Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Győrújbarát nem akar csatlakozni

Egyre több fiatal igazolt futballista kergeti a labdát a megújult utánpótlás-nevelő program égisze alatt.

Akad azonban olyan megyei település – ilyen például Győrújbarát –, amely egyelőre nem szeretne csatlakozni a Bozsik-akadémiához.

Hat alközpont a megyében

Botos Antal, az utánpótlás-nevelő program megyei felelőse szerint sikeresebb az egy éve kezdődő futballakadémia, mint elődje, a Bozsik-program volt.

„ Az első ciklusban állami támogatással jött létre az MLSZ által irányított program, azonban a kormányváltás után ebben a formában megszűnt az utánpótlás finanszírozása. A mostani rendszer mögött magántőke áll, azonban az OTP és Mol is csak akkor ad a továbbiakban pénzt – s nem titok, évente ötszázhúszmillió forintot –, ha az első lépcsőben eléri az igazolt játékosok száma a száz-, a második lépcsőben pedig a kétszázezret. Jelenleg hatvan-hetvenezren kergetik a labdát."
Győr-Moson-Sopronban hat alközpont működik – Sopronban a volt NB I-es játékos, Fehér Ferenc nemrég vette át a körzet irányítását – s 70–80 klub, illetve település vesz részt a programban.

Új rendszerben dolgoznak

„ Persze nem mindenhol ilyen biztató a helyzet – folytatta Botos Antal. – Érthetetlen például, hogy Győrújbarát többszöri megkeresésünkre sem akar csatlakozni a programhoz, pedig nem kellene nagy áldozatot hoznia a településnek. A Bozsik-akadémia lényege, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakembereket a klubok, iskolák helyett a program fizeti, a versenyeztetési, szervezési költségeket szintén a program állja. Sőt, nemrég a nemzeti utánpótlás-szervezet, a NUPI is beszállt, azok az egyesületek, amelyek tagjai a Bozsik-akadémiának, további egymillió forintot kapnak az idősebb, tizenkettő-tizenöt éves korosztály képzésére. A kezünkben van tehát egy olyan program, amit mi, magyarok találtunk ki, s nemzetközi szinten is jónak értékelik, elismerik, csak használni kellene."

Nincs rá igény a községben?

Győrújbarát polgármestere, Juhászné Árpási Irma szerint azért nem csatlakoznak a rendszerhez, mert a településen minden adott ahhoz, hogy a gyerekek rendszeresen futballozhassanak.

„ Természetesen többször leültünk beszélgetni a program megyei képviselőivel, de úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat nélkülük is biztosítani tudja a sportoláshoz, futballhoz szükséges feltételeket. A sportcsarnokunkban felkészült szakemberek irányításával hetente egyszer például már az óvodás korosztály is futballozik."
Komjáti János, a település jegyzője szerint Győrújbaráton csalódtak az első Bozsik-programban.

„ Egyelőre nem kívánunk csatlakozni a rendszerhez, mert Győrújbaráton nagyobb hangsúlyt fektetünk más sportágakra, a kézilabdára és az atlétikára. Úgy tűnik, ki tudjuk elégíteni a futballozni vágyó gyerekek igényeit is. Ha a lakosság részéről nagyobb lesz az érdeklődés, megtesszük a megfelelő lépéseket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a menetelés

A vendégek kezdtek jobban: Milton öt másodperc elteltével vezetést szerzett a Brnónak, majd jött… Tovább olvasom