Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Három éve törvénytelenül működik a MOB

Másodfokon is kimondta az ítélőtábla: szabálytalan a MOB 2012-es közgyűlése. Azóta törvény­telenül működik a szervezet.
A szövevényes történet lényege: 2012. január elsejével új sporttörvény lépett életbe, ennek értelmében a MOB az egész magyar sport ernyőszervezetévé vált, az olimpiai bajnok úszóktól kezdve a futballistákon át a gombfocistákig és a vasárnapi kirándulókig mindenkiért felelnie kell. A megsokasodott feladatok miatt új alapszabályra és struktúrára volt szükség - írja a borsonline.hu.

– Már a változások megszavazására meghirdetett közgyűlés előtt jeleztem, hogy az esemény összehívása szabálytalan volt. Kiírták a tisztújítást is, miközben az új alapszabályt még el sem fogadták. Tehát fel sem vetődött, hogy az alapszabályt esetleg nem fogadják majd el. Senki nem foglalkozott az aggályaimmal. A közgyűlés után beadtam a keresetemet a bíróságra – elevenítette fel a történteket a Borsnak Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, jogász.

Nem csak ő vallja: az átalakítással önmagában nem lenne baj, a probléma annak levezénylésével volt. Az apparátus a kritikákkal nem törődve, a szakmai vitákat kerülve, tévedhetetlenségébe vetett hitétől vezérelve cselekedett. Habár az elmúlt három évet meg nem történtté már nem lehet tenni, a bírósági verdikt értelmében a közgyűlést a régi tagokkal meg kell ismételni, és a tisztségviselőket újra meg kell választani. Török szerint a felelősség egyértelműen az elnök Borkai Zsoltot terheli.

Mindenesetre az ítélet a MOB-ot romba nem dönti. Ám a tény, hogy magasról tesz a törvényekre, felmérhetetlen presztízsveszteséget jelent a sportba áramló, horribilis mennyiségű közpénz elosztásáért felelős szervezet számára.

A MOB közleményben utasította vissza, hogy az elmúlt három évben törvénytelenül működött volna, s hogy az ominózus közgyűlést meg kellene ismételni. Azzal érvel: 2013 májusában megint közgyűlési határozatok születtek mindarról, amiről egy évvel korábban.

Kolláth György alkotmányjogász, sportjogoktató úgy véli, ez egy rosszul sikerült megkerülős csel: – Elébe ment a határozatnak, de átszervezéssel vagy egyéb machinációval nem lehet kibújni a törvényi rendel­kezés alól. Nem értem a MOB-ot, bírósági ítéletekkel nem szokás dacolni.

Borsonline.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manchester City: Nasri vádlisérülés miatt egy hónapig nem játszhat

Vádlisérülés miatt egy hónapig nem játszhat Samir Nasri, a Manchester City labdarúgója. Tovább olvasom