégpedig úgy, hogy a fáradtságot akarattal tudtuk pótolni."
A rájátszásban sűrű volt a program, de a csapat végül véghezvitte a bravúrt: hátrányos helyzetből hozta vissza a Bajnokok Ligájában indulás lehetőségét.

„ A korábbi nagy terhelés ezen időszakra már teljesen felőrölte az erőnket, ráadásul a Fradi Győrött ki tudta használni, hogy mi egy nehéz meccs és egy fárasztó utazás után voltunk, továbbá őket a tét sem nyomta annyira, mint bennünket. Ekkor döntő volt, hogy Vácott egy időntúli szabaddobásból elért góllal nyerni tudtunk, s ez a hátralévő találkozóra újabb lökést adott a »kifacsart« játékosoknak, s a Népligetben a csapat visszaszerezte a BL-selejtezőt érő második helyet. Itt kijött, hogy a mi csapatunk erősebb, előrébb tart, vagyis úgy érzem, a reális sorrend alakult ki a bajnokságban."

Nyomasztó volt az elvárás

Az itt szerzett ezüst mellett a Magyar Kupában is ugyanilyen színű érem jutott Róth Kálmán együttesének.
„ Sajnos a hazai rendezés negatív hatással volt a szereplésünkre. Lépten-nyomon mást sem lehetett hallani, mint hogy most megszerezhető az aranyérem. Ez pedig megbénította a lányokat mind az elődöntőben, mind pedig a döntőben. Különösen a Fradi elleni első meccsen volt ez érezhető, a döntőben pedig egy jobb erőkből álló csapattal szemben esélyünk sem volt a sikerre."Ami az EHF-kupát illeti, itt a Graboplast-ETO jócskán túl teljesítette az eredeti célkitűzést.

„ Előzetesen az volt a terv, hogy minél tovább jussunk, s ott maradjunk a nemzetközi elitben. Az utolsó meccset leszámítva ezt maradéktalanul teljesítettük is, Viborgban azonban »becsődölt« a csapat. Mindezek ellenére óriási eredmény volt már a fináléba jutás is. Azt hiszem, mindenki, akinek egy kis köze van a győri kézilabdához, legyen az vezető, játékos, edző vagy szurkoló, büszke lehet erre szereplésre, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ellenfeleink közül csak a román Vilcea költségvetése kevesebb a mienknél, a többi klub ennél jóval több pénzből gazdálkodhat."

nehéz évre számítanak

Hogy mit hozhat a jövő a győri csapat számára, még nehéz megmondani, az mindenesetre tény, két nemzetközi szintű klasszissal bővült a keret – a román válogatott Gogirla és Bradeanu érkezik –, így joggal lehet remélni, hogy akár már a következő szezon végén aranyra cserélhető az egyik fényesen csillogó ezüstérem. Bár Róth Kálmán azért óvatosan fogalmaz.
„ Sokan nem hiszik, de nagyon nehéz év előtt állunk. Hazai fronton továbbra is ott van a nagyon erős Dunaferr, s a többi riválisra is oda kell figyelni. A nemzetközi porondon pedig még előbb túl kell jutni a Bajnokok Ligája selejtezőjén, hogy lássuk, mire lehet jó ez a csapat. Természetesen azért dolgozunk annyit az eddigiekhez hasonlóan nagy fegyelemmel, hogy a lehető legjobb szerepléssel örvendeztessük meg szurkolóinkat."

Az edző egyéni értékelése

Sirina Irina: Ez az év még az övé volt. Meghatározó szerepe volt a sikereinkben, az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta.
Petróczi Viktória, Herr Orsolya: Mindketten kevés lehetőséget kaptak, a képességeiket így nem tudtuk igazán felmérni.
Bódi Bernadett, Mónika Kovacicova: Közel azonos teljesítményt nyújtottak. Nagyjából azt hozták, amire számítani lehetett tőlük. Pár meccstől eltekintve megoldották a rájuk bízott feladatokat. Nyáron mindketten továbbfejlődhetnek.

Mehlmann Ibolya: Rapszodikus volt a játéka, a klasszis és a gyengébb szint között ingadozott a formája. Örömteli, hogy védekezésben is egyre inkább megoldotta feladatát. Ezen a téren további lehetőség van benne.
Görbicz Anita: Nagyon érett teljesítményt nyújtott. Fegyelmezettebb, taktikusabb volt, s a védekezése is sokat javult. A mezőnyjátékosok között egyértelműen ő volt a legjobb. Rövid időn belül igazi klasszissá vált.

Ana Dokic: Védekezése és támadójátéka is hatékony volt. A védekezés minden formájában alapembernek bizonyult. Az irányítóval és a két átlövővel is kiválóan megértette magát.

Borbás Rita: Az egyik legnagyobb teljesítménye az volt, hogy a súlyos balesete után rengeteg munkával játékképessé tette magát. Az előző nyár egyik legjobb igazolása volt, Dokicot szinte mindig tudta pótolni.
Carmen Nitescu: A szezonja a védekezésről szólt, e nélkül nem lehettünk volna ilyen eredményesek. Sérülése miatt támadásban nem volt elég hatékony. Sok sikert kívánok neki a Metzben.
Mörtel Renáta: Az ő játéka is rapszodikus volt. Fejlődése megtorpant, különösen tavasszal volt ez szembetűnő, bár erre magyarázat lehet a sérülése. Mindettől függetlenül mind támadásban, mind védekezésben alapembernek számított, de még közel sem kész játékos. A jövő embere.
Vérten Orsolya: Összteljesítménye jó. Megbízható, egyenletes játékot nyújtott, s olyan taktikai feladatokat is megoldott, mely nem jellemző a balszélső posztra.

Juhász Gabriella: Fiatal, tehetséges játékos, aki tulajdonképpen a Debrecen ificsapatából került Győrbe. Remekül beilleszkedett az együttesbe. Óriási lehetőség van benne, s biztos, hogy sok örömet szerez még a szurkolóknak.

A klub utánpótlásának erejét bizonyítja, hogy több tehetséges serdülőt vagy ifistát is pályára lehetett küldeni az idény során, s Micskó Zsófia, Bognár Barbara, Belső Anett, Temes Bernadett, Miklós Zsanett és Szamoránszky Piroska is megoldotta a részfeladatokat még a legélesebb helyzetekben és a legnehezebb ellenfelek ellen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés sikerélmény jutott

Alig-alig szerzett örömet szurkolóinak a Győri ETO FC csapata a legutóbbi első osztályú… Tovább olvasom