Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Három fronton kell helytállnia

Dr. Tállay András az Országos Sportegészségügyi Intézet sportsebészeti osztályán dolgozik, emellett tagja volt az athéni előkészítő bizottságnak, ahol a sportegészségügyi kérdésekért felel, s ő a női kézilabda-válogatott orvosa is.

Munkában a női kézilabda-válogatott agilis orvosa.
– Doktor úr, hogyan lehet ezt a három dolgot napi 24 órában összeegyeztetni?

– Ha más kórházban dolgoznék, jóval nehezebb lenne, de mivel a sportkórháznak vagyok a munkatársa, ezt egyszerűbben meg tudom oldani. A kórház vezetése maga is támogatja azt, hogy a jelentősebb válogatottak felkészülését az intézet kollégái segítsék. Ez részben presztízs-, részben pedig létkérdés a kórház számára.

– Szinte együtt él a női kézilabdásokkal. Milyen tapasztalatai vannak a játékosok életmódjával kapcsolatban?

– Ez egy nagyon jó és érdekes kérdés. Amennyire profik ezek a játékosok a pályán, mindez annyira nem látszik viselkedésükön.

Egyrészt a játékosok sem megfelelően igényesek saját magukkal a táplálkozást, az étkezést vagy az italfogyasztást illetően. A másik nagyon fontos kérdés, hogy míg Nyugat-Európában az edzéshez szorosan hozzátartozik a regeneráció kérdése is, addig Magyarországon a tréningek után a sportolók általában gyorsan elhagyják a terepet, és nem tartják rendben az izomzatukat, a szervezetükben a megfelelő szénhidrát- és folyadékpótlás nem történik meg.

– Mindezek okozói lehetnek a sérüléseknek is?

– Természetesen igen, de itt jegyezném meg, hogy ezért sem feltétlenül a játékosok a felelősek. A sikerorientáció olyan mértékű már, hogy egyes játékosoknak a teljesen tét nélküli mérkőzésen is hosszú ideig játszaniuk kell, ahelyett, hogy pihennének. Hozzáteszem, hogy vannak különböző sérülésmegelőző edzésmódszerek, melyet a Ferencváros kézilabdacsapatánál két éve nagy sikerrel bevezettünk.

– Ezt a módszert vette most át a győri kézilabdacsapat is?

– Igen, bár a győri klubnak eddig is rendkívül jó sportegészségügyi háttere volt. Ettől függetlenül az ETO-nál felismerték, olcsóbb megelőzni egy sérülést, mint pótolni valakit, aki mondjuk fél évre kidől keresztszalag-szakadás miatt.

A válogatottnál van lehetősége a módszer alkalmazására?

– A női keret tagjai közül nagyon sokan szenvedtek túlterheléses bántalmaktól a felkészülés során. Sajnos nehezíti a dolgot, hogy a klubok és a válogatott érdekei nem igazán fedik egymást. A klubok szeretnék a lehető legjobb eredményt elérni, viszont ez könnyen a válogatott eredményességének rovására mehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graboplast-ETO: Verhető ellenfél

Kedden sorsoltak a nemzetközi kézilabdakupákban. Most dőlt el, hogy a Graboplast-ETO mely csapattal… Tovább olvasom