Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyűrűzik a doppingbotrány

A feltételezések szerint Fazekas megpróbálta manipulálni a doppingtesztet, és emiatt szeretnék Annust is újra megvizsgálni - írja a New York Times. Egy másik érmesünk doppingtesztje pozitív lett.
Az ezüstérmet nyert Gyurkovics Ferenc (súlyemelés, 105 kg) doppingtesztje pozitív lett - értesült a Nemzeti Sport Online. A NOB részéről egyelőre nem tudták megerősíteni az értesülést, viszont a Doppingellenes Világszövetség (WADA) részéről megerősítették a hírt. Várhatóan elveszik Gyurkovics ezüstérmét. Ez a harmadik magyar súlyemelőt érintő doppingeset Athénban.

Bár a nemzetközi doppingellenőrök elmnetek Szombathelyre, hogy újabb mintát vegyenek Annus Adriántól, a magyar olimpikon nem kíván részt venni az eljárásban, azzal együtt, hogy tudja, így elveszik aranyérmét. Annus egyébként a telefonhívásokra sem reagál.

Csaltak vagy csalni szerettek volna?

A doppingvádak közepette a visszavonulás mellett döntött Annus Adrián, magyar olimpiai bajnok, ahelyett, hogy foglalkozott volna - ahogy ő fogalmaz - a teszteredményeinek manipulálását célzó kampánnyal - írja a tekintélyes amerikai lap az AP hírügynökségre hivatkozva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bár már vizsgálta az aranyérmet szerző kalapácsvetőt, de az illetékesek szerint újabb teszt lenne szükséges. Az NYT szerint a NOB azt szeretné megtudni, hogy a saját mintáját állította-e elő, vagy megpróbálta manipulálni az ellenőrzőrendszert, "ahogyan azt Fazekas Szabolcs a feltételezések szerint tette".

Fazekas Róbert azok után vesztette el diszkoszvetésben szerzett aranyérmét, hogy nem tudott megfelelő vizeletmintát adni a doppingvizsgálat során. Annustól pedig - amennyiben nem hajlandó alávetni magát az újabb vizsgálatnak - szintén el fogják venni az aranyérmet.

Annus egyébként azzal vádolta meg a Doppingellenes Világszövetséget (WADA), hogy az kampányt folytat ellene, miután egy névtelen levelet kapott a montreali központú szervezet, melyben megnevezésre kerültek a doppingolással vádolt sportolók.

Csalt vagy megkísérelt csalni?

Emlékezetes, hogy a nagyobb nemzetközi hírügynökségek szinte egyöntetűen tényként kezelik, hogy Fazekas kicserélte, vagy megpróbálta kicserélni vizeletmintáját. A CP kanadai hírügynökség egyenesen azt állítja: "egyértelműen megkísérelte becsapni az ellenőrzőrendszert." Az AFP francia hírügynökség pedig hivatalos forrásból is megerősítette azt a hírt, miszerint a magyar olimpikon megpróbált csalni.

Fazekas korábban azt állította, hogy a leadott mintája negatív, jóllehet a NOB eleddig nem vizsgálta azt.

Az athéni olimpia alatt 3000 sportolót vizsgálnak, ezek közül eddig csak két magyar sportoló nem tudott vizeletmintát adni. Fazekas mellett ugyanis Kovács Zoltán súlyemelő sem tudott megfelelő mennyiségű vizeletmintát adni a vizsgálaton.

Kovácsot diszkvalifikálják a súlyemelés versenyéből, és kizárják az athéni olimpiáról, vissza kell adnia akkreditációját. A NOB emellett felkérte a Súlyemelő Szövetséget, hogy módosítsa a sportoló eredményét, és fontolják meg, saját hatáskörében szükséges-e további lépéseket tennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gera belőtte első gólját a Premier League-ben

Gera Zoltán gólt lőtt a Premier League-ben! A West Bromwich Albion magyar csatára a 3. percben… Tovább olvasom