Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Gyűlnek a győri olimpikonok relikviái

Sporttörténet - Gyűlnek a győri olimpikonok relikviái a városi levéltárban. Ahogyan arról lapunkban már korábban hírt adtunk, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kezdeményezése jóvoltából ismét felcsillant a lehetősége, hogy Győr sportmúzeummal gazdagodjon.
Az alapításhoz szükséges tervezetet Pálfalvi Gábor lokálpatrióta győri rádiós öntötte végleges formába és még a múlt év végén nyújtotta át a megyeszékhely polgármesterének. Borkai Zsolt, akit időközben a MOB alelnö- kének is megválasztottak, ígéretet tett, hogy támogatást nyújtanak a hosszú évek óta tartó próbálkozás valóra váltásához.

Egy olimpiatörténeti kiállítást is tervezett a civil kuratórium, ahol a győri olimpikonok érmeit, értékes emléktárgyait szándékoznak bemutatni. Elsősorban azért, hogy bizonyítsák a megalakítandó sportmúzeum létjogosultságát. Azt, hogy valóban felbecsülhetetlen értékű sporttörténeti emlékkel dicsekedhet Győr, amit közkinccsé kell tenni. Díszes körlevelet is eljuttattak a győri olimpikonokhoz, ám a felhívásra nagyon kevesen mozdultak és az anyaggyűjtéshez segítséget ígérők közül is csak nagyon kevesen jelentkeztek.

Pálfalvi Gábor azonban nem adta fel, személyesen járt utána a legértékesebb ötkarikás győri relikviáknak. Elsősorban neki köszönhető, hogy ma már Orbán Árpád, Palotai Károly, Keglovich László, Borkai Zsolt és Kammerer Zoltán aranyérmei, valamint Sztanity Zoltán, Joós István és Pálinger Katalin ezüstmedáljai kiállításra várnak a levéltár páncélszekrényében. E kollekció Világosné Hoffman
Beáta bronzérmével ma lesz teljes.

További emléktárgyakat is sikerült begyűjteni. Így például Joós moszkvai evezőlapátját, Tóvári Péter, Benkő László, Kadler Gusztáv, Konkoly Csaba formaruháit, Iváncsik Mihály, Csicsai Ottó, Földingné Nagy Judit, Balogh László, Karácsony Gyula, Görbicz Anita, Vérten Orsolya, Hornyák Ágnes, Herr Orsolya ötkarikás ereklyéit.

– Eredetileg 1964-től terveztük a relikviák bemutatását, de váratlanul újabb páratlan ereklyékhez jutottunk. Testnevelő fia jóvoltából nálunk van Kemény (Kollár) Ferenc tornásznak az 1948-as londoni játékokon nyert bronzérme és az 1952-ben Helsinkiben hatodik helyezésért kapott emlékérme, valamint a londoni formaruhája is – tájékoztatott Pálfalvi Gábor. – A kuratórium tagjai és elsősorban Tóvári Péter próbálnak még további ötkarikás emléktárgyakat beszerezni. Szerencsére a városi sporttörténeti bizottság segítségére is számíthatunk. A kiállítás rendezője, N. Mészáros Júlia kuriózumnak számító fontos fényképekhez, írásos anyagokhoz Molnár Péter városi sportigazgató, kurátortársunk jóvoltából juthat, aki ott volt a pekingi nyári játékokon. Néhány nagyobb méretű ereklye, így például Sztanity Zoli barátunk „ezüsthajója" közvetlenül a kiállítás előtt kerül a helyszínre.

A kiállítás sikerén fáradozók még várják Nagy Anikó, Horváth József kézilabdázók, Nagy János ökölvívó, Petráhn Barbara, Szeglet Zsolt atléták, Remsei Mónika, Mitring Gábor evezősök, Povázsán Katalin kajakos, Vági Miklós cselgáncsbíró, Vanyus Attila csapatvezető, valamint az elhunyt Kiss György atléta és Sillai László birkózó hozzátartozói, s mindazon győri sportolók, edzők, vezetők jelentkezését és relikviáit, akik a nyári olimpián részt vettek.

A tárgyakat a városi levéltárba (Győr, Rákóczi út. 1., telefon: 96/312-288) kell eljuttatni, ahol az eddigi gyakorlatnak megfelelően hivatalosan átveszik tőlük azokat a kiállítás idejére. A tárlat megnyitóját május utolsó hetére tervezik.

Olvasóink írták

  • 1. Princ 2009. május 05. 08:40
    „Én ezt nagyon nem értem... Miért egy újságon keresztül kell felhívást intézni a sportolók felé, hogy a szervezők várják a mittudoménki mittudoménmicsodáit. Tessék szépen meg/felkeresni a nevezett sportolókat, sportvezetőket, nincsenek olyan sokan, és ismerik is egymást. Tessék megkérdezni őket, hogy Mondd Gézám, nincs valamid erre a kiállításra, amit kölcsön tudnál adni? Aztán Géza eldönti, hogy van, vagy nincs; odaadja, vagy nem adja. És akkor nem kell az újságban szinte hirdetést feladni, nem a sportolónak kell jelentkeznie, és úgymond rátukmálnia a kiállítás szervezőire a "relikviáit". Azt meg egyenesen pofátlanságnak tartom, hogy leírják egy újságban, hogy még kinek a jelentkezését várják még, és mit akarnak tőlük kölcsön kérni, és mit szeretnének még kiállítani. Az Isten szerelmére, nincs telefon a világon? Mi közöm van nekem, kívülállónak ahhoz, hogy Kis Pista Jóska olimpikon odaadja-e az érmét, sporteszközét, mezét, stb., vagy nem? A végeredmény a lényeg, én azt hiszem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany emlékérem: kitüntették Tarsoly Csabát

Labdarúgás - Joseph Blatter, a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség… Tovább olvasom