Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: Nem akarok elbújni

„ A saját pártomon belüli harctól szívesen megmenteném magamat, az ellenzékkel folytatott vitát viszont kifejezetten élvezem” – állítja Kisalföldnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.
– Egy évvel ezelőtt még csak a politikában bennfentesek ismerték a nevét, mostanra viszont az egész ország, bár ennek a ténynek egyelőre nemigen örülhet. Ha most kérnék fel, újra elvállalná a miniszterséget?
– Igen.

– Miért?
– Mert sikeres és büszke Magyarországot próbálunk összerakni. Ez persze sok küzdelemmel jár, amit azonban így is, úgy is meg kell vívnia az országnak. Ez kihívás az országnak, nekem személyesen pedig életem legnagyobb próbatétele. Nem tudok, nem akarok ez elől elmenekülni.

Gyurcsány Ferenc
– Ön jómódú, sikeres ember. Még mindig nem egészen értem, miért kívánkozott a politika élvonalába?

– Egy pici cégben kezdtem dolgozni a kilencvenes évek elején. Mindig összetettebb struktúrákkal akartam foglalkozni, s eljutottam odáig, hogy valóban nagy vállalatokat irányítottam. Aztán 1998 után azon kaptam magam, hogy már jobban érdekel, mi van a vállalaton kívül, mint belül. Jobban lekötötte gondolataimat például az egész európai baloldal átalakulása. Nem volt ez tudatos döntés, inkább hajtott a vérem.

– Az elmúlt hónapokban a jobboldal előbb a balatonőszödi, majd újabb ingatlanok adásvételével kapcsolatban vádolta meg törvénytelenséggel, erkölcstelenséggel. Időnként olyan érzésem van, mintha nem készült volna fel ezekre a támadásokra. Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő hétfői interpellációjára például eléggé ingerülten reagált.

– Felkészültem az ilyen vitákra, mélyen hiszek az igazamban. Természetes, hogy tele vagyok érzelemmel, mert egy nagy hazugsággal szemben védem a saját igazságunkat. Nem akarok elbújni a kérdések elől. Az interpellációkat napokkal előtte ismerem, sokat vívódom, mit válaszoljak, mi a helyes magatartás. Így történt hétfőn is, és nem szégyellem, hogy ebben az ügyben érzelmeim vannak, és azt tudatosan ki is mutatom. Miért kellene halvérűnek lennem, ha nem olyan vagyok?

– Nem tart attól, hogy a sorozatos botrányok hátráltatják további politikai ambíciói megvalósítását?
– Van ilyen kockázat, de nem az a dolgom, hogy kockázatmentesen éljek, mert akkor valóban otthon ücsörögnék. Senki sem miniszterként születik, és minden bizonnyal nem is akként hal meg. Az emberek támogatása elveszíthető, eljöhet az a pillanat, amikor azt gondolják, hogy jobb, ha ez a fickó elmegy. Ma azonban nagyon sokan azt látják, hogy ez az ember megküzd közös igazságunkért. Hogy van valaki, aki nem dől be mindannak a szemfényvesztésnek és hazugságnak, amelyet erőszakosan terjeszt a jobboldal.

– A parlamenti szavazásokból az látszik, mintha a kormánypárti képviselők csak félszívvel állnának ki ön mellett. Gondolt arra az elmúlt hetekben, hogy lemond?
– Soha. Az álláspontot, amit képviselek, kívül is, belül is vitában kell megnyerni. A saját pártomban több fordulóban sikerült a többséggel elfogadtatni a véleményemet. Az, hogy nem mindenkivel? Ezek annyira bonyolult, izgalmas és nehéz történetek, hogy nekem nem kell amiatt haragudnom senkire sem, mert nem ért velem egyet.
– Úgy látom, mintha nemhogy ellenére lenne ez a harc a kormánypártokkal és az ellenzékkel, hanem még élvezné is.
– A saját pártomon belüli harctól szívesen megmenteném magamat, de még az sincs ellenemre. Az ellenzékkel folytatott vitát viszont tényleg kifejezetten élvezem.

– Mit lehet ebben élvezni?
– A lehetőséget, hogy az álláspontom nyílt küzdelemben többségivé válik. Jó dolog tisztességgel megvívni másokkal. Nem gondolom, hogy használ az országnak, ha elhallgatjuk ezeket a vitákat.

– Nem tart attól, hogy ezek az ügyek csökkentik tárcája súlyát a kormányon belül?
– Nem a vita csökkenti egy politikus súlyát. Sőt, az támogatást, megerősítést is hozhat. A politikai súly a teljesítménytől függ. Azt pedig mindenki elismeri, hogy az új sportpolitika és -törvény megalkotásában, a finanszírozás átalakításában, a minisztérium munkájának hatékonyabbá tételében szép eredményeink vannak.

– Mire kívánja helyezni a hangsúlyt a tárca a következő években?
– Gyermek- és ifjúsági ügyekben klubok, ifjúsági terek létrehozását, működtetését fogjuk támogatni, hogy ne csak a diszkó meg a kocsma legyen. Elviszünk majdnem százezer gyereket táborozni, mert a vakáció akkor öröm, ha közben kinyílik a világ. Sportban az iskolai sport, a szabadidősport felé fordulunk. Így készítjük a költségvetést, és elindítunk országos tornaterem-építési programot. Végül szélesítjük a kábítószer-fogyasztás elleni fellépés kereteit, hogy gyerekeinket nagyobb sikerrel óvjuk meg az önpusztítás szenvedélyétől.

– Ezekre a tervekre lesz fedezet?
– Lesz bizony. Jövő évi költségvetésünk húsz százalékkal több forrást tartalmaz az ideinél, és ezen belül is az előbb kiemelt célokra kétszer, két és félszer többet költünk, mint idén. De tegyük hozzá, nem a kormány pénzéből. Mert a költségvetés minden forintját az emberek rakják össze, mi csak arról döntünk, hogy mire költsük az adófizetők pénzét. Gyerekeink ügye, a sport és az ifjúság ügye pedig többet érdemel.
„ Nem szégyellem, hogy ebben az ügyben érzelmeim vannak, és azt tudatosan ki is mutatom. Miért kellene halvérűnek lennem, ha nem olyan vagyok?"

„ A saját pártomban több fordulóban sikerült a többséggel elfogadtatni a véleményemet. Hogy nem mindenkivel? Ezek annyira bonyolult történetek, hogy nekem nem kell amiatt haragudnom senkire sem, mert nem ért velem egyet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éremesélyes Bodrogi az országúti kerékpáros VB-n

Csütörtökön a kanadai Hamiltonban rendezik az országúti kerékpárosok egyéni időfutam… Tovább olvasom