Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Három évtized után sem felejtették el

Kajak-kenu - Ünnepelt a magyar kajak-kenu társadalom: a hagyományoknak megfelelően idén is díjazták azokat, akik tíz, húsz, harminc, negyven és ötven éve világversenyen dobogón végeztek.
Győrből a még ma is versenyző három kiválóság mellett Benkó Tamás is részt vett az eseményen.

Világ- és Európa-bajnokok, valamint legendás edzőik vettek részt a magyar szövetség (MKKSZ) jubileumi ünnepségén, ahol az elmúlt 50 év bajnokait köszöntötték. A néhány éve kezdődött hagyomány szerint idén azokat a versenyzőket hívta meg a szövetség, akik az 1959-es, 1969-es, 1979-es, 1989-es, illetve az 1999-es világversenyeken értek el kiemelkedő eredményt.

Az ’59-es duisburgi EB-től, ahol még Mészáros György, Szöllősi Imre és Parti János voltak a magyar válogatott legeredményesebb versenyzői, egészen az 1999-es győri maraton-világbajnokságig – itt négy aranyérmet is nyert a válogatott – összesen 83 érmes versenyző és 39 edző kapott meghívót az ünnepségre.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke köszöntőjében arra emlékeztette a résztvevőket, hogy a 2009-es szezonban fantasztikus sikereket értek el a magyar kajakosok és kenusok, hiszen összesen 75 aranyérmet nyertek a világversenyeken. Baráth Etele azt is kiemelte, hogy a szövetség számára továbbra is nagyon fontos lesz a legendás bajnokok megbecsülése és a hagyományok tisztelete, hiszen az elődök tapasztalata és teljesítménye mindig erőt ad a jövő generációnak.

Győrből is voltak érintettek, a még ma is versenyzők közül Kammerer Zoltán, valamint a maratoni szakágban jeleskedő Csay Renáta és Salga István mellett az 1979-es duisburgi vb-n 10.000 méteren kajak négyesben bronzérmes Benkó Tamás is a meghívottak között volt.

„Szabó Lászlóval, Romhányi Zoltánnal és Konecsni Péterrel egy hajóban értük el ezt a szép eredményt, melyet aztán még abban az évben »megfejeltük« egy Amerika-bajnoksággal Kanadában. Tulajdonképpen már egy évvel korábban is közel voltunk a dobogóhoz, hiszen Belgrádban negyedikek lettünk. Bevallom, nagyon örültem a meghívásnak, jó lesz újra találkozni a régiekkel, akikkel nem sok kapcsolatom van, mondhatni semennyi" – mondta Benkó Tamás, aki Győrben, az Apor-iskolában testnevelőként dolgozik.

„Megvan a szakedzői végzettségem, az életem mégis úgy alakult, hogy nem a sportágban tevékenykedem, hanem az iskolában próbálom megszerettetni a mozgást a gyerekekekkel. A kajakkal mindennapos kapcsolatom nincs, alkalmanként egy-egy baráti összejövetel erejéig azért lejárok a vízi telepre" – folytatta a testnevelő, aki 1967 és 1988 között versenyzett, hosszú ideig Győrben, az egyetem évei alatt pedig a Honvédban. Mostani munkahelye előtt a Hild-iskolában volt testnevelő, az Aporban viszont a kezdetektől dolgozik.

Nagyon jól érzem magam az iskolában, hiszen szeretem, amit csinálok, megbecsülnek és elismernek. Azt hiszem, ennél több nem is kell, de azért az is jólesik, hogy a sportág vezetése nem felejti el a régi versenyzőket" – tette hozzá Benkó Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovifoci: nagyszabású gálával

Labdarúgás - Elnökségi ülést tartott az idén 10 éves jubileumát ünneplő Győri Ovifoci Club. Tovább olvasom