Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Három plusz egy Sopronnak

Kosárlabdában és kézilabdában általában papírforma-eredmények születtek. Tudósításainkat a mérkőzésről itt olvashatják.

Soproni Ászok–Dombóvár 94–85
(26–23, 22–15, 20–27, 26–20)

Sopron, NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, 1000 néző. V.: Király, Ádám. Ászok: Csirke 5, WALKE 30/6, Parker 14/6, SAJNI 10, GLISOVIC 25. Cs.: MALJKOVIC 6/6, Horváth, Stan 2, Bogdán 2. Edző: Kmézic Zorán.

Dombóvár: PUSKÁS 17/3, SPIVEY 19/3, HALINMIC 23/12, VAVRA 13, Csaplár-Nagy 4. Cs.: Bódi 2, Panta 7. Edző: Déri Csaba.


A juniorok meccsén 70 ponttal nyertek a soproni fiatalok! Az Ászok vezetősége a két nyeretlen felnőtt gárda találkozóján a különbség töredékével is beérte volna, csak szülessen már meg végre az első győzelem. Soproni szempontból jól indult a találkozó, hiszen a két színes bőrű kosaras, Parker és Spivey párharcából rendre a hazai játékos került ki győztesen, és ez nagyban befolyásolta az eredmény alakulását.

A valóságos repülőrajtot vevő Ászok Parker és Walke eredményes játékával 12–5-ös előnyre tett szert. Ezt követően kissé túlpörögtek a soproniak és a már említett Spivey kamikazebetörések után szerzett kosarakkal büntetett. A Sopront az átmeneti hullámvölgyből Sajni egy bődületes zsákolással lendítette át. Az ő remeklésének köszönhetően újra elhúzott 8 ponttal az Ászok, ám a játékrész hajrájában ismét kapkodott, így a rutinos Puskás jóvoltából felzárkóztak a vendégek. Walke Maljkov tripláival indult a második felvonás. A sörgyáriak új szerzeményének első soproni színekben szerzett első kosarával 8 egységgel ugrott meg az Ászok, ám ezt Halimic egy büntető-tripla kombinációval gyorsan a felére csökkentette. Walke begyűjtötte a harmadik személyijét, így leültette Kmézic.

Magassági fölénye ellenére az Ászok a negyed közepén távolról erőlködött, ám kevés sikerrel. Aztán mihelyt elkezdték a soproniak bejátszani a labdát Glisovicnak, rögtön 10 pontra nőtt a különbség. A második félidő eleje Parkerről és Halimicről szólt. Előbbi tripla után begyűjtötte sajnos negyedik személyijét, a vendégek „nehéztüzére" pedig nagyon belőtte magát.

Azt követően Walke gyakorlatilag egyedül húzta az Ászok szekerét, míg a másik oldalon, mivel a soproniak nagyon ügyeltek a vendégek külső dobásaira, a palánk alatt megüresedő helyre ügyesen játszották be a labdát a dombóváriak. A játékrész hajrájában aztán, mivel továbbra is csak Walke jelentett veszélyt e periódusban a vendégek kosarára, meg is fordította az állást a tolnai társulat, ám a negyed hajrájában Glisovic megrázta magát, és hárompontos előnnyel zárhatta a befejező periódust az Ászok.

Elég aggasztóan indult az utolsó negyed. Az addig jobbára csak erőlködő Spivey másfél perc alatt szinte 7 ponttal meglőtte a Dombóvárt. Mint már oly sokszor a találkozón, Walke volt az, aki betalált, ráadásul ezúttal a hárompontos vonalon túlról! Ez lélektanilag nagyon fontos találat volt, Glisovic közeli kosaraival és büntetőivel fordított az Ászok, miközben Sajni egy remek szereléssel vétette magát észre, Maljkovic pedig ebben a lélektani kulcspillanatban beszórt egy roppant fontos triplát! Remek lett a hangulat, igazi katlanjelleget öltött ekkor a sportcentrum, miközben Walke dobott pontjainak száma lassan megközelítette éveinek számát!

Ezután Puskás triplája enyhén szólva nem hatott nyugtatólag a hazai szurkolók idegeire. De Glisovic a legjobbkor pöckölt egy lepattanót a vendégek kosarába, a szurkolók örömét pedig a záró dudaszó pillanatában Bogdán zsákolása tette teljessé.
Kmézic Zorán: – Nagyon boldog vagyok, nagyon nehéz volt és remélem, azzal, hogy a Dombóvárt megverték, végre saját magukat is legyőzték játékosaink, így bízom benne, hogy ez a következő találkozókon is megmutatkozik majd.
Déri Csaba: – Nehéz megérteni, hogy ha ez a két csapat így tud játszani, akkor miért áll a bajnoki tabella alján.


Szeviép Szeged–Soproni Postás 67–78
(23–27, 19–22, 14–13, 11–16)

Szeged, NB I-es női kosárlabda-mérkőzés, 200 néző. V.: Téczely, Márton. Szeged: Lukic 2, Mandache 8, MÉSZÁROS 16/9, KAJDACSI 16, Varga 12. Cs.: Lódi 6, Fürész 7. Edző: Ujhelyi Gábor.

Postás: Najdenova 9/3, Csákány 13/3, Eördögh 11, Ambrus 9, Papp 24/3. Cs.: Englert 3/3, Fodor 5/3, Russai 4. Edző: Meszlényi Róbert.

A hétközi váratlan kupafiaskó, no meg hatórás fárasztó buszozás után egészen pazar támadójátékkal rukkolt ki a bajnoki mérkőzés nyitónegyedében a soproni gárda. Gyors, pontos passzokkal ügyesen hozták egymást tiszta helyzetbe Meszlényi Róbert tanítványai, és a dobások is „ültek". Mégsem tudott jelentős előnyre szert tenni a soproni zöld-fehér alakulat, és ennek az volt az oka, hogy nemcsak támadásban, hanem védekezésben is „gólképesek" voltak Ambrusék. Ez, valamint hogy a lelkes szegediek is 20 pont fölött termeltek az első félidőben, leginkább annak volt köszönhető, hogy a hazai együttes játékosai renge teg lepattanót szereztek a soproni palánk alatt, így tudták tartani a lépést a Postással.

A játék képe túl sokat a második negyedben sem változott, sűrűn hullottak a kosarak itt is, ott is. A Postás az első 20 percben egészen kiemelkedő, 70 százalékos dobóteljesítményt nyújtott, ám nem kimondottan hatékony palánk alatti védekezése miatt nem tudott megnyugtató előnyre szert tenni. A látványos kosáresőt a harmadik negyedben felváltotta a küzdő jelleg, mindkét gárda az első 20 percben látottnál nagyobb figyelmet fordított a védekezésre. Ezt a játékrészt Mészárosnak köszönhetően a szegedi együttes nyerte, ám felzárkózni nem tudott a hazai alakulat. A nagy küzdelem a befejező 10 percre is megmaradt, ám a végig egyenletesebben kosarazó soproni együttes Papp kosaraival végül bebiztosította a győzelmet és Szegeden is megőrizte veretlenségét.
Meszlényi Róbert: – Nehéz mérkőzésre számítottam és ez be is jött, ám úgy érzem, ha center gondjaink megoldódnak, akkor az ilyen mérkőzéseket biztosabban tudnánk hozni.


BSE ESMA–GySEV-Orsi 65–72 (16–15, 12–17, 24–21, 13–19)

Budapest, NB I-es női kosárlabda-mérkőzés, 800 néző. V.: Hartyáni, Cziffra.

BSE: POP 14/6, Kosjár 7, HAGARA 14, Dzsuver 7, Kalmár-Nagy 10. Cs.: Andó 7, Sarik 6. Edző: Ujvári Miklós.

GySEV: Bevilaqua 10/3, BALOGH 18, BO GOJEVIC 18, Seres 8, Alessandra 7. Cs.: ZA KALUZSNAJA 8, Dénes 3/3, Szőke, Török. Edző: Farkas Sándor.

A csapatépítés folyamatát élő GySEV együttesén a mérkőzés elején egyáltalán nem látszott a váratlan hétközi rózsahegyi Euroliga-vereség sokkoló hatása. Gyors és pontos akciókkal, Balogh, valamint Bogojevic eredményes játékának köszönhetően hamar 6 pontos előnyre tett szert a soproni együttes. Ezt követően azonban elég volt két eladott labda Bevilaqua részéről ahhoz, hogy magához térjen és feltámadjon a BSE, amely Pop vezérletével a negyed végéig megfordította a találkozó állását.

A második negyedben aztán keményebben védekezett a GySEV, ám a támadójáték még mindig akadozott, így visszafordította a soproni gárda a mérkőzés állását, ám jelentősebb előnyre nem tudott szert tenni. A szünet után remekül kezdett a soproni együttes, ám időközben a kissé eldurvuló, de mindenképpen nagyon-nagyon keménnyé váló összecsapáson Alessandra és Bogojevic is összeszedte a negyedik személyi hibáját. A fővárosiak mestere 44–32-es soproni vezetésnél időt kért, és ezt követően 180 fokos fordulatot vett a játék képe. Az időkérés hazai oldalon látványos feltámadást, a soproni oldalon pedig döbbenetes rövidzárlatot idézett elő, ekkor egy 13–0-ás szakaszt produkáltak a fővárosiak. A negyedik negyed elején előbb Alessandra, majd Bogojevic is kipontozódott.

Az addig halovány Zakaluzsnaja fontos kosarakat és lepattanókat szerzett, és néhány remek ütemű szereléssel állította meg a fővárosiak akcióit. Ismét a maga oldalára fordította az állást a GySEV, a végjáték pedig, ahogy a bajnoki nyitányon, amikor Szolnokon hosszabbítás után dőlt el a találkozó, itt is Balogh Juditról szólt, aki dobott 6 pontot és adott egy remek gól passzt Zakaluzsnajának, így a végső percekben már megnyugodhattak a soproni hívek.
Farkas Sándor: – Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy nagyon sok a tennivaló, és ezek után néhány játékossal nagyon komolyan el kell beszélgetni.


SMAFC-Roto Elzett–Budafok KK 86–57
(28–15, 11–16, 20–14, 27–12)

Sopron, NB I B csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, 400 néző. V.: Németh, Dombai.

SMAFC: PALOTAI 23/12, Kováts 4, MIKE 16/9, VAVRA 16, Preiner 12. Cs.: Balogh G., Zsirai 5/3, Molnár 4, Karácsonyi, Szlávik 4. Edző: Horváth József.

A legjobb vendégdobók: Tímár, Halmos 15–15.
A napokban elhunyt korábbi soproni kosaras, Szlávik László emlékére gyászszünettel kezdődött a találkozó. A sérült Mogyorósyt nélkülöző egyetemiek jól kezdtek és jelentős előnyre tettek szert az első negyedben. A második tíz percben hibát hibára halmozott a SMAFC, így a grundkosárlabdában jobb budafokiak felzárkóztak. A harmadik negyed hajrájában Palotai vezérletével újra elhúzott a SMAFC, s a befejező tíz perc elején 20 pontra nőtt az előny, de megint jött pár hajmeresztő hiba. Végül hullámzó teljesítménnyel is biztosan nyertek az egyetemiek.
Horváth József: – Nem értem, ha van 20 pont elő nyünk, miért „varázsolni" akarunk, nem játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakkolimpia: a második helyen áll a férficsapat

A magyar férfi csapat 3.5-0.5-re győzött Szlovénia "A" együttese ellen, a női pedig 2-1-re… Tovább olvasom