Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ha szilveszter, akkor lóverseny

A lóversenyzés híveit legtöbben külön kasztként képzeljük el. Ám van egy nap, amikor a lovak és a fogadások szenvedélyes hívei együtt szurkolnak azokkal, akik pusztán kíváncsiságból, vagy szórakozásra vágyva „mennek ki” a lovira.

A szilveszteri ügetőt (mert hát erről van szó) évtizedek óta hagyományosan december 31-én tartják meg Budapesten, a Kerepesi úti pályán. A példát a „Boxing Day", az angliai karácsonyi nagy attrakció, a VI. György királyról elnevezett akadályverseny szolgáltatja. Ott az év utolsó vasárnapján tömött lelátók előtt száguldanak és ugranak a telivérek a kemptoni versenypályán, így búcsúztatva az óesztendőt.
Nálunk az egyetlen, télen is használható lóversenypályán, a főváros Kerepesi úti ügetőpályáján ugyancsak hagyománya van az évbúcsúztatásnak, mégpedig mindig a leginkább aktuális napon, szilveszterkor. Így lesz ez az idén december 31-én is, amikor délután két órától egészen estig zajlanak a futamok. Ez alkalommal nemcsak a hivatásos hajtók és a gyakorlott amatőrök ülnek a sulkynak nevezett kétkerekű kocsikba, hanem olimpikonok, élsportolók, művészek, s a rokon sportág, a galoppversenyzés kiválóságai, a zsokék is.

A szilveszteri hangulatot – mint minden évben – ezúttal is látványos, zenés program színesíti a versenyek szünetében, ám ennek az évzárónak különös hangulata lesz. Ugyanis minden bizonnyal ez az utolsó alkalom, amikor a hetven éve működő Kerepesi úti pályán csattoghatnak még szilveszterkor is az ügetőlovak patái. Hiszen már épül – sokéves keserves huzavona után – a három éve bezárt, s csak 2003 őszén újra megnyitott Kincsem Parkban (az egykori galopp-pályán) az új, ügető- és galoppfutamok megrendezésére átalakított versenytér számos nélkülözhetetlen kiszolgálóegysége, amelyek építési engedélyének hiányában eddig félbehagyva állt a beruházás. A tervek szerint jövő nyáron már mindkét ágazat versenyeit ott tartják, s bár a közönséget befogadó új lelátók építése nyilván tovább fog tartani, végre ismét a helyére kerül – a szó szoros értelmében is – a lóverseny Magyarországon.

Az a lóverseny, amely a világ szinte minden országában gazdaságosan működik, s csak néhol – így például nálunk – igényel fennmaradásához állami segítséget. Másutt a fogadásokból származó bevétel eltartja az ágazatot, nálunk a versenynaponkénti – átlag 10–15 millió forintos – forgalomból a költségek levonása után a versenydíjak azonnali kifizetésére sem mindig futja. A helyszínen, valamint az üzemeltető állami cég (a Nemzeti Lóverseny Kft.) kilenc fővárosi fogadóirodájában és a kft.-vel szerződött hét vendéglátó-ipari egységben elhelyezett fogadásokból nem folyik be annyi pénz, amiből a lóversenyzést fejleszteni lehetne, a tenyésztést és a futtatást számottevő részben magánerőből finanszírozzák, akik megtehetik.

Ilyenek szerencsére mind többen vannak, s az idei év rekordösszegű nyereményei is jó hírverését jelentik a pesti lóversenyeknek. Az utóbbi hetekben – a korábbiakhoz képest – hihetetlen összegű nyereményeket fizettek ki. Az abszolút csúcsot is most november elején érték el, amikor a ritkán játszható és még ritkábban eltalálható hatos befutóra (amikor az adott verseny első hat helyezettjének pontos sorrendjét kell megtippelni) egy és háromnegyed milliót megközelítő összeget nyert valaki. A legnépszerűbb fogadási formára – az első két helyezettet pontos sorrendben megjelölő befutójátékra – is novemberben született rekordméretű osztalék: a 200 forintos alaptétre 255 ezret fizettek a kasszánál! Az ennél nehezebb feladatot, de nagyobb nyereményeket is kínáló hármasbefutó-fogadás (az első három eltalálása a feladat pontos sorrendben) szintén 2003 novemberében hozott új rekordot (1 millió 150 ezer forintot), s hogy ezek nem csupán egyszeri, kirívó csúcsok, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a karácsony előtti versenynapon két futam után is háromnegyed milliós osztalékot vehettek fel a szerencsés nyertesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dajka a Matáv Sopron edzője

Dajka László lett a Matáv Sopron élvonalbeli labdarúgócsapatának edzője. A munkáját pályaedzőként… Tovább olvasom