Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Harc az eurómilliomosok ellen

Kosárlabda - Óriási a különbség a női Euroligában szereplő csapatok költségvetése között. Jellemző adat, hogy az MKB-Euroleasing Sopron női együttesének kerete összesen keres annyit, mint a CSZKA Moszkva egyik játékosa, Maria Sztyepanova.
A legjobb tizenhat között vérzett el az MKB-Euroleasing a női Euroligában. A kiesés tényénél fájóbb volt a mikéntje, az, hogy még hazai pályán is húsz pontot vert a soproniakra a francia Bourges. A szokott szakmai értékelés helyett érdemes megközelíteni a legrangosabb kupasorozat kudarcát anyagi oldalról is.

Az természetes, a pályán nem eurók, hanem hús-vér emberek szaladgálnak, ám tény: nem mindegy, hogy egy-egy klub mennyi pénzt tud áldozni a játékosokra. Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője mindenesetre megdöbbentő számokat mondott.

„Természetesen hiba lenne a szereplést kizárólag a pénzre lefordítani, ám azért sok mindenről árulkodnak a klubok költségvetései. Elöljáróban annyit elmondanék, az idén azért is volt nagyon fájó számunkra, hogy nem jutottunk be a legjobb nyolc közé, amire egyébként még nem volt példa, mert egy jeles jubileumot ünneplünk: tíz éve nyertük meg a Ronchetti-kupát. Vagyis előfordult már, hogy nagy eredményt érjünk el.

Igaz, az egy évtized alatt minden téren jelentős változás állt be a női kosárlabdában" – kezdte Török Zoltán, aki két fontos elemet emelt ki.

Sztyepanova (balra) egyedül keres annyit, mint a sztárcsapatok által már megkörnyékezett Gorbunova (középen) és társai együttesen. Fotó: Németh Péter

Erősebb lett a mezőny

„Az egyik szempont, hogy míg évekkel ezelőtt a magyar éljátékosok szinte egytől egyig idehaza játszottak, addigra ma a legjobbak negyven százaléka külföldön keresi a kenyerét. Őket az utánpótlásból lehetne pótolni, ám olyan hatalmas az űr az U21-es válogatott után, hogy ez megoldhatatlan feladatot jelent. A másik döntő változás, hogy mára a világ meghatározó játékosai Európában, az Euroligában játszanak. Így bár lehetett hallani olyan véleményeket, hogy a huszonnégy csapatosra bővített Euroliga mezőnye felhígult, valójában a helyzet úgy néz ki, hogy az eddigi elit mellé egyre jobban felzárkóznak a »középcsapatok«, s már ezen klubok is jelentős költségvetéssel rendelkeznek" – folytatta az ügyvezető.

„A mi büdzsénkről annyit tudok mondani, hogy egymillió eurónál nagyobb sosem volt, miközben a legjobb nyolc közé bejutott kluboknál három és fél-négymillió a legkisebb büdzsé, a következő kategóriás csapatok négy- és hétmillió eurót költenek évente, az orosz Jekatyerinburgé pedig nyitott, azaz nincs felső határa. Ha játékos kell, akkor megveszik azt, akit akarnak, s az ára sem számít. Éppen ezért volt nagy szó, hogy az előző két kiírásban továbbjutottunk velük szemben a nyolcaddöntőből.

Az orosz csapatok kapcsán érdemes azt is elmondani, hogy ezek az együttesek szinte teljes egészében lefölözték a piacot. A bevett gyakorlattal ellentétben, miszerint tíz játékosnál több nincs egy keretben, náluk nem ritka a tizenöt-húsz kosaras sem. Ráadásul ezek valamennyien szerződtetett profik, hat-hét tengerentúlival, fiatal egy sincs köztük. Még egy szemléletes példa a hatalmas különbségekre:
A mi játékosaink összesen keresnek annyit az idén, mint a CSZKA csapatából csak Sztyepanova, aki tudomásom szerint nincs a tíz legjobban fizetett női kosárlabdázó között..." – tette hozzá Török Zoltán, aki azt is elmondta: náluk nincs olyan játékos jelenleg, aki évi bruttó százezer euró környékén keresne. Mindeközben a legjobbaknál a sztárgázsi évi százezer és egymillió euró között mozog.

Az MKB a kosárlabda Ajaxa

Hogy miként sikerülhet mégis talpon maradni, s megtartani a versenyképességet, arról a következőket mondta a sportvezető: „Néhány éve elkezdtünk egy új utat járni, amit azóta már több klub is követ: keressük a fiatal tehetségeket a korosztályos világversenyeken. Itt még kedvező helyzetben vagyunk, a sztárklubok ugyanis a kész játékosokra fenik a fogukat. Nekünk marad az az öröm, hogy kinevelünk egy Gorbunovát, akiért már sorban állnak a nagycsapatok, vagy egy Milovanovicot, a magyarok közül említhetném Hontit, Hortit vagy Semseit. A legjobban talán a néhány évvel ezelőtti Ajax futballcsapatáéhoz tudnám hasonlítani a helyzetünket."

Az Euroligában való szereplés, hasonlóan a kézilabda BL-hez, anyagi megbecsülést nem nagyon jelent, a Final Fourba jutásért – a helyezéstől függően – 80 és 170 ezer euró közti összeget lehet kapni.
A reklámokat a csarnokban értékesíthetik a klubok, a mezeken azonban mindössze egy hirdetési felület adható el.

Olvasóink írták

  • 1. bobi 2008. február 22. 14:24
    „akkor lesz fiatalitás a csapatba , ha székely beleszeret egy fiatal lányba !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: Harmadik az Euro-Mobil-Trans

Teremfutball - Az Euro-Mobil nyert, míg az Arrabona FC kikapott az élvonalbeli futsalbajnokság 17.… Tovább olvasom