Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

GySEV nélkül marad a soproni zászlóshajó?

A GySEV-Orsi női kosárlabda csapata nem tudta megvalósítani céljait. Farkas távozása és sérülések is akadályozták ebben. Hejková érkezése érdekében lett Bevilaqua az edző. A GySEV rt. valószínűleg távozik Sopron első számú csapatától. Jövőre fiatal gárda indul, szerényebb reményekkel.
– A szakosztály fennállása során a legnagyobb célokkal tavaly vágtak neki az idénynek, ám végül sem az Euroligában, sem itthon nem sikerült célba érni.

Milyen okok vezettek ide? – kérdeztük Török Zoltánt, a GySEV-Orsi ügyvezetőjét.

– A csapat idei szereplése olyan hányatott volt, hogy reálisan nézve, kész csoda lett volna, ha ebből nem ilyen eredmény születik. Először is Farkas Sándor – akivel kö zösen építettük fel az együttest – távozását kell említenem. Azt követően nem sikerült azon a pályán tartanunk a csapatot, amin szerettem volna. Farkas távozásáért nem, Dirk Bevilaqua kinevezéséért viszont vállalom a felelősséget.

Farkassal nem szakítottak

– Igaz, hogy Farkas azért távozott, mert nem jött ki a csapat egyik sztárjátékosával, Balogh Judittal?

– Mára már legendává váló hipotézis, amit cáfolnom kell. Balogh Bubu nem hiányzott egyetlen edzésről sem, Farkastól az ittléte idején egyszer sem hallottam, hogy Bubu edzésmunkájában vagy teljesítményében kivetnivalót talált volna.

– Akkor miért szakítottak az edzővel? – Nem szakítás történt. Farkas távozott, és ezért nem azoknak kell magyarázkodni, akik ezt nem kívánták és magukra maradva nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Tudvalévő, hogy az együttesnek sok problémája volt, Nemcová és Alessandra sérülései nem voltak bekalkulálva, két tartópillérünket veszítettük el velük, és nyilvánvalóvá vált, a kitűzött célokat nem, vagy csak nagy összefogással és minden erőnk megfeszítésével érhetjük el. A kezdőötös két meghatározó tagja nélkül a csapat kevésbé képviselte azt a játékerőt, amelynek a legen dájával az itt maradott játékosoknak és szakmai stábnak egész évben meg kellett küzdenie.

– A GySEV az évi kétszázmillió forintos költségvetésével az NB I legdrágább csapata volt, ám az eredményei messze nem álltak ezzel arányban...

– A drágaság igaz, de ez sem változtat azon a tényen, hogy a csapat elveszítette két meghatározó játékosát és utána közel sem képviselt akkora játékerőt, mint amikor az idény elején meghatároztuk a célokat.

Az egyes számú ok a szakmai munka folyamatosságának megtörése volt, de a két játékos sérülését sem lehetett úgy kezelni, mintha a nyolcadik és a kilencedik ember esett volna ki az együttesből. Az itt maradott játékosok előtt meg kell emelnem a kalapom, mert ők nem tehetnek arról, hogy idáig jutottak.

Gyakran ért bennünket az a vád, az együttes nem küzdött eléggé. Kis túlzással mi hat-hét emberrel játszottuk végig az egész szezont és bizony az Euroliga és a magyar bajnokság kettős megterhelése ezeknek a játékosoknak soknak bizonyult. Mérkőzés mérkőzést követett a szezon során, amelyben a sérüléseken túl két komoly betegséghullám is sújtott bennünket. Így a játékosokat igazán nem tudom hibáztatni semmiért.

Bevilaqua Hejková miatt

– Mi döntött Bevilaqua kine vezése mellett?

– Bevilaqua kinevezésére azért került sor, mert ismertem a Ró zsahegy nehéz anyagi helyzetét és tudtam azt, hogy Natalija Hejková lehet hosszú távon a megoldás a GySEV-nél. A szer ződtetése érdekében felvállaltam azt a rizikót, hogy a fiatal, tehet séges, de talán erre a feladatra még nem alkalmas edzővel me neteljünk. Ez a rizikó sikerülhe tett volna jobban is, hiszen csak hajszálon múlott, a szlovák csa pat decemberben nem oszlott fel, viszont az is megtörténhetett volna, hogy ő nemet mond és még a bajnokság végén sem vál lal munkát nálunk.

– A szponzorok hogyan fogadták a csapat gyenge szereplését? – A kiemelt támogatókkal napi kapcsolatban álltam, a szezont velük együtt szenvedtük végig. Úgy érzem, hogy azok a folyamatok, amelyek szponzori körben jelenleg tartanak, további erőt és bizalmat adnak nekem a folytatáshoz. Voltak sikeres és kevésbé sikeres éveink, ez az első – hosszú esztendők után – amelyet kudarcosnak minősíthetünk. Nem hiszem, hogy az efölötti siránkozás jó irányba terelné a csapat jövőjét. Hetek óta azon dolgozunk, hogy a háttér, a feltételek adottak legyenek.

A Hejková által elképzelt új szakmai irányvonal mentén egy szinte forradalmian fiatal csapat látja meg a napvilágot a jövő szezonban. távozik a gysev? – A GySEV nélkül?!

– A GySEV szándékát először én is a Kisalföld hasábjain olvastam, de már hivatalos formában is megerősítették nekem a szándékukat. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy a GySEV, mely ez idáig maradéktalanul teljesítette vállalt kötelezettségeit az együttessel szemben, végleg hátat fordít nekünk. Nincsenek ugyan illúzióim e tekintetben, azt azonban el kell mondanom, hogy a költségvetés több mint nyolcvan százalékát a GySEV-en kívüli támogatóktól kaptuk.

Az elmúlt hetekben elkészítettem a klub hároméves üzleti tervét, amelyet több kiemelt támogatónk és a felügyelőbizottság is elfogadott. Úgy hiszem, hogy az együttes az eredményeivel, tradícióival, utánpótlás-nevelő munkájával többet ér annál, mint hogy egy kudarcos év után a megszűnés sorsára jusson.

– Sopron városa a csapat mellett marad? – Walter Dezső polgármester úr szóban ugyan, de elkötelezte magát, hogy a város a következő három évben is a korábbiaknak megfelelően támogatja az együttest. Tette mindezt a már említett üzleti terv ismeretében.

– Úgy nyilatkozott, a csapatát jövőre is szívesen látná az Euroligában akár a második helyezett, de nehéz helyzetben lévő Postás kárára is...

– Tény, hogy tettem ilyen jellegű utalásokat, de nem olyan szövegkörnyezetben és olyan szándékkal, mint ahogy azt idézték. Azok a mondatok az indulatok felkorbácsolására lehettek alkalmasak. Szeretném hangsúlyozni, nem mások elől akarjuk elvenni a helyet, viszont abban az esetben, ha megnyílik a lehetőség az újabb euroligás szereplésre, azt bátran vállalnánk.

– Balogh Bubu bejelentette visszavonulását. A keretben még milyen változások lesznek?

– A névsor összeállt, de sze retném megvárni a kft. szerdai taggyűlését és az együttest név szerint csak ezt követően bemutatni a nyilvánosság előtt.

– Az eddigiek ismeretében jövőre valószínű, szerényebb sikerekkel is be kell érniük a soproni szurkolóknak...

– Korai lenne még erről beszélni, azt azonban biztosan mondhatom, szinte mindent elölről kell kezdenünk. Nem biztos, hogy jövőre mi leszünk a legnagyobb ellenlábasai korábbi vetélytársainknak, de bízom benne, hogy újra fogunk örömet szerezni azoknak a szurkolóinknak, akik kitartanak mellettünk. Az újrakezdés bizonyosan tartogat majd buktatókat, de én hiszek abban, hogy ez a csapat talpon marad és tovább fog élni a maga erejéből. Alessandra Englertet, a GySEV-Orsi pedig a Postást nem tudta megállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukat büntették

Csúfos vereséget szenvedett a bentmaradását ezzel a győzelemmel bebiztosító Békéscsaba csapatától a… Tovább olvasom