Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Halálában is segített

Némethy Tamás, a mindig úriember lovasedző temetésén tanítványok, barátok, rokonok sokasága volt jelen. A mester búcsúztatása után, talán pont az iránta érzett tisztelet, szeretet miatt döntöttek úgy, megpróbálják feléleszteni a győri lovassportot és az öttusát.
Némethy Tamás, akit délceg tartásáról, minden időben viselt úriemberi öltözetéről könnyen meg lehetett ismerni a lovasversenyek, edzőterepek környékén, 82 éves korában hunyt el.

Betegsége ellenére mindenről és mindenkiről tudott, ami a lovassport környékén történt. Az, hogy a lovaglás a megyében teret kapott, neki köszönhető. Magyar Vilmossal 1954-ben ők voltak azok, akik az öttusát és a lovassportot egyesületi formában elkezdték. Tanítványaik voltak, versenyekre jártak. Akkor is és azóta is fontosnak tartották, hogy a csizmának és a hangulatnak mindig fényesnek kell lenni.

Némethy Tamást nem csupán a megyében ismerték el. Az országban is számítottak tudására. Ezt bizonyítják tanítványai kiemelkedő eredményei. 1960-tól számtalan országos bajnokságot nyertek az általa irányított versenyzők. Háromszor nyerték meg a lovasiskolák versenyét. 1967-ben is ő volt a vezetőedző a salzburgi versenyen, mikor is elhozták a nemzetek fődíját a magyarok. Fia is lovasember lett, büszkeséggel töltötte el az édesapát, hogy ifj. Némethy Tamás is válogatottkeret-tag lett díjlovaglásban.

Kevesen tudják, hogy Tamás bácsi unokatestvére – akivel közösen ismerkedtek meg a háború előtt a Ludovika Akadémián a lovaglással, bár sokan azt mondják, kevésbé volt jó lovas mint ő – az amerikai válogatottat két évtizedig irányította.

Némethy Tamás segítette Fehér Mihály fogathajtó világbajnok felkészülését is, mint örökös edző. És halálában, úgy tűnik, segít megújítani a győri öttusát. Mint azt Bakó Lajostól és Kovács Zsuzsától, egykori tanítványaitól megtudtuk, Magyar Vilmos segítségével megszervezik az első szenior öttusaversenyt október 19–20-án Győrött.
A régi lovasokat a lovastanár búcsúja hozta ismét össze. Szervezkednek, már a városházán is jártak, és úgy tűnik, Tamás bácsi emléke előtt tisztelegve megpróbálják beindítani az egykor oly eredményes és népszerű sportot a megyeszékhelyen.

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvesztette az utolsó csatát

Hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap éjjel 47 éves korában elhunyt Tóth László, a Győri ETO… Tovább olvasom